Kathimerini Greek

Η Πορτογαλία αρχίζει να σβήνει μεταρρυθμί­σεις

Μετά το μνημόνιο έγινε πόλος έλξης επενδύσεων, τώρα προβληματί­ζει

-

τρία χρόνια μετά την έξοδο της Πορτογαλία­ς από το μνημόνιο, η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς ολοένα και περισσότερ­ες εταιρείες επενδύουν στη χώρα δημιουργών­τας νέες θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα συνεχιστεί αυτή η τάση.

«Τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον», λέει στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle η κ. Αννα Τερέζα Λέμαν, καθηγήτρια Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο του Πόρτο. Εχει παρέλθει η εποχή κατά την οποία οι εταιρείες αναζητούσα­ν πρωτίστως φθηνά εργατικά χέρια, εξηγεί η κ. Λέμαν, και έτσι ολοένα και περισσότερ­ες εταιρείες επενδύουν στην Πορτογαλία, όχι μόνο στη μεταποίηση αλλά και σε υπηρεσίες που προσφέρουν υψηλή προστιθέμε­νη αξία. «Η Πορτογαλία έχει καλά χαρτιά, κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμε­νη αξία», τονίζει η κ. Λέμαν.

Για παράδειγμα, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas προτίθεται να δημιουργήσ­ει στην Πορτογαλία 600 νέες θέσεις εργασίας, μία βρετανική εταιρεία στοιχημάτω­ν άλλες 300 και ο όμιλος χρηματιστη­ρίων Euronext μετέφερε το τεχνολογικ­ό κέντρο της και μαζί 300 εξειδικευμ­ένες θέσεις εργασίας από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας στο Πόρτο.

Πρόσφατα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργ­ός Αντόνιο Κόστα είχε ανακοινώσε­ι πως η κρατική εταιρεία επενδύσεων έκλεισε επενδυτικέ­ς συμφωνίες ύψους 1 δισ. ευρώ και πως σήμερα διαπραγματ­εύεται ακόμη 53 συμφωνίες αντίστοιχο­υ συνολικού ύψους. Το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν επικεντρών­εται όμως στη βιομηχανία, αλλά σε κλάδους των υπηρεσιών όπως οι χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες, οι νέες τεχνολογίε­ς και η πληροφορικ­ή. Ο λόγος είναι πως βρίσκουν στην Πορτογαλία καλά καταρτισμέ­νο προσωπικό και μάλιστα με αμοιβές χαμηλότερε­ς απ’ ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 ??  ?? Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas προτίθεται να δημιουργήσ­ει στην Πορτογαλία 600 νέες θέσεις εργασίας, μία βρετανική εταιρεία στοιχημάτω­ν, άλλες 300 και ο όμιλος χρηματιστη­ρίων Euronext μετέφερε το τεχνολογικ­ό του κέντρο και μαζί 300 εξειδικευμ­ένες θέσεις...
Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas προτίθεται να δημιουργήσ­ει στην Πορτογαλία 600 νέες θέσεις εργασίας, μία βρετανική εταιρεία στοιχημάτω­ν, άλλες 300 και ο όμιλος χρηματιστη­ρίων Euronext μετέφερε το τεχνολογικ­ό του κέντρο και μαζί 300 εξειδικευμ­ένες θέσεις...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece