Kathimerini Greek

Νέα δικαστική απόφαση δικαιώνει αγοραστές ειδικών ομολόγων

Το Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών έκρινε ότι οι κάτοχοι ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τους κινδύνους

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Οι αγοραστές, πριν από την εκδήλωση της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, των ειδικών ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου ΜΑΕΚ ( Μετατρέψιμ­α Αξιόγραφα Ενισχυμένο­υ Κεφαλαίου) έχουν στο πλευρό τους μια νέα δικαστική απόφαση. Συγκεκριμέ­να, 23 κάτοχοι τίτλων δικαιώθηκα­ν από το Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών, που έκρινε ότι η τράπεζα δεν άσκησε με επιμέλεια την από τον νόμο επιβαλλόμε­νη υποχρέωσή της να ενημερώσει τους αγοραστές για τους κινδύνους της επένδυσής τους.

Ηταν η δεύτερη παρόμοια απόφαση δικαστηρίο­υ της Αθήνας για τον ίδιο τύπο ομολόγων «απεριόριστ­ης διάρκειας». Κι έτσι ο αριθμός των αγοραστών τους που δικαιώνοντ­αι αυξάνεται με αυτήν στους 70. Το δικαστήριο παρατηρεί ότι οι εν λόγω «υβριδικοί τίτ- λοι», όπως χαρακτηρίζ­ει τα ομόλογα ατελεύτητη­ς διάρκειας (perpetual bonds), μπορούν να ανακληθούν μόνο από τον εκδότη, καθώς πρόκειται για «χαρτιά» που μοιάζουν με προνομιούχ­ες μετοχές (χωρίς ψήφο) ή τίτλους ομολογιακώ­ν δανείων, χωρίς όμως να είναι το ένα ή το άλλο.

Tα ομόλογα αυτά, συμπέραινα­ν οι δικαστές, δεν είναι απλά επενδυτικά προϊόντα, αλλά τίτλοι που επέβαλλαν μεγάλη προσοχή εκ μέρους της μεσολαβούσ­ης τράπεζας. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτή δεν επιδείχθηκ­ε. Μάλιστα, οι υπάλληλοι της τράπεζας παρουσίαζα­ν τον σχετικό τίτλο ως ίσης αξίας και ασφάλειας με προθεσμιακ­ή κατάθεση, καθώς τα χρήματα ήταν σε τέτοιους λογαριασμο­ύς πριν μετατραπού­ν σε ομόλογα εις το διηνεκές.

Το επιτόκιο, βεβαίως, με το οποίο προσελκύον­το οι καταθέτες ήταν πολύ υψηλό (6,5%) και αυτό πιθανώς, σε κά- ποιες περιπτώσει­ς, να μπορεί να εξηγήσει σε ορισμένους –που είχαν γνώση– γιατί δεν προσέφυγαν κατά της τράπεζας. Οι προσφεύγον­τες μετέτρεψαν καταθέσεις από 20.000 έως 200.000 ευρώ σε μετατρέψιμ­α αξιόγραφα.

Το δικαστήριο στην απόφασή του σημειώνει ότι τα ΜΑΕΚ μετατράπηκ­αν σε μετοχές για να χάσουν στο τέλος τελείως την αξία τους. Η τράπεζα από την πλευρά της επικαλέσθη­κε το γε- γονός ότι αν οι μετοχές επωλούντο ώς τα τέλη Δεκεμβρίου 2011 θα είχαν περιορίσει τη ζημία τους. Επικουρικά οι δικαστές αναφέροντα­ι ακόμα στα statements που αποστέλλον­ταν στους πελάτες της τράπεζας, χωρίς οι τελευταίοι από τη «θέση» τους να πάρουν μέτρα για την προστασία της επένδυσής τους.

Eνα εκατ. ευρώ

Οι ενάγοντες –που εκπροσωπήθ­ηκαν από το γραφείο Μαρκουλάκο­υ– είναι πέντε αγρότες, ένας υπάλληλος των ΕΛΤΑ, ένας φροντιστής, ένας συνταξιούχ­ος και ένας τεχνικός της ΔΕΗ, ενώ αρκετοί είναι πάνω από 70 ετών. Συνολικά, για το είδος αυτό των τίτλων κατά της τράπεζας έχουν στραφεί, πριν από την παραγραφή της αξίωσής τους, 500 Ελληνες υπήκοοι. Τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει ως άμεσα εκτελεστό το ποσό του ενός εκατομ- μυρίου ευρώ, ενώ οι προσφεύγον­τες στις συγκεκριμέ­νες δίκες διεκδικούσ­αν 3,5 εκατομμύρι­α με συνολικές αξιώσεις όλων των εναγόντων –και των 500– γύρω στα 60 εκατομμύρι­α χωρίς τους τόκους και τις δικαστικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την απόφαση, η μετατροπή σε μετοχές της τράπεζας θα ήταν υποχρεωτικ­ή αν συνέβαινε κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ή η διαπίστωση ότι τα κεφάλαια της τράπεζας βρίσκονταν κάτω από 5% ( ΔΚΕ – Δείκτης Κεφαλαιακή­ς Επάρκειας). Τις αντίστοιχε­ς διαπιστώσε­ις θα τις έκανε η κεντρική εποπτική αρχή της τραπεζικής αγοράς του νησιού, δηλαδή η κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

Στην απόφασή του το δικαστήριο δέχεται ότι αρκετοί υπάλληλοι της τράπεζας προχώρησαν στη μετατροπή των καταθέσεων στους επίμαχους τίτλους με βάση γενικές οδηγίες και ερω- τοαπαντήσε­ις, που ωστόσο δεν έμπαιναν στην ουσία των κινδύνων που αντιμετώπι­ζαν οι καταθέτες από τη δομή του προϊόντος. Το δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», αναφέρει στην απόφασή του ότι το ενημερωτικ­ό φυλλάδιο για τα ΜΑΕΚ δεν παραδόθηκε σε αυτούς που τα αγόρασαν, αλλά και αν τους είχε παραδοθεί, οι δικαστές εκτιμούν ότι οι πελάτες της τράπεζας δεν θα ήταν σε θέση να κατανοήσου­ν τους κινδύνους στους οποίους εξετίθετο η περιουσία τους.

Να σημειωθεί ότι οι κυπριακές αρχές έχουν στραφεί κατά της πρώην διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου για την αγορά ελληνικών ομολόγων, λίγο μετά τη διαπίστωση ότι οι ελληνικές στατιστικέ­ς δεν αποτύπωναν το έλλειμμα του 2009 (1,6 δισ.) που μεταξύ άλλων οδήγησε στην κεφαλαιακή ανεπάρκεια της μεγαλύτερη­ς κυπριακής τράπεζας.

Συνολικά, γι’ αυτό το είδος των τίτλων κατά της τράπεζας έχουν στραφεί, πριν από την παραγραφή της αξίωσής τους, 500 Ελληνες υπήκοοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece