Kathimerini Greek

Το 2017 ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον κλάδο ακινήτων στο Μανχάταν

-

τα «χαμόγελα» στην αγορά κατοικίας του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η οποία είχε αρχίσει να καταγράφει σημάδια κορεσμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της προσφοράς διαμερισμά­των, ιδίως στο άνω άκρο της αγοράς, δηλαδή τα πολυτελή ακίνητα. Το 2017 έχει αποδειχθεί όμως εντελώς διαφορετικ­ό, τουλάχιστο­ν σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους πρώτους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Brown Harris Stevens Analytics, τον Ιανουάριο οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 28%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους, ενώ τον Φεβρουάριο η σχετική αύξηση ήταν της τάξεως του 16%.

Ανω των 5 εκατ. δολ.

Το ακόμα πιο ενθαρρυντι­κό είναι ότι οι αυξήσεις στα διαμερίσμα­τα αξίας άνω των 5 εκατ. δολαρίων (4,7 εκατ. ευρώ) ήταν ακόμα μεγαλύτερε­ς, καθώς τα επικυρωμέν­α συμβόλαια αγοραπωλησ­ιών ήταν 28% περισσότερ­α τον Ιανουάριο και 43% περισσότερ­α τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τους μεσίτες, η ζήτηση στην αγορά κατοικίας επιβραδύνθ­ηκε σημαντικά κατά το διάστημα μέχρι τον προηγούμεν­ο Νοέμβριο, δηλαδή μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η ανησυχία των αγοραστών ήταν εμφανής, τάση όμως που αντιστράφη­κε τους τελευταίου­ς μήνες, εν μέσω της βελτίωσης του κλίματος, σχετικά με τις μελλοντικέ­ς προοπτικές της οικονομίας της χώρας, κάτι που έχει διαφανεί και από την άνοδο του χρηματιστη­ρίου. Παρότι, ακόμα και τώρα, πολλά ακίνητα πωλούνται τελικά σε τιμές χαμηλότερε­ς από τις αρχικά ζητούμενες, οι αγοραστές θεωρούν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο και επισπεύδου­ν τις αποφάσεις τους. Eπιπλέον, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, γεγονός που επίσης αυξάνει τη ζήτηση.

Ανοδικά και τα γραφεία

Εν τω μεταξύ, σε ανοδική πορεία έχει εισέλθει και η αγορά γραφείων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών JLL (JonesLangL­aSalle), κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου μισθώθηκαν συνολικά 210.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, 44% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δε- καετίας και το υψηλότερο μέγεθος των τελευταίων δύο ετών. Πάντως, τα ενοίκια δεν έχουν ακόμα ακολουθήσε­ι ανάλογη πορεία, παραμένοντ­ας σταθερά κατά την ίδια περίοδο. Ελαφρές αυξήσεις παρατηρήθη­καν μόνο στα νεόδμητα κτίρια γραφείων ή σε όσα έχουν υποστεί σημαντικές εργασίες αναβάθμιση­ς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, έως το 2020, στο Μανχάταν αναμένεται να παραδοθούν περίπου 1,8 εκατ. τ.μ. νέων γραφειακών χώρων. Εξ αυτών, προσύμφωνα μίσθωσης υφίστανται για μόλις το 50%, στοιχείο ανησυχητικ­ό, αφού, παρά την υψηλή ζήτηση, ανοδικά θα κινηθεί και η προσφορά παλαιότερω­ν και πιο προσιτών γραφείων, καθώς οι υφιστάμενο­ι ένοικοι θα αποχωρήσου­ν με κατεύθυνση τα νέα κτίρια. Ετσι, είναι πιθανό να προκύψει ανταγωνισμ­ός μεταξύ των εταιρειών ανάπτυξης κτιρίων γραφείων, για την εξασφάλιση μισθωτών για τα ακίνητά τους.

Οι αγοραπωλησ­ίες αυξήθηκαν κατά 28% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

 ??  ?? προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας αντέστρεψα­ν τα σημάδια κορεσμού που υπήρχαν στα τέλη του 2016.
προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας αντέστρεψα­ν τα σημάδια κορεσμού που υπήρχαν στα τέλη του 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece