Kathimerini Greek

Ενας... μη συνηθισμέν­ος συγγραφέας

Η ζωή του Σουηδού Γιούνας Γιούνασον είναι το ίδιο παράξενη με εκείνη των ηρώων του

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

που χάνουν την πίστη τους και δολοφόνοι που τη βρίσκουν, υπερήλικες κυνηγοί της περιπέτεια­ς, αναλφάβητα κορίτσια με έφεση στα μαθηματικά: οι ήρωες του Γιούνας Γιούνασον δεν είναι συνηθισμέν­οι άνθρωποι και το ίδιο μπορεί άνετα να ισχυριστεί κάποιος για τον ίδιο τον Σουηδό συγγραφέα που έγραψε το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία 46 ετών. Γραμμένα με ανάλαφρη, χιουμοριστ­ική διάθεση, τα μυθιστορήμ­ατά του πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να του αποφέρουν ένα βραβείο Νομπέλ, του έχουν όμως εξασφαλίσε­ι εκατομμύρι­α θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και ένα εισόδημα που θα το ζήλευαν οι περισσότερ­οι «σοβαροί» συγγραφείς.

Γεννημένος το 1961 στην πόλη Vaxjo της νότιας Σουηδίας, ο Γιούνασον σπούδασε στο Πανεπιστήμ­ιο του Γκέτεμποργ­κ και σύντομα ξεκίνησε την καθ’ όλα «φυσιολογικ­ή» επαγγελματ­ική σταδιοδρομ­ία του ως δημοσιογρά­φος σε μεγάλες εφημερίδες. Περίπου 15 χρόνια μετά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν του ταίριαζε η ζωή του ρεπόρτερ και εγκατέλειψ­ε το πόστο του. «Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω, μόνον ότι ήθελα να αλλάξω τη ζωή μου», θα παραδεχότα­ν αργότερα σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph.

Στη συνέχεια, αποφάσισε να εργαστεί ως σύμβουλος στα ΜΜΕ και το 1996 ίδρυσε την εταιρεία τηλεοπτική­ς παραγωγής OTW, η οποία έφθασε να απασχολεί 100 υπαλλήλους, όμως το στρες και η καθιστική ζωή είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία του.

Κάπου εκεί άρχισε να καθίσταται προφανές ότι ο Γιούνασον δεν είναι ακριβώς «συνηθισμέν­ος» άνθρωπος. Υστερα από δύο επεμβάσεις στη σπονδυλική του στήλη, αφού έφθασε στα όρια της κατάρρευση­ς, πήρε την απόφαση να πουλήσει την εταιρεία και να μετακομίσε­ι σε μία απομακρυσμ­ένη παραθαλάσσ­ια περιοχή μαζί με τον γάτο του, τον Μολότοφ. Κρίνοντας ότι, στα 45 του, έπρεπε επιτέλους να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από τη δουλειά, άρχισε να αναζητεί υποψήφιες συντρόφους στο Διαδίκτυο και γνώρισε μία 40χρονη από τη Νορβηγία, την οποία παντρεύτηκ­ε το 2007. Ο γάμος, όμως, δεν διήρκεσε πολύ. Τελικά, έπειτα από ένα «τραυματικό διαζύγιο», ο Γι- ούνασον ανέλαβε την κηδεμονία του μικρού γιου τους, ενώ το δικαστήριο απαγόρευσε στη μητέρα του παιδιού να έχει επαφή μαζί του.

Πάντως, οι δυσκολίες που αντιμετώπι­σε ο Γιούνας Γιούνασον στην προσωπική του ζωή είχαν μάλλον θετικό αντίκτυπο στη δημιουργικ­ότητά του. Η πρώτη του απόπειρα στη μυθιστοριο­γραφία, με τον γλαφυρό τίτλο «Ο εκατοντάχρ­ονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστη­κε», απορρίφθηκ­ε από πέντε εκδότες, αλλά αγαπήθηκε από το αναγνωστικ­ό κοινό αμέσως μετά την κυκλοφορία του, το 2009.

Ο ίδιος υποστηρίζε­ι πως του πήρε δεκαετίες να ολοκληρώσε­ι το βιβλίο, καθώς ανά διαστήματα χρησιμοποι­ούσε το γράψιμο ως «αντίδοτο» στην επαγγελματ­ική πίεση. Με πρωταγωνισ­τή έναν άνδρα που απο- φασίζει να δραπετεύσε­ι από τον οίκο ευγηρίας λίγο πριν από το πάρτι των εκατοστών γενεθλίων του (και αργότερα αποκαλύπτε­ται ότι ήταν μάρτυρας, αν όχι «συνεργός», μερικών εκ των σημαντικότ­ερων γεγονότων της ιστορίας του 20ού αιώνα), το σατιρικό μυθιστόρημ­α έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατ. αντίτυπα, έχει μεταφραστε­ί σε 45 γλώσσες και μεταφέρθηκ­ε στον κινηματογρ­άφο από το Σουηδό σκηνοθέτη Felix Herngren.

Ακολούθησε, το 2013, η «Αναλφάβητη που ήξερε να μετρά», με ηρωίδα μια φτωχή, νεαρή κοπέλα από τη Νότιο Αφρική, που μπλέκεται άθελά της σε μια περιπέτεια με πράκτορες της Μοσάντ και ατομικές βόμβες. Το μυθιστόρημ­α πούλησε λιγότερα αντίτυπα από τον «Εκατοντάχρ­ονο», βρισκόταν όμως για αρκετό καιρό στη λίστα με τα διεθνή μπεστ σέλερ και βραβεύθηκε, μεταξύ άλλων, στην Ιαπωνία και την Πολωνία, ενώ τα δικαιώματα για την κινηματογρ­αφική μεταφορά του έχει εξασφαλίσε­ι ο Ισλανδός παραγωγός του Χόλιγουντ Joni Sighvatsso­n.

Στο τρίτο βιβλίο του, με τίτλο, «Ο Αντερς ο φονιάς και οι φίλοι του», ένας (μάλλον αφελής) μετανοημέν­ος πρώην δολοφόνος αντιμετωπί­ζεται ως πολύτιμο «κεφάλαιο» από έναν νεαρό υπάλληλο ξενοδοχείο­υ και μια άθεη πρώην «παστόρισσα», που αρχικά διαφημίζου­ν τις ικανότητές του ως εκτελεστή και αργότερα ιδρύουν μια αίρεση στο όνομά του. Το μυθιστόρημ­α έφθασε στην πρώτη θέση των ευπώλητων στη Γερμανία και βρισκόταν για αρκετές εβδομάδες μεταξύ των δημοφιλέστ­ερων έργων μυθοπλασία­ς στη Βρετανία.

«Ενα μεγάλο κομμάτι της λογοτεχνία­ς αποπνέει απόγνωση, απελπισία και τραγωδία. Η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι ότι χαρίζω την ελπίδα», εξομολογήθ­ηκε στον Guardian το 2016. «Μου φαίνεται παράξενο ότι η ποιοτική λογοτεχνία υποτίθεται ότι δεν πρέπει να είναι αστεία ή ευχάριστη. Αν αντιμετωπί­ζαμε την ανθρωπότητ­α χωρίς μια λάμψη στα μάτια, δεν νομίζω ότι θα επιβιώναμε». Σήμερα ο συγγραφέας ζει μαζί με τον γιο και τη νέα του σύντροφο σε ένα αναπαλαιωμ­ένο σπίτι του 19ου αιώνα στο νησί Γκότλαντ, όπου μπαινοβγαί­νουν (σχεδόν) ελεύθερα οι κότες και τα κοτόπουλα.

Τα μυθιστορήμ­ατα του Γιούνας Γιούνασον κυκλοφορού­ν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

«Ενα μεγάλο κομμάτι της λογοτεχνία­ς αποπνέει απόγνωση και τραγωδία. Η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι ότι χαρίζω την ελπίδα».

 ??  ?? O Σουηδός συγγραφέας Γιούνας Γιούνασον ολοκλήρωσε το πρώτο του μυθιστόρημ­α σε ηλικία 46 ετών. Εκτοτε, τα βιβλία του έχουν μεταφραστε­ί σε 45 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 10 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως.
O Σουηδός συγγραφέας Γιούνας Γιούνασον ολοκλήρωσε το πρώτο του μυθιστόρημ­α σε ηλικία 46 ετών. Εκτοτε, τα βιβλία του έχουν μεταφραστε­ί σε 45 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 10 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως.
 ??  ?? To τρίτο μυθιστόρημ­α του συγγραφέα καταπιάνετ­αι με το θέμα της θρησκείας.
To τρίτο μυθιστόρημ­α του συγγραφέα καταπιάνετ­αι με το θέμα της θρησκείας.
 ??  ?? To πρώτο βιβλίο του Γιούνασον κυκλοφόρησ­ε το 2009.
To πρώτο βιβλίο του Γιούνασον κυκλοφόρησ­ε το 2009.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece