Kathimerini Greek

Ολλανδία ή Βρετανία θα επιλέξει η Unilever για νέα έδρα

- BLOOMBERG

Βρετανίας και Ολλανδίας θα έρθουν αντιμέτωπε­ς με ένα μείζον οικονομικό αλλά και πολιτικό θέμα, όταν ο όμιλος καταναλωτι­κών προϊόντων Unilever αποφασίσει να καταργήσει το διπλό καθεστώς εταιρικής διακυβέρνη­σης και να αποκτήσει μία έδρα, είτε στη Βρετανία είτε στην Ολλανδία. Σκοπός του ομίλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, παράγει τα σαπούνια Dove και τη μαγιονέζα Hellmann’s, είναι να αμυνθεί από επιθετικές εξαγορές.

H Unilever είναι εισηγμένη στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου. Είναι, όμως, παράλληλα εγγεγραμμέ­νη ως νομικό πρόσωπο στο Ρότερνταμ και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστή­ριο του Αμστερνταμ. Και οι δύο εταιρικές οντότητες, η μία ανεξάρτητα από την άλλη, διαπραγματ­εύονται στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης. Ο όμιλος διαθέτει δύο διοικητικά συμβούλια και συμμορφώνε­ται με την εταιρική νομοθεσία και τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνη­σης των δύο χωρών. Εχει δύο μετοχικές βάσεις και άρα πραγματοπο­ιεί δύο συνελεύσει­ς μετόχων. Η Unilever προετοιμάζ­ει δύο ισολογισμο­ύς, έναν σε ευρώ και έναν σε στερλίνες. «Θα κερδίσει το Λονδίνο ή το Ρότερνταμ;», αναρωτιέτα­ι ο Τζουστ βαν Μπικ, αναλυτής της Theodoor Gilissen Bankiers. Το Αμστερνταμ έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία του ομίλου το 1930, όταν συγχωνεύθη­κε μια ολλανδική εταιρεία μαργαρίνης με μια βρετανική που κατασκεύαζ­ε σαπούνι. «Είναι πιθανό να επιλέξουν τη Βρετανία, διότι μπορεί να αποκομίσου­ν οφέλη από την πτώση της στερλίνας ως αποτέλεσμα του Brexit. Είναι, όμως, εξίσου πιθανό να επιλέξουν το Ρότερνταμ», σχολιάζει ο κ. Βαν Μπικ. Η αναδιάρθρω­ση των δραστηριοτ­ήτων της Unilever κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσει να προστατεύσ­ει την ανεξαρτησί­α της. Τον Φεβρουάριο αιφνιδιάστ­ηκε από την απόπειρα εξαγοράς της Kraft Heinz, ύψους 143 δισ. δολαρίων. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever Πολ Πόλμαν έχει δηλώσει πως η εταιρική νομοθεσία της Βρετανίας δεν δίνει τα περιθώρια στις εταιρείες-στόχους να αμυνθούν σε μια επιθετική απόπειρα εξαγοράς.

 ??  ?? Ο όμιλος καταναλωτι­κών προϊόντων Unilever σκοπεύει να καταργήσει το διπλό καθεστώς εταιρικής διακυβέρνη­σης και να αποκτήσει μία έδρα είτε στη Βρετανία είτε στην Ολλανδία.
Ο όμιλος καταναλωτι­κών προϊόντων Unilever σκοπεύει να καταργήσει το διπλό καθεστώς εταιρικής διακυβέρνη­σης και να αποκτήσει μία έδρα είτε στη Βρετανία είτε στην Ολλανδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece