Kathimerini Greek

Αλέκος Λεβίδης, ένας διανοητικό­ς ζωγράφος

-

του Αλέκου Βλ. Λεβίδη, με τίτλο «Οικείος τόπος, οικείος χρόνος: δύο πίνακες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και οι προπαρασκε­υαστικές μελέτες τους», παρουσιάζε­ται στη Φωκίωνος Νέγρη 16.

Εκτίθενται δύο πίνακες του καλλιτέχνη από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου: «Μοντέλα στο ατελιέ» (2010-2013, μεικτή τεχνική, 250x240 εκ.) και «Αγορά» (2010-2017, μεικτή τεχνική, 87x107 εκ.) μαζί με μια σειρά από προσχέδια, σπουδές και σημειωματά­ρια που οδήγησαν στη σύνθεση των έργων αυτών. Τα πολυάριθμα σχέδια που συνοδεύουν τα έργα αποτυπώνου­ν τα στάδια που οδήγησαν στη σύνθεση και ολοκλήρωσή τους. Εκτίθενται φιγούρες σε χαρτί σε φυσικό μέγεθος, μελέτες με χρωματιστά μολύβια και παστέλ, αλλά και προσχέδια στις σελίδες των σημειωμα- ταρίων που κουβαλά μαζί του ο καλλιτέχνη­ς, από τα σπουδαστικ­ά κιόλας χρόνια, ως εικαστικά ημερολόγια.

Οπως σημειώνει ο Νικόλαος Παΐσιος στο κείμενό του για το έργο «Μοντέλα στο ατελιέ», «παραπέμπει σε δυτικό εκκλησιαστ­ικό τρίπτυχο. Το πάνω μέρος διατάσσετα­ι σε τρία τμήματα, και το κάτω παίρνει τη μορφή αναγεννησι­ακής predella, με πέντε μικρότερες σκηνές να τρέχουν παρα- τακτικά, από τα αριστερά προς τα δεξιά, ως μικρά αλλά σημαντικά επεισόδια, σαν comic strip ή καρέ κινηματογρ­αφικής ταινίας». Και σημειώνει για τον ζωγράφο: «O Λεβίδης είναι ζωγράφος διανοητικό­ς· όσοι έχουν μικρή σχέση με την τέχνη, θα χρησιμοποι­ούσαν αστόχαστα τον όρο ζωγράφος εγκεφαλικό­ς».

Διάρκεια έως τις 7 Μαΐου. Φωκίωνος Νέγρη 16

 ??  ?? Εκτίθενται δύο πίνακες του καλλιτέχνη: «Μοντέλα στο ατελιέ» και «Αγορά», μαζί με προσχέδια, σπουδές και σημειωματά­ρια του δημιουργού.
Εκτίθενται δύο πίνακες του καλλιτέχνη: «Μοντέλα στο ατελιέ» και «Αγορά», μαζί με προσχέδια, σπουδές και σημειωματά­ρια του δημιουργού.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece