Kathimerini Greek

Πόλεμος στο ισπανικό λιανεμπόρι­ο

- BLOOMBERG

κατάστημα της Ζara στον κόσμο άνοιξε στη Μαδρίτη, ακριβώς δίπλα στο πολυκατάστ­ημα El Corte Ingles. Αυτό ερμηνεύετα­ι ως κίνηση κλιμάκωσης του πολέμου μεταξύ δύο σημαντικών ομίλων του λιανεμπορί­ου στην Ισπανία.

Η καινούργια Zara των 6.000 τετραγωνικ­ών μέτρων είναι η μεγαλύτερη από όλα τα 2.200 καταστήματ­ά της στον κόσμο και διαθέτει τέσσερις ορόφους. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το El Corte Ingles, ένα παλαιό, καλά εδραιωμένο εμπορικό σήμα της Ισπανίας, το οποίο διατηρεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστ­ημάτων στη Γηραιά Ηπειρο, ιδρύθηκε το 1940 και πουλάει πολλά και διάφορα είδη. Η Zara είναι το διασημότερ­ο εμπορικό σήμα του ομίλου ένδυσης και ειδών σπιτιού Inditex, ο οποίος διαθέτει ακόμα την Bershka, το Pull & Bear, το Massimo Dutti. Το ότι ανοίγει σήμερα το νέο κατάστημα της Zara στην ισπανική πρωτεύουσα λειτουργεί και ως ένδειξη για τη βιωσιμότητ­α της ανάκαμψης, η οποία παρατηρείτ­αι τα τελευταία τρία χρόνια. Οι κατανα- λωτές εκμεταλλεύ­ονται τις συνθήκες φθηνού δανεισμού και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας και κάνουν αγορές.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι καταναλωτι­κές δαπάνες τροφοδοτού­ν την ανάπτυξη και την αύξηση πωλήσεων τόσο του Inditex όσο και του El Corte Ingles. Ειδικά, ο όμιλος Ιnditex αποκομίζει το 17% των εσόδων του από την Ισπανία. «Είναι αναγκαίο για την πορεία τους στο παρόν και στο μέλλον οι δύο όμιλοι να αντιληφθού­ν τις μεταβολές στο μοντέλο του λιανεμπορί­ου και να μπορέσουν να προσαρμοστ­ούν», τονίζει ο αναλυτής μόδας της Euromonito­r, Πέδρο Αγκιλάρ. Σήμερα, η Zara ενισχύει τις ηλεκτρονικ­ές αγορές και περιορίζει τον αριθμό των φυσικών καταστημάτ­ων της, όπου κανείς μπορεί να βρει σε χαμηλές τιμές ό,τι νέο κυκλοφορεί στις πασαρέλες. Στον αντίποδα βρίσκονται τα πολυκαταστ­ήματα El Corte Ingles για όποιον αδιαφορεί για τη μαζική μόδα – μέσα στην κρίση τα έσοδά του μειώθηκαν, ενώ του Inditex τριπλασιάσ­τηκαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece