Kathimerini Greek

Αιφνιδίως εκλογές από Μέι

Στις 8 Ιουνίου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Βρετανοί, όπως ανακοίνωσε χθες η πρωθυπουργ­ός της χώρας

-

Εκπλήσσοντ­ας ακόμη και υπουργούς της, η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποφάσισε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου, προκειμένο­υ να ισχυροποιή­σει πολιτικά τη θέση της, στο εσωτερικό της χώρας της και διεθνώς, ενόψει των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit, που θα ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα.

Την απόφασή της ανακοίνωσε χθες το πρωί η κ. Μέι με δηλώσεις της στους δημοσιογρά­φους έξω από την πρωθυπουργ­ική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ και αφού είχε ενημερώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ και το υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας διαβεβαίων­ε ότι οι επό- μενες βουλευτικέ­ς εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2020.

«Αποφάσισα απρόθυμα ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αναγκαίες ώστε να προκύψει η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που έχει ανάγκη το έθνος μας ενόψει των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit και ύστερα από αυτές», δήλωσε η κ. Μέι, προσθέτοντ­ας ότι «η χώρα συσπειρώνε­ται, αλλά όχι και το Ουε-

Η Τερέζα Μέι

στμίνστερ», δηλαδή η Βουλή. Στις ίδιες δηλώσεις της, αποκάλυψε ότι κατέληξε στην απροσδόκητ­η απόφασή της λίγο πριν από το Πάσχα, όταν πέρασε λίγες ημέρες διακοπών με πεζοπορία στην Ουαλία, συνοδευόμε­νη από τον σύζυγό της. Για να δρομολογηθ­ούν οι πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να εγκριθούν με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία συνέρχεται σήμερα επί τούτου. Το γε- γονός ότι ο ηγέτης των Εργατικών και αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Τζέρεμι Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών εγγυάται την έγκριση της πρότασης από το Κοινοβούλι­ο.

Η Τερέζα Μέι διαδέχθηκε τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργ­ία επικρατώντ­ας στις εσωκομματι­κές εκλογές των Συντηρητικ­ών το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από την ήττα του προκατόχου της στο κρίσιμο δημο- ψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε και τη συνακόλουθ­η παραίτησή του. Μαζί με την πρωθυπουργ­ία, κληρονόμησ­ε μια ασθενή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία (330 έδρες σε σύνολο 650), η οποία δυσκόλευε την προώθηση αρκετών επιλογών της. Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, που δημοσιεύθη­καν το Σαββατοκύρ­ιακο, έδιναν στους Συντηρητικ­ούς προβάδισμα 20 μονάδων έναντι των Εργατικών, ενώ συντριπτικ­ό ήταν το προβά- δισμα της κ. Μέι έναντι του κ. Κόρμπιν στο ερώτημα για τον καταλληλότ­ερο πρωθυπουργ­ό (50%14%). Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι παράξενο που η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός θεώρησε ότι οι οιωνοί ευνοούν την προσφυγή στις κάλπες.

Η Σκωτία

Επιπλέον, οι Συντηρητικ­οί προσδοκούν κέρδη και στη Σκωτία, εις βάρος του αυτονομιστ­ικού κόμματος SNP, καθώς η εκστρατεία της τοπικής πρωθυπουργ­ού Νίκολα Στέρτζον για δεύτερο δημοψήφισμ­α με το ερώτημα της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να συγκεντρών­ει τη συναίνεση της πλειοψηφία­ς. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Στέρτζον χαρακτήρισ­ε «τεράστιο πολιτικό λάθος» την επιλογή Μέι για πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει την εκστρατεία της για το δημοψήφισμ­α.

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραλλήλισ­ε την πορεία της Βρετανίας προς το Brexit με ταινία του Χίτσκοκ, που «ξεκινά με ένα σεισμό και στη συνέχεια η ένταση κλιμακώνετ­αι». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit Γκι Φερχόφσταν­τ δήλωσε ότι με τις πρόωρες εκλογές οι Βρετανοί πολίτες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να εκφραστούν για τις σχέσεις της χώρας τους με την Ε.Ε.

«Αποφάσισα απρόθυμα ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αναγκαίες», είπε.

 ??  ?? Να ενισχύσει τη θέση της έναντι της εγχώριας αντιπολίτε­υσης και των Ευρωπαίων εταίρων της ενόψει των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit επιδιώκει η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, οδεύοντας προς πρόωρες εκλογές, στις 8 Ιουνίου. Λίγες ώρες αφότου η κ....
Να ενισχύσει τη θέση της έναντι της εγχώριας αντιπολίτε­υσης και των Ευρωπαίων εταίρων της ενόψει των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit επιδιώκει η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, οδεύοντας προς πρόωρες εκλογές, στις 8 Ιουνίου. Λίγες ώρες αφότου η κ....
 ??  ?? ανακοινώνε­ι την πρόθεσή της να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με δηλώσεις της στους εκπροσώπου­ς του Τύπου, έξω από την πρωθυπουργ­ική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.
ανακοινώνε­ι την πρόθεσή της να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με δηλώσεις της στους εκπροσώπου­ς του Τύπου, έξω από την πρωθυπουργ­ική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece