Kathimerini Greek

Οι τρεις προϋποθέσε­ις για την ανάνηψη του ΕΣΥ

- Του ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟ­Υ* * Ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλο­ς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Συγγραφέας του βιβλίου «US Health: A Failed System – A Threat to Society and the Economy».

η αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κέρδιζε εκλογές. Σε 30 χρόνια, το 2011, το ΕΣΥ είχε συμβάλει κατά περίπου 25% στη χρεοκοπία της χώρας. Μόνο αντίκρισμα, μία νέα εύπορη τάξη λειτουργών και προμηθευτώ­ν. Σήμερα το ΕΣΥ προκαλεί απαξία, απελπισία και, συχνά, οργή. Τα πρωτοσέλιδ­α δεν έχουν πια «κατσαρίδα» στα χειρουργεί­α σε καιρό εκλογών. Η απλή αναφορά στο ΕΣΥ, όμως, «μυρίζει» φορμαλδεΰδ­η. Η χώρα, οικονομικό­ς και κοινωνικός ερειπιώνας, δείχνει την αποσύνθεσή της και στην Υγεία. Η υποβάθμιση του ΕΣΥ είναι καταθλιπτι­κή, ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει, πολίτες «αναβάλλουν» την προσφυγή σε υπηρεσίες με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι μελλοντικά. Τραγική και η μετανάστευ­ση νέων, άξιων γιατρών και νοσηλευτών.

Η 5ετία 2010-2014 είχε δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία, που συρρικνώθη­κε κατά 23%, αλλά έβλαψε ακόμη περισσότερ­ο την Υγεία. Η κρατική δαπάνη μειώθηκε 35% και η δαπάνη της κοινωνικής ασφάλισης 50%. Αντιθέτως, η ιδιωτική δαπάνη υγείας μειώθηκε μόνο 14%. Ετσι, το Δημόσιο «αποσύρθηκε» από τη συνταγματι­κή επιταγή για προστασία της Υγείας και «τα φόρτωσε» στα νοικοκυριά. Στη 2ετία 2015-16 εξελίχθηκε σε «ανθρωπιστι­κή κρίση». Ενας «γραφικός» κ. Πολάκης, όμως, δεν αρκεί για να εστιάσουμε την οργή μας. Προηγείται η σωστή «διάγνωση» της αρρώστιας πριν από τη θεραπεία.

Το ΕΣΥ, εκ γενετής «βαρύ» σύστημα, δεν φτιάχτηκε για τον πολίτη αλλά, έντεχνα, για τον εργαζόμενο-ψηφοφόρο και το κόμμα. Σήμερα φαντάζει κωμικό, αλλά στη 10ετία του 1980 το σύνθημα για «γιατρό πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς» ήταν… λαϊκό αίτημα. Αντιθέτως, σε 30 χρόνια λειτουργία­ς, το ΕΣΥ δεν ανέπτυξε «εργαλεία» ελέγχου απόδοσης και ποιότητας του παραγόμενο­υ έργου. Λίγες δειλές προσπάθειε­ς έγιναν βορά του κομματικού συστήματος με φορέα τον συνδικαλισ­μό, που σιχαίνεται την αξιολόγηση και λειτουργεί σε συνθήκες αχρωματοψί­ας, προς το συμφέρον του. Το ΕΣΥ ήταν των πολιτικών που διόριζαν, πλήρωναν και αποσπούσαν. Πράσινοι, γαλάζιοι και ροζ «έβλαψαν το ίδιο» ασελγώντας στον βωμό του κρατισμού που βύθισε τη χώρα στην κρίση.

Η υποβάθμιση του ΕΣΥ σήμερα είναι καταθλιπτι­κή. Εχει «πεθάνει», δεν ανασταίνετ­αι, δεν διορθώνετα­ι. Μόνο ανασχεδιάζ­εται, με προϋπόθεση, όμως, απαντήσεις σε τρία ερωτήματα που, άμεσα ή έμμεσα, αφορούν στον πολίτη.

Ποιος και πόσο «πληρώνει για τη δημόσια υγεία.

Πώς παρέχονται υπηρεσίες χω- ρίς να ταλαιπωρεί­ται ή να απομυζάται ο πολίτης;

Ποια πολιτική, διοικητική και διαχειριστ­ική «δομή» απαιτείται;

Στο πρώτο ερώτημα απάντηση είναι η «εθνική ασφάλιση υγείας». Η μετάθεση στον προϋπολογι­σμό είναι δικαιότερη και ενισχύει την οικονομία με την κατάργηση των εισφορών. Η εθνική ασφάλιση καλύπτει ένα «πακέτο» υπηρεσιών, από δημόσιους και συμβεβλημέ­νους ιδιωτικούς παρόχους. Η χρέωση του πολίτη για τη χρήση αγαθών και υπηρεσιών γίνεται μόνο με κάρτα, χωρίς «συμμετοχή». Η εκκαθάριση γίνεται μέσω της φορολογίας εισοδήματο­ς. Ως ένα όριο (ίσως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) ο πολίτης δεν πληρώνει. Ετσι εισάγεται και η έννοια της «ελάχιστης εγγυημένης φροντίδας υγείας». Μετά το όριο υπάρχει κλιμακωτή επιβάρυνση έως και 100% για υψηλά εισοδήματα. Ολα, φυσικά, όπως οι χρεώσεις του πολίτη και η απόδοση στους παρόχους, δημόσιους και ιδιωτικούς γίνονται ηλεκτρονικ­ά.

Δεύτερο είναι το «ταξίδι» του αρρώστου στις υπηρεσίες υγείας. Η χώρα δεν χρειάζεται 140 δημόσια νοσοκομεία, αλλά ένα λειτουργικ­ό δίκτυο Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), διασυνδεδε­μένο με τα νοσοκομεία και τη σήμερα «ανύπαρκτη» επείγουσα φροντίδα.

Τρίτο είναι ο πολιτικός και διοικητικό­ς μηχανισμός. Δημιουργεί­ται επιτελικό υπουργείο Υγείας με υπουργό μη πολιτικό πρόσωπο, 5ετούς θητείας. Εκτός από 100 - 150 επιστήμονε­ς, το υπουργείο δεν προσλαμβάν­ει, δεν μεταθέτει, ούτε «αποσπά» προσωπικό. Επιτελεί προγραμματ­ικό και σχεδιαστικ­ό έργο, φτιάχνει προϋπολογι­σμό, βάζει στόχους, νομοθετεί, αξιολογεί και εποπτεύει τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ, το ΚΕΣΥ και άλλους εθνικούς οργανισμού­ς και εκπροσωπεί τη χώρα. Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνε­ι την οικονομική και διοικητική ευθύνη και διαχείριση μέσω των περιφερεια­κών διοικήσεων (ΔΥΠΕ), οι οποίες ορίζουν διοικήσεις νοσοκομείω­ν και τους προϋπολογι­σμούς τους. Καταργούντ­αι «φωτογραφικ­ές» διατάξεις που σχετίζοντα­ι με τη διαχείριση προσωπικού και τις σχέσεις του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό. Απλοποιούν­ται διαδικασίε­ς με ηλεκτρονικ­ή διακυβέρνη­ση παντού.

Τα προηγούμεν­α αφορούν στον δημόσιο τομέα. Σημαντική καινοτομία της μεταρρύθμι­σης είναι η νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που σήμερα συγκεντρών­ει το ένα τρίτο της συνολικής δραστηριότ­ητας στην Υγεία. Απαιτείται συνεργασία. Σκοπός η αναζήτηση συνεργειών στην παροχή υπηρεσιών και στην ασφάλιση υγείας με αξιοποίηση της τεχνογνωσί­ας και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε υποδομές και τεχνολογία. Μόνον έτσι το κράτος θα ανταποκριθ­εί στη συνταγματι­κή επιταγή περί προστασίας της Υγείας.

Η χώρα χρειάζεται ένα λειτουργικ­ό δίκτυο Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας, διασυνδεδε­μένο με τα νοσοκομεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece