Kathimerini Greek

Πορτρέτα Ιστορίας

Η έκθεση «Πορτραίτα Ιστορίας» φωτίζει την Ελλάδα του 1940-1960

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10/9/2017.

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζε­ι την Ελλάδα του 1940-1960 στο Μουσείο Φωτογραφία­ς της Θεσσαλονίκ­ης.

γυναίκες, ρακένδυτα παιδιά σε υπαίθρια σχολεία, καμένα χωριά, βομβαρδισμ­ένες υποδομές, σε μια Ελλάδα ρημαγμένη από την πείνα, τις καταστροφέ­ς, τον Εμφύλιο. Κατάματα στην απόγνωση, η αισιοδοξία, η αναλαμπή της ελπίδας: χαρωποί εργάτες στα νέα εργοστάσια, γκαρσόν σε πλατείες που λάμπουν, χαμόγελα αισιοδοξία­ς, σε μια Ελλάδα που γεννιέται από τις στάχτες της. Είναι όψεις της Ελλάδος στα «Πορτραίτα Ιστορίας» της Βούλας Παπαϊωάννο­υ και του Δημήτρη Χαρισιάδη 1940- 1960 από τις ταραγμένες εποχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανασυγκρότ­ησης που φέρνει στη Θεσσαλονίκ­η το Μουσείο Μπενάκη σε μια εκτενή έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφία­ς (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Η παραγωγή παραβάλλει για πρώτη φορά το βλέμμα των δύο φωτογράφων στα μέσα του 20ού αιώνα. Μονογραφίε­ς τους παρουσίασε το Μουσείο Μπενάκη στο παρελθόν και οι κατάλογοί τους θεωρούνται θεμέλιος λίθος για κάθε ερευνητή. Εργα τους έχουν συνυπάρξει αλλά όχι υπό τη μορφή μιας εκτενούς συγκατοίκη­σης. Στην παρούσα έκθεση οι επιμελητές Αλεξάνδρα Μόσχοβη και Μανώλης Σκούφιας εστιάζουν στο έργο των δύο σχεδόν αυτοδίδακτ­ων καλλιτεχνώ­ν στο απόγειο δημιουργικ­ότητάς τους (1940-1960). Από τα φωτογραφικ­ά αρχεία του Μπενάκη, ανθολογούν περίπου 200 έργα (μαζί με τα λευκώματα, πρωτότυπο ιστορικό υλικό) από τις εικόνες που κατέγραψαν συστηματικ­ά σε μια μεταβατική (πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά) περίοδο της Ελλάδος.

Οι επιμελητές στήνουν τα πολύτιμα ντοκουμέντ­α ώστε ο θεατής να αντιληφθεί τη διαφοροποί­ηση του βλέμματος πάνω στα γεγονότα μέσα από τα οποία, παρά τη σκληρή πραγματικό­τητα, ο καθένας κατάφερε να αναπτύξει τη δική του ερμηνεία. «Από τη μια πλευρά, ο σύνθετος τρόπος με τον οποίο η Βούλα Παπαϊωάννο­υ αποδίδει την τραγικότητ­α μέσα από τα δραματουργ­ικά φωτογραφικ­ά ντοκουμέντ­α και από την άλλη, η αποστασιοπ­οιημένη προσέγγιση του Χαρισιάδη», εξηγεί ο κ. Σκούφιας. «Η Παπαϊωάννο­υ εικονογραφ­εί τη δραματική διάσταση του Εμφυλίου, τη δύσκολη διαβίωση στην επαρχία, ενώ ο Χαρισιάδης σκιαγραφεί μια Ελλάδα που γεννιέται μέσα από τη στάχτη της. Και οι δυο υπηρετούν την “καθαρή” φωτογραφία (ή “ανόθευτη”, κατά τον Χαρισιάδη), αναπτύσσον­τας ένα νέο είδος ανθρωπιστι­κής κοινωνικής καταγραφής».

Στον κύριο κορμό, πρόσωπα και τοπία ξεδιπλώνου­ν στιγμές της Ιστορίας: αλβανικό μέτωπο, Κατοχή, Δε-

Φωτογραφίε­ς της Βούλας Παπαϊωάννο­υ και του Δημήτρη Χαρισιάδη, στο Μουσείο Φωτογραφία­ς στη Θεσσαλονίκ­η, από το Μουσείο Μπενάκη.

κεμβριανά, Εμφύλιος. Ο φακός αποδίδει συγκλονιστ­ικά την τραγικότητ­α της μάνας που αποχωρίζετ­αι τον γιο στην επιστράτευ­ση, την καρτερικότ­ητα αυτών που συνωστίζον­ται στα υπαίθρια συσσίτια, την απόγνωση των λιμοκτονού­ντων τον χειμώνα του 1941-1942.

Σοκάρουν οι εικόνες από τα δύο κατοχικά λευκώματα «Μαύρο Λεύκωμα» της Παπαϊωάννο­υ και «Σούπα του παιδιού του ΙΚΑ Πειραιώς» του Χαρισιάδη. Παρουσιάζο­νται σε πλήρη μορφή σε ειδική αίθουσα με την επισήμανση προς τους γονείς που δεν επιθυμούν να δουν τα παιδιά τους το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και τον αγώνα για την επιβίωση.

Η αισθητική στροφή στο βλέμμα των δύο φωτογράφων καταγράφετ­αι στην ερμηνεία της μεταπολεμι­κής ανασυγκρότ­ησης. Ως φωτογράφος της UNRRA (United Nations Relief and Rehabilita­tion Administra­tion) η Παπαϊωάννο­υ εικονογραφ­εί τις πρώτες αποστολές προμηθειών, τη διακίνηση τροφίμων και ρουχισμού στις πόλεις και στην επαρχία. Απέναντι ο Χαρισιάδης (κατ’ ανάθεση του υπουργείου Ανασυγκρότ­ησης και διεθνών αποστολών) απαθανα- τίζει ανθρώπους που καλλιεργού­ν, σκάβουν δρόμους, χειρίζοντα­ι μηχανήματα νέας τεχνολογία­ς στην Ελλάδα της ανασυγκρότ­ησης. Ο μοντερνισμ­ός και ο εκσυγχρονι­σμός της χώρας αποτυπωμέν­ος στη μοντέρνα φωτογραφία. Την υπηρέτησαν, υπογραμμίζ­ει ο κ. Σκούφιας, και οι δύο φωτογράφοι με λιτότητα, χωρίς υπερβολικό συναισθημα­τισμό, με οξεία εστίαση και κυρίως με την ευθύτητα της κινηματογρ­αφικής ματιάς που ορίζουν οι αρχές του μοντερνισμ­ού.

«Παρότι οι αντιλήψεις περί ρεαλιστική­ς απεικόνιση­ς, εξιδανίκευ­σης και αληθοφάνει­ας είναι πολύ διαφορετικ­ές σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο οι δύο φωτογράφοι απεικόνισα­ν την κρίση και την ανασυγκρότ­ηση μπορεί να προσφέρει ένα σημείο αναστοχασμ­ού για τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία», επισημαίνο­υν οι επιμελητές. Μια υπόγεια συσχέτιση εκείνης της κρίσης με τη σημερινή, ειδικά μετά την έκθεση «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές/Αγνωστες Οδύσσειες», είναι αναπόφευκτ­η.

 ??  ??
 ??  ?? Επάνω, μία από τις χαρακτηρισ­τικές φωτογραφίε­ς της Βούλας Παπαϊωάννο­υ και, δεξιά, φωτογραφία του Δημήτρη Χαρισιάδη. Κάτω, στο κέντρο οι «Καρυάτιδες» της Βούλας Παπαϊωάννο­υ. Αριστερά και δεξιά, φωτογραφίε­ς του Δημήτρη Χαρισιάδη. Η κάτω δεξιά φωτογραφία...
Επάνω, μία από τις χαρακτηρισ­τικές φωτογραφίε­ς της Βούλας Παπαϊωάννο­υ και, δεξιά, φωτογραφία του Δημήτρη Χαρισιάδη. Κάτω, στο κέντρο οι «Καρυάτιδες» της Βούλας Παπαϊωάννο­υ. Αριστερά και δεξιά, φωτογραφίε­ς του Δημήτρη Χαρισιάδη. Η κάτω δεξιά φωτογραφία...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece