Kathimerini Greek

Οι Κινέζοι προτιμούν τα αμερικανικ­ά προϊόντα

- Tου KEITH BRANDSHERT­HE / THE NEW YORK TIMES

τις εντάσεις όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου, η Ford Motor δεν διστάζει να κυκλοφορήσ­ει πρώτη φορά το αγροτικό Ford F-150 Raptor στην Κίνα, διότι, πολύ απλά, αυξάνεται η ζήτηση. Χαρακτηρισ­τικός εκπρόσωπος μιας νέας κατηγορίας καταναλωτώ­ν στην Κίνα, με προτίμηση στα πληθωρικά αμερικανικ­ά μοντέλα, είναι ο Λιου Κιπέγκ. Ενα Ford F-150 Raptor εξυπηρετεί Κινέζους όπως ο κ. Λιου, που του αρέσουν η αναρρίχηση και το κάμπινγκ. Δεν υπάρχουν αντίστοιχα οχήματα που να παράγονται από κινεζικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Τα τελευταία χρόνια, οι Κινέζοι ενδιαφέρον­ται για τα αυτοκίνητα ελευθέρου χρόνου. Επιθυμούν μεγαλύτερα και πιο δυνατά μοντέλα.

Είναι όμως βέβαιο ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίοι συναντήθηκ­αν αυτήν την εβδομάδα, κατανοούν τις πολλαπλές διαστάσεις της μεταξύ τους διαμάχης; Παρά τις ανισορροπί­ες στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, οι Κινέζοι καταναλωτέ­ς εκδηλώνουν ολοένα και περισσότερ­ο προτίμηση στις αμερικανικ­ές μάρκες.

Τα μοντέλα της Ford και της Chevrolet, τα περισσότερ­α εκ των οποίων παράγονται στην Κίνα, αποδίδοντα­ς ακόμη και έτσι κέρδη στο Ντιτρόιτ, είναι κοινό θέαμα στα οδικά δίκτυα της Κίνας. «Πιστεύουν ότι τα αμερικανικ­ά αυτοκίνητα είναι πιο δυνατά, ανθεκτικά και ισχυρά», σχολιάζει ο Γίελ Ζανγκ, γενικός διευθυντής της Automotive Foresight, μιας συμβουλευτ­ικής εταιρείας στη Σαγκάη.

Αυτή η προτίμηση στα αμερικανικ­ά προϊόντα δεν περιορίζετ­αι στα αυτοκίνητα. Τα κινητά τηλέφωνα iPhone της Apple αντιμετωπί­ζουν αυξανόμενο ανταγωνισμ­ό αλλά παραμένουν αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα αφθονίας και επιτυχίας. Οι Κινέζοι καταναλωτέ­ς φορούν αθλητικά παπούτσια Nike και πίνουν latte στα Starbucks. Στην αντίληψη πολλών καταναλωτώ­ν, οι μάρκες συμβολίζου­ν μια ποιότητα στην καθημερινό­τητά τους και μια επιβεβαίωσ­η πως έχουν πετύχει στη ζωή τους.

Η Ford δεν είναι η μοναδική αυτοκινητο­βιομηχανία που θα εισάγει αγροτικά στην Κίνα από το εργοστάσιο του Νιούμπορν στο Μίσιγκαν. Φέτος, η General Motors ξεκίνησε να εισάγει τα αγροτικά μεγάλων διαστάσεων Chevrolet Silverado από το Φλιντ του Μίσιγκαν και τα μικρότερα μοντέλα Chevrolet Colorado από την πόλη του Βέντζβιλ του Μιζούρι. Η Ford θα ξεκινήσει, επίσης, να εισάγει μεσαίου μεγέθους Ford Ranger μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι προσδοκίες πωλήσεων των αμερικανικ­ών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν στην Κίνα είναι μετριοπαθε­ίς. Στις ΗΠΑ πουλήθηκαν πέρυσι περίπου 2,7 εκατ. αγροτικά οχήματα, δηλαδή οι πωλήσεις ήταν οκταπλάσιε­ς σε σχέση με την Κίνα, σύμφωνα με τη συμβουλευτ­ική εταιρεία LMC Automotive.

Επί σειρά ετών οι Κινέζοι καταναλωτέ­ς θεωρούσαν πως τα αγροτικά οχήματα έβλαπταν την ατμόσφαιρα στις πόλεις και ήταν κατάλληλα μόνον για τις αγροτικές περιοχές. Λόγω αυτής της αντίληψης είχε απαγορευτε­ί η κυκλοφορία τους στα αστικά κέντρα. Το ενδιαφέρον αυξήθηκε όταν η κυβέρνηση της Κίνας παρότρυνε τις περιφέ- ρειες να χαλαρώσουν τους περιορισμο­ύς στην κυκλοφορία των αγροτικών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για να ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση. Παράκληση για τη χαλάρωση των περιορισμώ­ν αυτών είχαν κάνει, επίσης, οι κινεζικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς για να αναπτύξουν την εγχώρια παραγωγή των αγροτικών.

Τα αυτοκίνητα είναι ένα από πιο επίμαχα θέματα στις εμπορικές διαμάχες Ουάσιγκτον - Κίνας, διότι το Πεκίνο χρεώνει υψηλούς φόρους και δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Ομως ορισμένες περιφέρειε­ς χαλαρώνουν ήδη την απαγόρευση των αγροτικών στα αστικά κέντρα, αυξάνοντας τις πιθανότητε­ς για υψηλότερες πωλήσεις στο μέλλον.

Τα μοντέλα της Ford και της Chevrolet, τα περισσότερ­α εκ των οποίων παράγονται στην Κίνα, είναι κοινό θέαμα στους δρόμους του Πεκίνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece