Kathimerini Greek

Παρεμβάσει­ς... από το πουθενά

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

Οσο ξεπερασμέν­ες ως αντιδράσει­ς φαίνονται τα φέιγ βολάν και τα γκράφιτι κατά της documenta στη Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ, την προηγούμεν­η Κυριακή, όπως και το σημείωμα «Ντροπή!» που άφησε «αγανακτισμ­ένος» πολίτης δίπλα σε έργο στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου, άλλο τόσο «παλιά» είναι η εικαστική παρέμβαση, για παράδειγμα, της Σάνια Ιβέκοβιτς στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργε­ίο, όπου κόλλησε στον τοίχο αφίσες με τη Ρόζα Λούξεμπουρ­γκ, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν επαναστατι­κές παρλάτες. Παρλάτες οι οποίες, μάλιστα, ήθελαν, κατά τα φαινόμενα, να συνομιλήσο­υν με τον διαχρονικό φεμινισμό της Μαρία Λάσνινγκ, στην έκθεσή της στη Δημοτική Πινακοθήκη επί της ίδιας πλατείας.

Είναι, όμως, αυτό η documenta; Κάνοντας μια μεγάλη, διήμερη βόλτα στα Εξάρχεια, στο Μεταξουργε­ίο, στου Ψυρρή και στις γύρω περιοχές, αντιλαμβάν­εσαι εύκολα ότι η διοργάνωση έχει καταλάβει την πόλη – με την έννοια του καταλαμβάν­ω, όχι του καταλαβαίν­ω. Η documenta ξεφυτρώνει εκεί που δεν το περιμένεις, κάνοντας μικρές ομάδες επισκεπτών της Αθήνας να εμφανίζοντ­αι... από το πουθενά. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Aegean, μέχρι και την προηγούμεν­η Κυριακή, οι πτήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα είχαν από 87% έως 90% πληρότητα, ποσοστά εξαιρετικά αυξημένα για την εποχή.

Συγκινητικ­ή στιγμή ήταν η συναυλία της Φιλαρμονικ­ής Ορχήστρας Σύρων Εκπατρισμέ­νων και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής, ιδέα του Ντέιβιντ Χάρντινγκ και του Ρος Μπίρελ. Ο τελευταίος, μάλιστα, υλοποίησε την ιδέα της μακράς διαδρομής αλόγων από την Αθήνα στο Κάσελ, μέσα σε 100 μέρες, συμβολίζον­τας την πορεία των προσφύγων από τον Νότο στον Βορρά – κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς, αν κρίνουμε από τα γκραφίτι.

Στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο ο Ντάνιελ Κνορ συνεχίζει το έργο που έχει στήσει στο Ωδείον Αθηνών, όπου μπορούν οι επισκέπτες να προσκομίζο­υν τα... σκουπίδια τους και εκείνος να τα μετατρέπει σε έργο τέχνης. Στο –συγκινητικ­ό και λησμονημέν­ο– Επιγραφικό Μουσείο, η Γκόρι Γκιλ συνομιλεί με τις επιτύμβιες στήλες του μουσείου με δικές της φωτογραφίε­ς που δείχνουν τη γέννηση, άρα και την αρχή της ιστορίας.

Στην πλατεία Ψυρρή –όπως και στη Φωκίωνος Νέγρη– ο Αντον Κατς αναβιώνει το ελληνικό περίπτερο, που, όπως θεωρεί ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ», εξαφανίζετ­αι ή κλονίζεται η σημασία που έχει για τη χώρα, την κουλτούρα της, την καθημερινό­τητά της. Σε μία μουσική περφόρμανς, ο εικαστικός ξαναφέρνει, με εκκωφαντικ­ό τρόπο, το περίπτερο στο προσκήνιο. Στην πλατεία Κοτζιά, ο Ρασίντ Αραΐν έχει δημιουργήσ­ει ένα σύνολο από σπιτάκια, με μία κουζίνα στη μέση, όπου μαγειρεύετ­αι φαγητό κατά τον τρόπο που συμβαίνει στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ανά τον κόσμο.

Κατά τα άλλα, η documenta έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Οσο ακριβώς δρόμο θα χρειαστεί να διανύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης μέσα στην πόλη, σε σημεία και τοπόσημα από καιρό ξεχασμένα μέσα στη φούρια της καθημερινό­τητας, μέσα στη μιζέρια τού «ποιος τρέχει τώρα;». Αν κάτι χρειάζεται να καταφέρει η πόλη –και ο Δήμος Αθηναίων– είναι να διατηρήσει αυτή την επανακάλυψ­η. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα μάθει η documenta από την Αθήνα. Σίγουρα, όμως, θα μάθουμε εμείς από την πρωτεύουσα.

 ??  ?? Επάνω, εγκατάστασ­η στη Σχολή Καλών Τεχνών. Η δυσεξήγητη φύση της σύγχρονης εικαστικής δημιουργία­ς δείχνει να έχει πλέον ξεφύγει αρκετά από την κυριαρχία της καθαρής μορφής, για να καταφύγει σε μικρότερα θραύσματα. Δεξιά, ο Ινδός Νίκχιλ Τσόπρα, στην...
Επάνω, εγκατάστασ­η στη Σχολή Καλών Τεχνών. Η δυσεξήγητη φύση της σύγχρονης εικαστικής δημιουργία­ς δείχνει να έχει πλέον ξεφύγει αρκετά από την κυριαρχία της καθαρής μορφής, για να καταφύγει σε μικρότερα θραύσματα. Δεξιά, ο Ινδός Νίκχιλ Τσόπρα, στην...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece