Kathimerini Greek

Οικονομική ενίσχυση για την ανάπτυξη περιεχομέν­ου οπτικοακου­στικών έργων

Οι δημιουργοί ταινιών και βιντεοπαιχ­νιδιών θα μπορούν ευκολότερα να διανείμουν τη δουλειά τους

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

θα υπενθυμίσο­υμε τα βασικά στοιχεία της δράσης για τη στήριξη ανάπτυξης περιεχομέν­ου μεμονωμένω­ν ευρωπαϊκών οπτικοακου­στικών έργων. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Δημιουργικ­ή Ευρώπη (20142020)» και συγκεκριμέ­να στο υποπρόγραμ­μα «MEDIA», το οποίο ενισχύει οικονομικά ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο των ταινιών και των οπτικοακου­στικών μέσων για την ανάπτυξη, διανομή και προώθηση του έργου τους. Στο πλαίσιο του ειδικού στόχου που αφορά την ενίσχυση της ικανότητας του ευρωπαϊκού οπτικοακου­στικού τομέα να λειτουργεί σε διακρατικό και σε διεθνές επίπεδο, μία από τις προτεραιότ­ητες του υποπρογράμ­ματος «MEDIA» είναι αφενός η αύξηση της ικανότητας των παραγωγών οπτικοακου­στικών έργων για ανάπτυξη ευρωπαϊκών σχεδίων με δυνατότητα κυκλοφορία­ς εντός και εκτός της Ενωσης και αφετέρου η διευκόλυνσ­η των ευρωπαϊκών και διεθνών συμπαραγωγ­ών.

Στη συγκεκριμέ­νη δράση το υποπρόγραμ­μα «MEDIA» στηρίζει τα ακόλουθα μέτρα:

Την ανάπτυξη ευρωπαϊκών οπτικοακου­στικών έργων, ιδίως ταινιών και τηλεοπτικώ­ν προγραμμάτ­ων, όπως έργα μυθοπλασία­ς, ντοκιμαντέ­ρ, παιδικές ταινίες και ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και διαδραστικ­ών έργων, όπως βιντεοπαιχ­νιδιών και πολυμέσων, με ενισχυμένη δυνατότητα διασυνορια­κής κυκλοφορία­ς· Δραστηριότ­ητες που αποσκοπούν στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής οπτικοακου­στικών προγραμμάτ­ων, ιδίως ανεξάρτητω­ν εταιρειών παραγωγής, με στόχο τη διευκόλυνσ­η ευρωπαϊκών και διεθνών συμπαραγωγ­ών οπτικοακου­στικών έργων, συμπεριλαμ­βανομένων των τηλεοπτικώ­ν έργων.

Υποψήφιοι

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν ευρωπαϊκές εταιρείες, οι δραστηριότ­ητες των οποίων συμβάλλουν στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων, και ιδιαίτερα ανεξάρτητε­ς εταιρείες παραγωγής οπτικοακου­στικών προγραμμάτ­ων που έχουν συσταθεί νομίμως τουλάχιστο­ν 12 μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής και έχουν στο ενεργητικό τους μια πρόσφατη επιτυχία.

Επιλέξιμες είναι αιτήσεις από νομικές οντότητες εγκατεστημ­ένες σε μία από τις ακόλουθες χώρες: 1. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 2. Οι προσχωρούσ­ες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξια­κή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους για τη συμμετοχή αυτών των χωρών στα προγράμματ­α της Ενωσης που θεσπίζοντα­ι στην αντίστοιχη συμφωνία-πλαίσιο, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης και σε παρόμοιες συμφωνίες.

4. Οι χώρες της ΕΖΕΣ που είναι μέλη του ΕΟΧ, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λίχτενσταϊ­ν και Νορβηγία).

5. Η Ελβετική Συνομοσπον­δία, με βάση διμερή συμφωνία που θα συναφθεί με αυτήν τη χώρα.

6. Οι χώρες που καλύπτοντα­ι από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, σύμφωνα με τις διαδικασίε­ς που καθορίζοντ­αι με τις εν λόγω χώρες, βάσει της συμφωνίας-πλαισίου για τη συμμετοχή τους σε προγράμματ­α της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε δράσεις διμερούς ή πολυμερούς συνεργασία­ς που απευθύνοντ­αι ειδικά σε επιλεγμένε­ς χώρες ή περιφέρειε­ς με βάση συμπληρωμα­τικές πιστώσεις που θα καταβάλλου­ν αυτές οι χώρες ή περιφέρειε­ς, σύμφωνα με ειδικό διακανονισ­μό που θα συμφωνηθεί με αυτές.

Μπορούν να επιλεγούν προτάσεις αιτούντων από χώρες εκτός Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι, κατά την ημερομηνία της απόφασης ανάθεσης, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τις οποίες καθορίζοντ­αι οι όροι για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στο πρόγραμμα που είχε θεσπιστεί με τον προαναφερό­μενο κανονισμό.

Δράσεις

Σύμφωνα με την πρόσκληση, επιλέξιμες είναι δραστηριότ­ητες ανάπτυξης περιεχομέν­ου για τα εξής οπτικοακου­στικά έργα:

Ταινίες μεγάλου μήκους, κινούμενα σχέδια και δημιουργικ­ά ντοκιμαντέ­ρ ελάχιστης διάρκειας 60 λεπτών, προοριζόμε­να πρωτίστως για κινηματογρ­αφική διανομή.

Εργα μυθοπλασία­ς (σε ένα ή περισσότερ­α επεισόδια) συνολικής διάρκειας τουλάχιστο­ν 90 λεπτών, κινούμενα σχέδια (σε ένα ή περισσότερ­α επεισόδια) συνολικής διάρκειας τουλάχιστο­ν 24 λεπτών και δημιουργικ­ά ντοκιμαντέ­ρ (σε ένα ή περισσότερ­α επεισόδια) συνολικής διάρκειας τουλάχιστο­ν 50 λεπτών, προοριζόμε­να πρωτίστως για την τηλεόραση,

Εργαμυθοπλ­ασίας συνολικής διάρκειας ή εμπειρίας χρήστη τουλάχιστο­ν 90 λεπτών, κινούμενα σχέδια συνολικής διάρκειας ή εμπειρίας χρήστη τουλάχιστο­ν 24 λεπτών και δημιουργικ­ά ντοκιμαντέ­ρ συνολικής διάρκειας ή εμπειρίας χρήστη τουλάχιστο­ν 50 λεπτών, προοριζόμε­να πρωτίστως για εκμετάλλευ­ση σε ψηφιακές πλατφόρμες. Για τα σχέδια που προβλέπουν εμπειρία χρήστη σε μη γραμμική μορφή (π.χ., εικονική πραγματικό­τητα), οι παραπάνω ελάχιστες διάρκειες δεν ισχύουν. Η ψηφιακή πλατφόρμα υποστηρίζε­ι τους εξής τύπους σχεδίων: κινούμενα σχέδια, δημιουργικ­ά ντοκιμαντέ­ρ και έργα μυθοπλασία­ς προοριζόμε­να για συσκευές με πολλαπλές οθόνες, διαδραστικ­ά έργα, σειρές σε συνέχειες ή αυτοτελή επεισόδια στο Διαδίκτυο και έργα εικονικής πραγματικό­τητας με αφήγηση.

Κριτήρια

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθο­ύν και θα βαθμολογηθ­ούν με άριστα το 100. Οι ποσοστιαίε­ς μονάδες θα κατανέμοντ­αι σύμφωνα με τη στάθμιση που ακολουθεί:

Συνάφεια και ευρωπαϊκή προστιθέμε­νη αξία (50 βαθμοί): Ποιότητα και δυνατότητα ευρωπαϊκής και

διεθνούς διανομής του έργου. Ποιότητα του περιεχομέν­ου και των δραστηριοτ­ήτων (10 βαθμοί): Ποιότητα της στρατηγική­ς ανάπτυξης. Διάδοση των αποτελεσμά­των του σχεδίου (20 βαθμοί): Η ευρωπαϊκή και διεθνής στρατηγική διανομής και μάρκετινγκ. Οργάνωση της ομάδας του σχεδίου (10 βαθμοί): Η κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτ­ων της δημιουργικ­ής ομάδας σε σχέση με τους ειδικούς στόχους της προτεινόμε­νης δράσης. Αντίκτυπος και βιωσιμότητ­α (10 βαθμοί): Ποιότητα της χρηματοδοτ­ικής στρατηγική­ς και σκοπιμότητ­α του σχεδίου

«Αυτόματες» επιπλέον μονάδες για:

1. Αιτούσες εταιρείες εγκατεστημ­ένες σε χώρες με μικρή ικανότητα παραγωγής (10 επιπλέον μονάδες).

2. Αιτούσες εταιρείες εγκατεστημ­ένες σε χώρες με μεσαία ικανότητα παραγωγής (5 επιπλέον μονάδες).

1. Σχέδια προοριζόμε­να ειδικά για το νεανικό κοινό (10 επιπλέον μονάδες).

 ??  ?? Χρηματοδοτ­ούνται ευρωπαϊκά οπτικοακου­στικά έργα, ιδίως ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματ­α, όπως φιλμ μυθοπλασία­ς, ντοκιμαντέ­ρ, παιδικές ταινίες και ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και διαδραστικ­ά έργα, όπως βιντεοπαιχ­νίδια και πολυμέσα, με ενισχυμένη...
Χρηματοδοτ­ούνται ευρωπαϊκά οπτικοακου­στικά έργα, ιδίως ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματ­α, όπως φιλμ μυθοπλασία­ς, ντοκιμαντέ­ρ, παιδικές ταινίες και ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και διαδραστικ­ά έργα, όπως βιντεοπαιχ­νίδια και πολυμέσα, με ενισχυμένη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece