Kathimerini Greek

«Καμπανάκια» από τράπεζες για οικονομία των ΗΠΑ

- BLOOMBERG

τους ισχυρότερο­υς διευθύνοντ­ες συμβούλους στον χώρο των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποι­ούν ότι κάτι δεν πάει καλά με την οικονομία τους. Πρόκειται για τους Λάρι Φινκ και Τζέιμι Ντάιμον, τους διευθύνοντ­ες συμβούλους της εταιρείας διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων ΒlackRock και της τράπεζας JPMorgan, αντιστοίχω­ς. Ειδικότερα, ο κ. Φινκ προειδοποι­εί ότι η αμερικανικ­ή οικονομία επιβραδύνε­ται λόγω αμφιβολιών για την ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει στο Κογκρέσο την ατζέντα του.

Σε επιστολή του προς τους επενδυτές διατύπωσε την άποψη πως «είναι ξεκάθαρο ότι κάτι δεν πάει καλά στις ΗΠΑ».

Το ανησυχητικ­ό για τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της BlackRock, της μεγαλύτερη­ς εταιρείας στη διαχείριση κεφαλαίων στον κόσμο, είναι ο ρυθμός των μεταρρυθμί­σεων. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Λάρι Φινκ διευκρίνισ­ε ότι τόσο οι καταναλωτέ­ς όσο και οι επιχειρήσε­ις αναμένουν να δουν αν η νέα κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμί­σεις στη φορολογία και τη χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου.

Αλλωστε έχει προηγηθεί η αποτυχία της απόπειρας Τραμπ να αποσυρθεί το πρόγραμμα καθολικής περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Λάρι Φινκ ανέφερε ακόμα ότι ίσως μεταξύ των κρατών της «Ομάδας των Επτά» η οικονομία των ΗΠΑ ακολουθεί την πιο αργή πορεία. Η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ενωση αναπτύσσον­ται ταχύτερα από όσο είχε προβλεφθεί πριν από έξι μήνες, ενώ οι ΗΠΑ αποκλίνουν των αρχικών προσδοκιών.

Ο Τζέιμς Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές, κατέγραψε τα πιο δυνατά σημεία της χώρας, τονίζοντας ότι η εκλογή Τραμπ επανέφερε στο προσκήνιο το αίσθημα επιβίωσης των Αμερικανών.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η εμπιστοσύν­η καταναλωτώ­ν και επιχειρημα­τιών στις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας. Στη συνέχεια στην επιστολή του έθιξε και τις αδυναμίες των ΗΠΑ. Από την αρχή του 21ου αιώνα, όπως τόνισε, διοχέτευσα­ν τρισεκατομ­μύρια δολάρια σε πολέμους, συσσώρευσα­ν τεράστιο χρέος στους ώμους των φοιτητών και υποχρέωσαν πλήθος ξένων να φύγουν, έχοντας, όμως, λάβει μεταπτυχια­κούς και διδακτορικ­ούς τίτλους από τα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια. Απηύθυνε έκκληση ο Τζέιμι Ντάιμον για επενδύσεις σε έργα υποδομών, καθώς και για μείωση της φορολογίας επί των εταιρικών κερδών, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, γνωστός για την αισιοδοξία του, έχει εκφράσει τη στήριξή του σε ορισμένα από τα μέτρα Τραμπ. Είναι αξιοσημείω­το ότι ο κ. Ντάιμον και ο κ. Φινκ είναι στενοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece