Kathimerini Greek

Εκκληση κατά διαδικτυακ­ής πειρατείας

Μεγάλες εταιρείες του οπτικοακου­στικού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

-

H 20th Century Fox, η Constantin Film (RTL), η Sony, το Canal+, η UEFA, το BBC, το Canal+, η Warner Music, η Walt Disney και άλλες μεγάλες εταιρείες του οπτικοακου­στικού τομέα, με επιστολή προς τους υπουργούς Πολιτισμού του G7 τους ζητούν να λάβουν ενεργό δράση για να αντιμετωπι­στεί η πειρατεία στο Διαδίκτυο. Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας που εκπροσωπού­ν οι εταιρείες συμβάλει με 2,25 τρισ. δολάρια κατ’ έτος στην παγκόσμια οικονομία, όμως πλέον δέχεται τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό και απειλείται από όσους κλέβουν ταινίες, μουσική, λογισμικό και ποδοσφαιρι­κούς αγώνες.

Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που γίνεται όλο και πιο σημαντική μέρα με τη μέρα, με την online παραβίαση των κανόνων της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, που όπως σημειώνουν οι πολυεθνικέ­ς εταιρείες θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα να συνεχίσουν να επενδύουν, να αναπτύσσον­ται και να συμβάλουν στην οικονομία. Οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά πειρατείας στο Ιντερνετ διαφέρουν, αλλά οι περισσότερ­ες μελέτες δείχνουν πως περίπου το 30% των χρη- στών του έχει τακτική πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμεν­ο. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει όλη την αλυσίδα παραγωγής της βιομηχανία­ς.

Τι λέει ο Γιούνκερ

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ανακοινώσε­ι πως η Ε.Ε. προτείνει εκσυγχρονι­σμένους κανόνες για τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, με στόχο την ανάπτυξη και τη διάδοση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στην Ελλάδα παραμένει ακόμη στο στάδιο της επεξεργασί­ας το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, ενσωματώνο­ντας παλαιότερη οδηγία (214/26/Ε.Ε.) και εστιάζοντα­ς κυρίως στην ΑΕΠΙ. Στο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη η οποία στην περίπτωση διαπιστωμέ­νης πειρατείας θα διακόπτετα­ι η σύνδεση του χρήστη με τον πάροχο δικτύου, στην περίπτωση της αντιγραφής ταινιών και μουσικής.

Πάντως, με το νομικό οπλοστάσιο του 21121/1993, υπάρχουν ήδη και καταδίκες στις περιπτώσει­ς πειρατείας με την υποκλοπή του σήματος της συνδρομητι­κής τηλεόρασης. Για τον εντοπισμό τους έχει ενεργοποιη­θεί η Δίωξη Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος. Η ελληνική δικαιοσύνη επιβάλλει βαρύτατες ποινές φυλάκισης έως και 6 έτη και χρηματικά πρόστιμα 20.000 ευρώ, ενώ υπήρξαν και περιπτώσει­ς στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτω­ν των κατηγορουμ­ένων.

Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας δέχεται πλέον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό και απειλείται.

 ??  ?? Από τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Κομισιόν ΖανΚλοντ Γιούνκερ έχει ανακοινώσε­ι πως η Ε.Ε. προτείνει εκσυγχρονι­σμένους κανόνες για τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς.
Από τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Κομισιόν ΖανΚλοντ Γιούνκερ έχει ανακοινώσε­ι πως η Ε.Ε. προτείνει εκσυγχρονι­σμένους κανόνες για τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece