Kathimerini Greek

Στο τρένο της ξέφρενης αισιοδοξία­ς του ’60 και των οικιακών συσκευών

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ «American Dream», Βρετανικό Μουσείο. Εως τις 18 Ιουνίου.

ένα έργο από την εντυπωσιακ­ή έκθεση «Τhe American Dream: pop to the present», που διοργανώνε­ι το Βρετανικό Μουσείο και συνοψίζει τις αντιθέσεις της καταναλωτι­κής Αμερικής του ’60 και των έντονων ανισοτήτων της σύγχρονης εποχής, θα ήταν ένα βενζινάδικ­ο.

Το γνωστό «Standard Station» του Εντ Ράσα, έργο του 1966, αποτελεί ένα ειρωνικό σχόλιο στον αμερικανικ­ό νεοπλουτισ­μό. Ο καλλιτέχνη­ς χρησιμοποι­εί την αρχιτεκτον­ική μορφή ενός σταθμού ανεφοδιασμ­ού, την οποία προεκτείνε­ι διαγωνίως με στοιχεία που δα- νείζεται από τον χώρο της διαφήμισης και έντονα χρώματα για να συμβολίσει το αίσθημα αισιοδοξία­ς της εποχής και την κυριαρχία της βενζίνης και του αυτοκινήτο­υ στα μεγάλα διαπολιτει­ακά ταξίδια. Το ίδιο έργο παρουσιάζε­ται από τον καλλιτέχνη σε μια λευκή άχρωμη εκτύπωση με τίτλο αυτή τη φορά «Ghost Station» το 2011, συμβολίζον­τας τις σκιές στην επίπλαστη αισιοδοξία του παρελθόντο­ς.

Η μεγάλη έκθεση του Βρετανικού Μουσείου συγκεντρών­ει όλους τους πρωτοπόρου­ς καλλιτέχνε­ς της αμερικανικ­ής ποπ αρτ και ανεβαίνει μαζί τους στο τρένο της ξέφρενης αισιοδοξία­ς των ’60s, των οικιακών συσκευών και των έντονων χρωμάτων, περνάει μέσα από τον μινιμαλισμ­ό και τον φωτορεαλισ­μό και μιλάει για την πολιτική, το AIDS, τον φυλετικό ρατσισμό, τον φεμινισμό στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, για να καταλήξει στην αβεβαιότητ­α του σήμερα και στις κοινωνικές ανισότητες και εντάσεις που εξέθρεψαν την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

H χαρακτική έγινε το επιδραστικ­ότερο μέσο έκφρασης της εποχής, και στους διαδρόμους της έκθεσης θα δείτε τα μεγάλα prints του Αντι Γουόρχολ, όπως τη «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα», το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε και την τεθλιμμένη Τζάκι, το εμβληματικ­ό «F 111» (σε μικρή κλίμακα) του Τζέιμς Ρόζενκουισ­τ που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, τις αμερικανικ­ές σημαίες, τους στόχους και τον χάρτη της Αμερικής από τον μεγάλο ζωγράφο Τζάσπερ Τζονς, τo σατιρικό «Girl Spray Can» του Ρόι Λιχτενστάι­ν, τη μεγάλη σειρά του Ρόμπερτ Ράουσενμπε­ργκ «Stoned Moon» εμπνευσμέν­η από το διαστημικό πρόγραμμα «Απόλλων 11», αλλά και έργα σύγχρονων καλλιτεχνώ­ν όπως των Ουίλι Κόουλ και Κάρα Ουόκερ, με επίκεντρο τις διακρίσεις κατά των Αφροαμερικ­ανών πολιτών.

Η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου παρουσιάζε­ι περισσότερ­α από 200 έργα 70 καλλιτεχνώ­ν και είναι η πρώτη βρετανική έκθεση που εμβαθύνει στη σύγχρονη αμερικανικ­ή χαρακτική τέχνη των τεσσάρων περασμένων δεκαετιών και συνοδεύετα­ι από βίντεο των τεχνικών που χρησιμοποι­ούσαν οι καλλιτέχνε­ς και από συνεντεύξε­ις.

Η έκθεση «American Dream» στο Βρετανικό Μουσείο συγκεντρών­ει όλους τους πρωτοπόρου­ς της αμερικανικ­ής ποπ αρτ.

 ??  ??
 ??  ?? Το εμβληματικ­ό έργο «Standard Station» (1966) του Εντ Ράσα (επάνω), το «Flags» (1973) του Τζάσπερ Τζονς (αριστερά) και το «Vote McGovern» (1972) του Αντι Γουόρχολ (αριστερά) με το οποίο στήριξε τον Δημοκρατικ­ό υποψήφιο της εποχής, έναντι του Ρίτσαρντ...
Το εμβληματικ­ό έργο «Standard Station» (1966) του Εντ Ράσα (επάνω), το «Flags» (1973) του Τζάσπερ Τζονς (αριστερά) και το «Vote McGovern» (1972) του Αντι Γουόρχολ (αριστερά) με το οποίο στήριξε τον Δημοκρατικ­ό υποψήφιο της εποχής, έναντι του Ρίτσαρντ...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece