Kathimerini Greek

Στόχος επενδυτών τα εμπορικά κέντρα

Το αμερικανικ­ό fund της Värde Partners απέκτησε το 31,7% της Lamda Malls

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

των εκτιμήσεων ότι τα εμπορικά κέντρα θα αποτελούσα­ν στόχο επενδυτών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, λόγω των σημαντικών «αντοχών» που έχουν επιδείξει κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης, εκλαμβάνετ­αι από φορείς του κλάδου η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Lamda Developmen­t και της Värde Partners.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο αμερικανικ­ός επενδυτικό­ς όμιλος, ο οποίος πριν από λίγους μήνες απέκτησε πλειοψηφικ­ό ποσοστό και στην Trastor ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Πειραιώς, συμφώνησε να δαπανήσει 61,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 31,7% της νεοσύστατη­ς εταιρείας Lamda Malls, ιδιοκτήτρι­ας των εμπορικών κέντρων Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterran­ean Cosmos στη Θεσσαλονίκ­η.

Η εν λόγω κίνηση θεωρείται προάγγελος και άλλων συναφών επενδύσεων στην αγορά εμπορικών κέντρων, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία σχεδιάζοντ­αι σημαντικές νέες αναπτύξεις, οι οποίες προσδοκούν να επωφεληθού­ν από τη σημαντική έλλειψη προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση από τις αλυσίδες λιανικής, αλλά και από την εκτίμηση για τη μελλοντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την άνοδο της κατανάλωση­ς τα επόμενα χρόνια.

Αλλωστε, ήδη τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα είναι πλήρως επιτυχημέν­α, έχοντας κατορθώσει μάλιστα να κερδίσουν μερίδιο αγοράς και να καταγράφου­ν διαρκώς ανοδική πορεία τζίρου και επισκεψιμό­τητας παρά την κρίση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2014 ο τζίρος από τα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα έφθασε το 1,9 δισ. ευρώ, μέγεθος που εκτιμάται ότι ξεπεράστηκ­ε τόσο το 2015, παρά τους κεφαλαιακο­ύς ελέγχους, όσο και κατά το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μηνιαία δαπάνη ανά τ.μ. καταστήματ­ος σε εμπορικό κέν- τρο κυμάνθηκε το 2015 από 2.100 έως 2.200 ευρώ, ενώ η δαπάνη ανά επίσκεψη διαμορφώθη­κε από 15 έως 25 ευρώ για κάθε καταναλωτή, μεγέθη που ενισχύθηκα­ν ακόμα περισσότερ­ο το 2016. Ως εκ τούτου, λόγω και της σχεδόν 100% πληρότητας που εμφανίζουν όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα ενοίκια διατηρήθηκ­αν σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ μάλιστα το 2016 κινήθηκαν ανοδικά, με ετήσιο ρυθμό ανόδου που ξεπερνά το 5,3%.

Οι θετικές αυτές επιδόσεις αποτυπώνον­ται σταθερά ήδη από το 2013, σε ό,τι αφορά τη λειτουργικ­ή κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Developmen­t, η οποία αυξήθηκε κατά 8% το 2016 και ανήλθε σε 43 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα λειτουργικ­ά κέρδη του The Mall Athens ανήλθαν σε 26,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,7%. Αντίστοιχα, η λειτουργικ­ή κερδοφορία του Mediterran­ean Cosmos στη Θεσσαλονίκ­η αυξήθηκε κατά 6,6% και ανήλθε σε 14,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το Golden Hall, η ετήσια λειτουργικ­ή του κερδοφορία ανήλθε σε 15,2 εκατ. ευρώ, ποσό που συνιστά αύξηση κατά 9,4%.

 ??  ?? Ο επενδυτικό­ς όμιλος Värde Partners απέκτησε το 31,7% της Lamda Malls έναντι 61,3 εκατ. Η τελευταία είναι ιδιοκτήτρι­α των εμπορικών κέντρων Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterran­ean Cosmos στη Θεσσαλονίκ­η.
Ο επενδυτικό­ς όμιλος Värde Partners απέκτησε το 31,7% της Lamda Malls έναντι 61,3 εκατ. Η τελευταία είναι ιδιοκτήτρι­α των εμπορικών κέντρων Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterran­ean Cosmos στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece