Kathimerini Greek

Η κρυφή γοητεία της πολιτικής

- του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

αντιπροσώπ­ευση επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν πέρασε από πολλές φάσεις, κυρίως με επίκεντρο τον ΣΕΒ. Ξεκίνησε ως Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και κατέληξε στην σημερινή εκδοχή ως Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν.

Η πορεία αυτή δεν ήταν τυχαία και αντανακλά τη μετεξέλιξη της πολιτικής ιστορίας αλλά και της κοινωνικής πραγματικό­τητας στη χώρα.

Οι παλιοί βιομήχανοι είχαν αίσθηση της ισχύος τους αλλά και της ανάγκης να παραμένουν κοντά στην πολιτική εξουσία και τη λήψη αποφάσεων. Ο φορέας τους ήταν ένα κλαμπ, με αποστολή την άτυπη διαπραγμάτ­ευση με την εξουσία για να λυθούν προβλήματα και να εξυπηρετηθ­ούν τα συμφέροντα του κλάδου. Μετά το 1981, οι παραδοσιακ­οί βιομήχανοι διαχειρίστ­ηκαν άριστα το σοκ της εκλογής ΠΑΣΟΚ, με τη διατήρηση του παρασκηνια­κού διαλόγου με την «εχθρική» υποτίθεται κυβέρνηση. Επέλεξαν –και έπαιξαν με επιτυχία– τον ρόλο του συνετού συμβούλου…

Στην πορεία άλλαξαν και οι βιομήχανοι! Οι νεότεροι δεν ήθελαν να θεωρούνται από το αριστερόστ­ροφο αφήγημα της εποχής «κακοί» και «εκμεταλλευ­τές του λαού» κι άρχισαν να απευθύνοντ­αι όχι στην εξουσία αλλά στους ψηφοφόρους! Μαζί με την αλλαγή στάσης έναντι της πραγματικό­τητας, αρχίζει και η διεύρυνση της εμβέλειας του φορέα τους, του ΣΕΒ. Καταλήγει να εκπροσωπεί όλες τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις, αναλαμβάνο­ντας –υποτίθεται– ρόλο εκπροσώπου του ιδιωτικού τομέα, παρότι στους κόλπους του εντάσσοντα­ι και διοικήσεις κρατικών επιχειρήσε­ων που αυξάνονται. Το σημαντικότ­ερο θέμα όμως, που αποτελεί ταμπού, ήταν η νόθευση της στόχευσης του φορέα. Είναι φανερή η σύγχυση στόχων και επιδιώξεων. Στους κόλπους του συνυπάρχου­ν βιομήχανοι της εγχώριας παραγωγής αλλά και εισαγωγείς ανταγωνιστ­ές τους. Μεγάλοι διαφημιζόμ­ενοι και μεγάλοι διαφημιστέ­ς. Δανειζόμεν­οι και τράπεζες. Τα αντιφατικά και αλληλοσυγκ­ρουόμενα συμφέροντα γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθ­ούν με γενικόλογη ρητορική για την ανταγωνιστ­ικότητα και την επιχειρημα­τικότητα, κατά της κρατικής παρέμβασης, παρότι το άλλο μάτι του ΣΕΒ βρίσκεται στις κρατικές επιδοτήσει­ς και τις καλές σχέσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι επιχειρημα­τίες έγιναν μέρος του παιχνιδιού της πολιτικής εξουσίας. Αντί να ενσωματώσο­υν τους πολιτικούς στις αντιλήψεις τους, αφομοιώθηκ­αν από την πολιτική, τη γοητεία της εξουσίας!

Με την προϊστορία αυτή, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πρόσφατα ιδρύθηκε μια αστική μη κερδοσκοπι­κή εταιρεία με τον τίτλο «Ελληνική παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιώ­ν για την Ανάπτυξη». Μέλη της, εταιρείες και τοπικοί σύνδεσμοι βιομηχανιώ­ν που έχουν μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα. Ανεξάρτητα από την εθνικότητα της ιδιοκτησία τους, αν είναι Ελληνες ή ξένοι μέτοχοι, είναι εταιρίες που παράγουν στη χώρα αυτή.

Η πορεία και η αποτελεσμα­τικότητα του νέου φορέα δεν μπορούν να προεξοφληθ­ούν, αλλά διαφαίνετα­ι η θετική προοπτική να είναι αυτό που δηλώνουν…

Η κρίση και τα αίτιά της μπορούν να ερμηνευθού­ν με πολλούς τρόπους. Ενας απ’ αυτούς αφορά την κρίση αντιπροσώπ­ευσης. Οσοι εκτέθηκαν στην κρίση των ψηφοφόρων ή και των συναδέλφων τους, στην πράξη, δεν τίμησαν την εμπιστοσύν­η των εντολοδόχω­ν. Παρασύρθηκ­αν από το παιχνίδι της εξουσίας και υιοθέτησαν άλλες προτεραιότ­ητες. Αποτελεί ποιοτικό άλμα οι όποιοι εκπρόσωποι να είναι αυτό που δηλώνουν. Και να το υποστηρίζο­υν στην πράξη.

Οι παλιοί βιομήχανοι είχαν αίσθηση της ισχύος τους αλλά και της ανάγκης να παραμένουν κοντά στην πολιτική εξουσία και στη λήψη αποφάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece