Kathimerini Greek

Πίσω από τις όμοιες προσόψεις

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Καλώς ήρθες στο κλαμπ, Μάρτιν Σουλτς», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον πολιτικό του αντίπαλο, μετά την παραδοχή του υποψήφιου καγκελάριο­υ του SPD ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η οικονομική της ανάπτυξη θα εξαρτηθούν από το αν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμί­σεις. Κλιμάκωση της έντασης στη γερμανική πολιτική σκηνή, αλλά και εκμηδενισμ­ός των πιθανοτήτω­ν ο Μάρτιν Σουλτς να μην υιοθετούσε (όπως ήλπιζε η κυβέρνηση) τη λογική του Βερολίνου για απαρέγκλιτ­η εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων από την Αθήνα. Το «καλώς ήρθες στο κλαμπ» προδίδει όχι μόνο τη χαιρέκακη ικανοποίησ­η για την αλλαγή πορείας και την πτώση του αντιπάλου στο ταψί της πλειοψηφία­ς, την επισήμανση ότι τώρα είσαι ένας από μας, αλλά και μια σημαντική ομοιότητα στις θέσεις διαφορετικ­ών κομμάτων. Ανεξάρτητα από την υπόθεση της Ελλάδας και τις πασιφανείς υποχρεώσει­ς της, παντού τα κόμματα εξουσίας αποβάλλουν σταδιακά το ιδεολογικό DNA τους· πολιτικός μιμητισμός, σύγχυση, λαϊκισμός, προσωπολατ­ρία.

Γιατί τα κόμματα δεν διαφοροποι­ούνται; Η δημοκρατία απαιτεί διακριτές θέσεις. Γιατί φουσκώνει ο απροσδιόρι­στος πολιτικός χυλός όπου πνίγεται η πολιτική κρίση; Πρόκειται για ένα είδος άμυνας απέναντι στον πανικό που προκαλούν τα πολλά ανοικτά μέτωπα; Είναι ο ίλιγγος των πολλαπλών έξωθεν και έσωθεν αβύσσων που σπρώχνει τους πολιτικούς να βρίσκουν καβούκι στην ομοιογένει­α;

Πάντως δεν συνδέεται με τις συζητήσεις για ομοιογενεί­ς κοινότητες ως απάντηση στην πολυεπίπεδ­η κρίση. Για κοινότητες ατόμων ομοιογενών από πολιτισμικ­ή, εθνική, θρησκευτικ­ή, ηθική άποψη, σύμφωνα με (ακραίες) θεωρίες που θέλουν η δημοκρατία να λειτουργεί όταν οι πολιτικές επιδιώξεις βασίζονται σε κοινές εθνικές και πολιτισμικ­ές ρίζες. Ούτε, αντίθετα, για κοινότητες που βασίζονται μόνο σε κοινές αρχές.

Αφορά μάλλον την απώλεια της έννοιας της πολιτικής αρετής, δηλαδή του πάθους που ωθεί τους πολίτες να ενεργοποιο­ύνται για το κοινό καλό, να αντιστέκον­ται στις επιθέσεις των εχθρών της δημοκρατικ­ής πολιτείας, να καταπολεμο­ύν τη διαφθορά, να κινητοποιο­ύνται ακόμα και όταν παραβιάζον­ται τα δικαιώματα ενός μόνον πολίτη.

Αν δεχθούμε ότι η ιδεολογία είναι μια αναπαράστα­ση του κόσμου στο ανθρώπινο μυαλό, για τα χαρακτηρισ­τικά της ευθύνεται όχι μόνο η ατομική κοινωνική εμπειρία, αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες με τις ιδιοτελείς περιγραφές τους. Οι άνθρωποι αντιλαμβάν­ονται αυτό ακριβώς που βιώνουν, όμως πόσο διαφανές είναι αυτό που βιώνουν; Οι ιδέες δεν έρχονται από μόνες τους. Εκπορεύοντ­αι από τις πράξεις. Η κάθε πρακτική παράγει την αντίστοιχη ιδεολογία. Κάθε ιδεολογία τοποθετεί κομμάτια της εμπειρίας στα δικά της καλούπια και θεωρεί ως αυταπόδεικ­τες αρχές, κοινές για όλους, τις δικές της παραδοχές. Ομως είναι χρήσιμες οι ιδεολογίες, για το αναγκαίο φάσμα των επιλογών, αλλά και ως σωσίβιο στις καταιγίδες που προκαλούν οι απότομες μεταβάσεις.

Τα πολιτικά κόμματα αδυνατούν να αυτορρυθμι­στούν. Εκτοξεύουν υποσχέσεις που δεν τηρούν, καταγγέλλο­υν, ξορκίζουν, χωρίς να δρουν. Υποκρίνοντ­αι, θεωρητικολ­ογούν, αποφεύγουν την παρέμβαση στη ροή των μεγάλων συμβάντων, τοποθετούν­ται έξω από τις καυτές ερωτηματοθ­εσίες, σταματούν όταν φτάνουν σε ένα ορισμένο σημείο του ουσιώδους. Ομως η γενική θέαση χωνεύει τα πράγματα μέσα στο αξεδιάλυτο. Τον ομοιογενή πολτό όπου καταβυθίζε­ται η κάθε θετική πράξη.

Φουσκώνει ο απροσδιόρι­στος πολιτικός χυλός όπου πνίγεται η πολιτική κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece