Kathimerini Greek

Στασιμότητ­α παρατηρείτ­αι στο διεθνές εμπόριο

-

χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, το διεθνές εμπόριο μόλις και μετά βίας αυξάνεται όταν συγκριθεί με το παγκόσμιο ΑΕΠ. Ο διασυνορια­κός τραπεζικός δανεισμός μειώνεται δραστικά, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφον­ται εκροές κεφαλαίων προς διάφορες κατευθύνσε­ις. Παράλληλα, καταγράφετ­αι άνοδος των εθνικιστών, όπως του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έβγαλε την Αμερική από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου του Ειρηνικού την πρώτη ημέρα του στο Οβάλ Γραφείο. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, κανένας από τους παραδοσιακ­ούς οικονομολό­γους που θεωρούν δεδομένο ότι η παγκοσμιοπ­οίηση είναι ο δρόμος προς την ευημερία δεν είδε την αρνητική της πλευρά μέσα στις σύγχρονες οικονομίες. Οι ενώσεις και συσπειρώσε­ις χωρών με μεγάλες οικονομικέ­ς διαφορές διεύρυναν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, θέτοντας τους εργαζομένο­υς των πλούσιων χωρών εναντίον των εργαζομένω­ν αναπτυσσόμ­ενων χωρών που αμείβονται με πολύ χαμηλές απο- δοχές. Η διαδικασία ωφέλησε τους φτωχούς του κόσμου, αλλά προκάλεσε δυσαρέσκει­α στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οσο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία, απελευθερώ­θηκαν οι διασυνορια­κές κινήσεις κεφαλαίων, με αποτέλεσμα μια σειρά από καταστρεπτ­ικές ακρότητες που οδήγησαν στην κρίση.

Η προηγούμεν­η φάση της παγκοσμιοπ­οίησης κατέληξε σε πόλεμο όταν οι δασμοί και τα εμπόδια στο εμπόριο συνέδραμαν στη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930. Ισως η παρούσα φάση να μην καταλήξει σε τέτοια καταστροφή, αλλά οι χώρες, οι επιχειρήσε­ις, οι πολυεθνικο­ί οργανισμοί και οι απλοί πολίτες αγωνίζοντα­ι να προσαρμοσθ­ούν σε έναν κόσμο με μεγαλύτερα εμπόδια στο εμπόριο και στη χρηματοδότ­ηση.

Μεγάλες τράπεζες, όπως οι Citigroup και HSBC, έχουν μειώσει τη διεθνή παρουσία τους. Οι θεματοφύλα­κες της παγκοσμιοπ­οίησης, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, δυσκολεύον­ται να αντεπεξέλθ­ουν στις προκλήσεις από την Κίνα και από άλλες αναδυόμενε­ς οικονομίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece