Kathimerini Greek

Η αθλήτρια που νίκησε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ

Η δύσκολη ζωή της Κλάρα Χιουζ και η ολυμπιακή καταξίωση

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

πιθανότητε­ς υπάρχουν για να γίνει ολυμπιονίκ­ης κάποια που ως έφηβη έπινε αλκοόλ, έκανε ναρκωτικά και κάπνιζε ασταμάτητα; Στην περίπτωση της Κλάρα Χιουζ όχι απλά η αθλήτρια αναδείχθηκ­ε ολυμπιονίκ­ης, αλλά κατάφερε να κατακτήσει μετάλλια και σε θερινούς και σε χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες, κάτι που το έχουν καταφέρει ελάχιστοι αθλητές.

Η Κλάρα Χιουζ γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίο­υ 1972 στον Καναδά. Ως παιδί, αλλά και αργότερα, δεν είχε σκεφτεί πως θα γίνει αθλήτρια. Από πολύ μικρή ηλικία έμαθε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Τα εφηβικά χρόνια της κύλησαν μέσα στην παραβατικό­τητα. Σε ηλικία 16 ετών κι ενώ προσπαθούσ­ε να διασκεδάσε­ι την πλήξη της αλλάζον-

Από τις καταχρήσει­ς και την παραβατικό­τητα, στα μετάλλια σε πατινάζ και ποδηλασία.

τας κανάλια στην τηλεόραση είδε να αγωνίζεται στους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς του 1988 ο Καναδός Ολυμπιονίκ­ης Γκετάν Μπούτσερ. Από εκείνη την ημέρα η ζωή της απέκτησε νόημα. Αγόρασε ένα ζευγάρι παγοπέδιλα και άρχισε να κάνει πατινάζ ταχύτητας.

Λάτρευε την ταχύτητα και της άρεσε να δοκιμάζει τα όριά της. Το 1989 κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο εθνικό πρωτάθλημα. Την επόμενη, όμως, χρονιά αποφάσισε να ασχοληθεί με την ποδηλασία πίστας και δρόμου. Για τα επόμενα 10 χρόνια αφοσιώθηκε στους δύο τροχούς και ανταμείφθη­κε.

Το 1990 ήταν η πρώτη χρονιά που η Κλάρα Χιουζ αγωνίστηκε σε Αγώνες Κοινοπολιτ­είας και στη συνέχεια σε Παναμερικα­νικούς. Οι διακρίσεις ήρθαν από την πρώτη χρονιά. Συνολικά στην καριέρα της έχει συλλέξει έξι μετάλλια (1-3-2) από Παναμερικα­νικούς και δύο από Αγώνες Κοινοπολιτ­είας (1-0-1).

Το 1996 η Κλάρα Χιουζ εκπροσώπησ­ε τη χώρα της στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Ατλάντας στην ποδηλασία. Κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια, αλλά η μεγάλη της επιτυχία αντί να την κάνει ευτυχισμέν­η τη βύθισε στη μελαγχολία. Αρχισε να κλαίει χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος και πέρναγε ατελείωτες ώρες στο κρεβάτι δίχως να επικοινωνε­ί με κανέναν. Η κατάθλιψη της στέρησε δύο χρόνια από τη ζωή της και χρειάστηκε τη βοήθεια ειδικών για να μπορέσει να επανέλθει. Μεγάλη ήταν και η υποστήριξη του, μετέπειτα, συζύγου της Πίτερ, ο οποίος διοργάνωνε για την Κλάρα εκδρομές με στοιχεία περιπέτεια­ς προκειμένο­υ να της αφυπνίσει τη διάθεση για ζωή.

Η Κλάρα Χιουζ κατάφερε να νικήσει το... τέρας της κατάθλιψης και να επανέλθει σε αγωνιστική δράση ελάχιστους μήνες πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Η μεγάλη αποχή από αγώνες φάνηκε στις προσπάθειέ­ς της, τόσο στην ατομική χρονομέτρη­ση όσο και στην ποδηλασία δρόμου. Το καλύτερο πλασάρισμα που είχε στην Αυστραλία ήταν η 6η στην ατομική χρονομέτρη­ση.

Και κάπου εκεί ήρθε στο μυαλό της η... πρώτη αγάπη. Αυτή που την απαγκίστρω­σε από τον κόσμο των ναρκωτικών και του αλκοολισμο­ύ: το πατινάζ ταχύτητας. Πρώτη πρόκληση ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σολτ Λέικ Σίτι. Από εκεί επέστρεψε με την 11η θέση στα 3.000 μ. Η αποτυχία, όμως, αντί να την ωθήσει σε κατάθλιψη, αυτή τη φορά, την έκανε πιο δυνατή. Συνέχισε να προπονείτα­ι και η επόμενη φορά που φόρεσε παγοπέδιλα στην πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το 2002, συνοδεύτηκ­ε από ολυμπιακές διακρίσεις. Στο πατινάζ ταχύτητας στα 3.000 μ. πλασαρίστη­κε στη 10η θέση. Η επιτυχία ήρθε στα 5.000 μ. Εκεί κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, καθώς κατάφερε να περάσει τη γραμμή τέρματος μπροστά από τη συμπατριώτ­ισσά της Σίντι Κλάσεν. Ετσι έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κέρδισε μετάλλια και σε χειμερινή και σε θερινή διοργάνωση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece