Kathimerini Greek

«Πρόκληση» για τα αουτσάιντε­ρ

- NIKOΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Ισπανία, Ολλανδία και Γαλλία στρέφονται οι προβολείς την ερχόμενη Πέμπτη για τους πρώτους προημιτελι­κούς του Γιουρόπα Λιγκ. Η Αντερλεχτ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ που ψάχνει το μονοπάτι προς τους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ μέσω της κατάκτησης του Γιουρόπα. Διότι από το αγγλικό πρωτάθλημα η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο δύσκολα θα εξασφαλίσε­ι την παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογι­κή διοργάνωση της Ευρώπης την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ωστόσο, οι Βέλγοι έχουν εξαιρετικά αποτελέσμα­τα στην έδρα τους. Στους τελευταίου­ς έξι αγώνες πέτυχαν πέντε νίκες. Η Αντερλεχτ και η Γιουνάιτεν­τ διασταυρών­ονται για έβδομη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις, με την ομάδα των Βρυξελλών να μετράει στην έδρα της δύο νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες με αντίπαλο τη Μάντσεστερ. Την ίδια ώρα, το σύνολο του Μουρίνιο είναι αήττητο στις έξι τελευταίες ευρωπαϊκές υποχρεώσει­ς του, με απολογισμό πέντε νίκες και μία ισοπαλία.

Για την Αντερλεχτ οι συναντήσει­ς με τη Γιουνάιτεν­τ ξυπνούν μνήμες από την πιο βαριά ευρωπαϊκή ήττα της. Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Σεπτεμβρίο­υ του 1956, όταν η αγγλική ομάδα παίζοντας στην πρώην έδρα της Μάντσεστερ Σίτι, το «Μέιν Ρόουντ», έκανε «σκόνη και θρύψαλα» τους Βέλγους επικρατώντ­ας με το εντυπωσιακ­ό 10-0.

Από την άλλη πλευρά, οι «διάβολοι» –εκτός από τα ραντεβού με την Αντερλεχτ– η μοναδική εμπειρία που είχαν με άλλη ομάδα του Βελγίου ήταν με αντίπαλο την Κλαμπ Μπριζ, την οποία είχαν αντιμετωπί­σει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2016-17. Τότε είχαν επικρατήσε­ι με συνολικό σκορ 7-1, νικώντας μάλιστα με 40 στη ρεβάνς του Μπριζ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Γιουρόπα Λιγκ είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή της Γιουνάιτεν­τ. Η μοναδική φορά που προχώρησε έως τον προημιτελι­κό γύρο της διοργάνωση­ς ήταν την περίοδο 198585 (τότε λεγόταν κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Με προπονητή τον Ρον Ατκινσον αποκλείστη­κε στη διαδικασία των πέναλτι από την Βιντεότον.

Η παρέα του Ιμπραΐμοβι­τς δεν θα χρειαστεί να κάνει μεγάλο ταξίδι για να βάλει τα «θεμέλια» της πρό- κρισης στον ημιτελικό γύρο, καθώς η απόσταση του Μάντσεστερ από τις Βρυξέλλες είναι μόλις 550 χιλιόμετρα. Ο διεθνής Σουηδός επιθετικός είχε πετύχει τέσσερα γκολ στη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν επί της Αντερλεχτ με 5-0, σε ματς της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ τον Οκτώβριο του 2013. Μάλιστα, μαζί με τον φορ της βελγικής ομάδας, τον Λούκας Τεοντόρτσι­κ, έχουν πετύχει από πέντε γκολ και διεκδικούν παράλληλα και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωση­ς.

Η Λιόν που υποδέχεται στη Γαλλία την πρωταθλήτρ­ια Τουρκίας, Μπεσίκτας, μοιάζει να είναι η βασική αντίπαλος της ομάδας του Μουρίνιο στον δρόμο προς την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ. Εκτός και αν η θεά τύχη βγάλει αγγλογαλλι­κή μονομαχία στον ημιτελικό γύρο, εφόσον ξεπεράσουν τα εμπόδιά τους. Ενδιαφέρου­σα είναι η αναμέτρηση του Αγιαξ με τη Σάλκε, ενώ η ισπανική Θέλτα υποδέχεται τη βελγική Γκενκ, τη –θεωρητικά– πιο αδύναμη ομάδα της οκτάδας.

 ??  ?? Οι προημιτελι­κοί του Γιουρόπα Λιγκ έρχονται και υπόσχονται εκπλήξεις.
Οι προημιτελι­κοί του Γιουρόπα Λιγκ έρχονται και υπόσχονται εκπλήξεις.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece