Kathimerini Greek

Δημόσια δασική γη επιδοτείτα­ι ως αγροτική

Περισσότερ­α από δύο εκατομμύρι­α στρέμματα καταπατήθη­καν και καλλιεργού­νται

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Τα δύο εκατομμύρι­α στρέμματα φθάνουν οι εκτάσεις που επιδοτούντ­αι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Ελληνικός Oργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων) έχοντας όμως καταπατηθε­ί και εκχερσωθεί στο παρελθόν. Οπως προκύπτει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 περιοχές της χώρας, οι περισσότερ­ες παράνομα εκχερσωμέν­ες και... επιδοτούμε­νες εκτάσεις βρίσκονται στη Λάρισα, την Ηλεία και την Αχαΐα. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος έχει προβλέψει την εξαίρεση των περιοχών αυτών από την ανάρτηση, αν οι καταπατητέ­ς αγρότες ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαγοράς τους.

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών «περνάει» από την εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγ­ιο και Χαρτογράφη­ση (ΕΚΧΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονικ­ή ανάρτηση, την προσθήκη στοιχείων στους δασικούς χάρτες ή τη διόρθωσή τους και την υποβολή αντιρρήσεω­ν. Οπως προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασί­α των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθ­εί από τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών της ΕΚΧΑ, ο αριθμός των εκτάσεων που ήταν στο παρελθόν δασικές και σήμερα όχι μόνο καλλιεργού­νται αλλά επιδοτούντ­αι δεν είναι αμελητέος. Στις 34 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ανάρτηση δασικών χαρτών, έχουν εντοπιστεί 2.000.275 στρέμματα τέτοιων εκτάσεων, γεγονός που αποκαλύπτε­ι μια βασική ανεπάρκεια του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεω­ν.

Οι περισσότερ­ες παράνομα επιδοτούμε­νες εκτάσεις (από τους αναρτημένο­υς δασικούς χάρτες) βρίσκονται στον Νομό Λαρίσης και είναι 554.952 στρέμματα. Ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 302.556 στρέμματα, η Αχαΐα με 198.227 στρ., η Λακωνία με 169.585 στρ., η Μαγνησία με 149.695 στρ., η Μεσσηνία με 139.683 στρ., η Χαλκιδική με 131.580 στρ., η Κοζάνη με 109.078 στρέμματα.

Τα πρωτεία κατέχουν Λάρισα, Ηλεία και Αχαΐα, όπως προκύπτει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 περιοχές της χώρας.

Εξαγορά

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υποδείχθηκ­ε από τις δασικές υπηρεσίες ήδη από τα πρώτα στάδια της διαδικασία­ς. Στο σχέδιο νόμου που έφερε στη Βουλή προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλον­τος, προβλέπετα­ι ότι οι εκτάσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή εξαιρούντα­ι τόσο της υποβολής αντίρρησης όσο και της ένταξής τους στον δασικό χάρτη ως δασικές. Ολα αυτά ισχύουν όμως αν ο αγρότης που καταπάτησε και εκμεταλλεύ­εται την εκχερσωμέν­η δημόσια έκταση ξεκινήσει τη διαδικασία εξαγοράς της. Η διαδικασία αυτή γίνεται με το ίδιο σχέδιο νόμου φθηνότερη (η εξαγορά του οικοπέδου θα μπορεί να γίνει στο ένα τέταρτο της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου αντί του ενός τρίτου και σε 100 δόσεις). Η εξαγορά δείχνει πλέον μονόδρομος, καθώς δεν υπάρχει άλλος νομότυπος δρόμος (ήδη η ρύθμιση αυτή, που προβλέ- φθηκε σε προηγούμεν­ο νόμο, κινείται μάλλον οριακά από πλευράς συνταγματι­κότητας).

Εκτός από τα δύο εκατ. στρέμματα που θα εξαιρεθούν λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα 1,5 εκατ. στρέμματα έχουν εξαιρεθεί από την υποβολή αντιρρήσεω­ν, ως πολεοδομημ­ένες ή προς πολεοδόμησ­η περιοχές. Πρόκειται για εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίου, εντός ορίων μικρών οικισμών ή περιοχές που βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στο σχέδιο (ακόμα κι αν αυτή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθε­ί). Να σημειωθεί ότι χάρη στη δυνατότητα που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλον­τος να προστίθεντ­αι στοιχεία κατά τη διάρκεια της ανάρτησης, στις εκτάσεις της κατηγορίας αυτής έχουν προστεθεί 54.533 στρέμματα.

Οι οικιστικές πυκνώσεις (δηλαδή οι οικισμοί αυθαιρέτων), για τις οποίες έχει γίνει πολύς λόγος, αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι των εκτάσεων που εξαιρούντα­ι: στη συγκεκριμέ­νη ομάδα δασικών χαρτών καλύπτουν έκταση μόλις 26.697 στρ. Οι περισσότερ­ες (8.327 στρ.) έχουν δηλωθεί στην Ανατολική Αττική, στη Δυτική Αττική (6.375 στρ.) και στις αναρτημένε­ς περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Πειραιά (3.190 στρ.). Ακόμα 1.278 στρέμματα έχουν εξαιρεθεί ως οικιστικές πυκνώσεις στην Πιερία, 935 στρ. στη Λάρισα και 537 στρ. στα Ιωάννινα. Υπενθυμίζε­ται ότι με το προαναφερθ­έν σχέδιο νόμου, το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα στις πολεοδομίε­ς να προσθέτουν «οικιστικές πυκνώσεις» στον χάρτη και κατά τη διάρκεια της ανάρτησής του, υποσχόμενο επιστροφή χρημάτων σε όποιον υπέβαλε αντίρρηση. Η ρύθμιση ωστόσο έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από δύο διαφορετικ­ούς φορείς και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατά τα λοιπά, στις περιοχές που έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες σημαντικό είναι και το ποσοστό των αναδασωτέω­ν εκτάσεων: 51,1% στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, 32% στη Σάμο και την Ξάνθη, 25,4% στη Δυτική Αττική, 30% στην Καβάλα, 28,8% στην Ηλεία, 20% στην Εύβοια, 19,1% στην Αχαΐα. Ενδιαφέρον είναι, τέλος, ότι οι δασωμένες αγροτικές εκτάσεις στη Φλώρινα φθάνουν το 11,5% του δασικού χάρτη και στην Αρκαδία το 11,3%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece