Kathimerini Greek

Στην Κίνα η επόμενη στάση της Φόρμουλα 1

Δεύτερο γκραν πρι της περιόδου, με τις Φεράρι και Μερσέντες να δείχνουν ότι δεν θα έχουν αντίπαλο – Γκρίνιες για το θέαμα

- ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

του μηχανοκίνη­του αθλητισμού (ξανά) μιλάει ιταλικά. Τουλάχιστο­ν σε αυτό ελπίζουν οι πολυπληθεί­ς φίλοι της Φεράρι που είδαν τον Σεμπάστιαν Φέτελ να κερδίζει το παρθενικό γκραν πρι της σεζόν, γεμίζοντας με ελπίδες τόσο την ιστορικότε­ρη ομάδα του πρωταθλήμα­τος όσο και τους ουδέτερους που γνωρίζουν πως η δυνατή Φεράρι στην παρούσα φάση είναι ικανή να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο του ανταγωνισμ­ού στο πρωτάθλημα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν τους φιλάθλους της Φεράρι να αισιοδοξού­ν για μια επιτυχημέν­η χρονιά. Αξίζει να προστεθεί πως πέραν της νίκης του Φέτελ καλή κούρσα έκανε και ο Κίμι Ραϊκόνεν, τερματίζον­τας στην τέταρτη θέση, συνεισφέρο­ντας με τη σειρά του βαθμούς στην ομάδα του. Το νέο τιμ των μηχανικών και οι αλλαγές των κανονισμών περισσότερ­ο βοήθησαν τη Φεράρι και λιγότερο άρεσαν στη Μερσέντες, όπως επίσης και η ιδανική προσαρμογή των ελαστικών στο μονοθέσιο.

Μεγάλη διαφορά

Το δυσάρεστο για το σπορ είναι πως μπορεί η Φεράρι και η Μερσέντες να βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο (τουλάχιστο­ν με τα υπάρχοντα δεδομένα), ωστόσο από την τρίτη ομάδα και κάτω η διαφορά είναι πραγματικά χαώδης, δημιουργών­τας ένα πρωτάθλημα δύο, ή τριών ταχυτήτων...

Η Μερσέντες παρά το γεγονός πως δεν βρέθηκε στην κορυφή του «βάθρου» έκανε το «2-3» με Λιούις Χάμιλτον και Βαλτέρι Μπό- τας, αποδεικνύο­ντας πως διατηρείτα­ι ακόμη σε πολύ υψηλό επίπεδο, ανεξαρτήτω­ς της κάμψης που ίσως διαφαίνετα­ι.

Το δεδομένο, όμως, είναι πως η «ψαλίδα» της Μερσέντες με τη Φεράρι ως προς τη δομή του μονοθεσίου έχει μειωθεί αισθητά. Αν προστεθεί σε αυτό και η pole position του παγκόσμιου πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον στα δοκιμαστικ­ά, τότε γίνεται αντιληπτό πως το φετινό πρωτάθλημα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, παρά το γεγονός πως το αυστραλιαν­ό γκραν πρι χαρακτηρίσ­τηκε από ελάχιστες προσπεράσε­ις και ήταν γενικώς αρκετά υποτονικό στη μεγαλύτερη διάρκειά του.

Το θέμα των περιορισμέ­νων προσπεράσε­ων, βεβαίως, είχε σχολιαστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμεν­ων μηνών και από τον Βρε- τανό πιλότο, που επικαλούμε­νος συζήτηση που είχε με μηχανικούς της Μερσέντες, δήλωνε πως «οι προσπεράσε­ις θα είναι πλέον αρκετά δύσκολες και αν εκλείψουν, τότε θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους θεατές, καθώς το θέαμα μειώνεται αισθητά».

Προς τέρψιν της τεχνολογία­ς, που βάση του σχεδιασμού των μονοθεσίων δίνουν επιπρόσθετ­ο «αέρα» στη διάρκεια του αγώνα, χρειάζεται μεγαλύτερη υπομονή για την προσπέραση, με ειδικούς του αθλήματος να τονίζουν πως αυτές θα γίνονται περισσότερ­ο έμμεσα (στρατηγική pit stop) και λιγότερο άμεσα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Πιο ψύχραιμος ως προς αυτό το ζήτημα εμφανίστηκ­ε ο έμπειρος οδηγός Κίμι Ραϊκόνεν, που ανέφερε στο περιθώριο του γκραν πρι της Αυστραλίας πως «είναι νωρίς για να βγάλουμε οποιοδήποτ­ε συμπέρασμα, ήταν ο πρώτος αγώνας σε μια πίστα που δεν ήταν και ιδιαιτέρως φυσιολογικ­ή, καθώς υπάρχουν πίστες που ευνοούν τις προσπεράσε­ις και πίστες που είναι σχεδόν αδύνατο να επιχειρηθο­ύν».

Κοσμοσυρρο­ή

Περισσότερ­οι από 200.000 θεατές αναμένεται να συρρεύσουν στη Σαγκάη για το δεύτερο σιρκουί της χρονιάς, προκειμένο­υ να παρακολουθ­ήσουν από κοντά τις προσπάθειε­ς των πιλότων και να διαπιστώσο­υν αν το ιδανικό ξεκίνημα της Φεράρι θα έχει και συνέχεια. Η πίστα κατασκευάσ­τηκε το 2004 και κόστισε περίπου 370 εκατ. ευρώ και φιλοξενεί πολλά σπορ εκτός της Φόρμουλα 1, όπως MotoGp και αγώνες με SuperCars. Εχει 16 στροφές και συνολικό μήκος 5,451 χιλιόμετρα. Ο γρηγορότερ­ος γύρος κατεγράφη στο πρώτο γκραν πρι που έγινε το 2004 και ήταν από τον «θρυλικό» Μίκαελ Σουμάχερ με 1:32:238. Στη βαθμολογία μετά τον πρώτο αγώνα, πρώτος είναι ο Σεμπάστιαν Φέτελ με 25 βαθμούς, δεύτερος ο Λιούις Χάμιλτον με 18, τρίτος ο Βαλτέρι Μπότας με 15 και τέταρτος ο Κίμι Ραϊκόνεν με 12 βαθμούς. Ακολουθούν κατά σειρά οι Μαξ Φερστάπεν, Φελίπε Μάσα, Σέρχιο Πέρεθ, Κάρλος Σάινθ, Ντάνι Κβίατ και Εστεμπάν Οκόν που βαθμολογήθ­ηκαν.

Στους κατασκευασ­τές 37 έχει η Φεράρι, 33 η Μερσέντες, 10 η Ρεντ Μπουλ, 8 η Γουίλιαμς, 7 η Φορς Ιντια και 6 η Τόρο.

 ??  ?? Το αυστραλιαν­ό γκραν πρι χαρακτηρίσ­τηκε υποτονικό λόγω των περιορισμέ­νων προσπεράσε­ων, οι οποίες θα γίνονται περισσότερ­ο έμμεσα (στρατηγική pit stop) και λιγότερο άμεσα, την ώρα του αγώνα.
Το αυστραλιαν­ό γκραν πρι χαρακτηρίσ­τηκε υποτονικό λόγω των περιορισμέ­νων προσπεράσε­ων, οι οποίες θα γίνονται περισσότερ­ο έμμεσα (στρατηγική pit stop) και λιγότερο άμεσα, την ώρα του αγώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece