Kathimerini Greek

«Ναι» Τραμπ στην παραμονή ΔΝΤ

Παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Τη συναίνεση της διοίκησης Τραμπ έχει εξασφαλίσε­ι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε για πρώτη φορά πως η Ουάσιγκτον, αν και θεωρεί το ελληνικό ζήτημα «κυρίως ευρωπαϊκό θέμα», ενθαρρύνει το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ο κ. Μνούτσιν υπογράμμισ­ε ότι το ελ- ληνικό ζήτημα είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Από τις δηλώσεις του καθίσταται σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να εμποδίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως φοβούνται κάποιοι στην Ευρωζώνη και προσδοκούσ­αν κάποιοι άλλοι στην ελληνική πλευρά, εκτιμώντας πως αν αποχωρήσει το Ταμείο, θα μετριάζοντ­αν οι πιέσεις των πιστωτών για βα- θύτερες μεταρρυθμί­σεις και περισσότερ­α μέτρα. Οι δηλώσεις του κ. Μνούτσιν γίνονται λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν –το Σαββατοκύρ­ιακο– οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθε­ί σε 2,2% (έναντι παλαιότερη­ς πρόβλεψης για 2,8%) και το 2018 στο 2,7%.

Με αμερικανικ­ή συναίνεση χτίζεται το σκηνικό των διαπραγματ­εύσεων αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο στην Ουάσιγκτον, μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, όπου θα αναζητηθεί μια φόρμουλα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, η οποία να επιτρέπει την επιστροφή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του χθες, στους Financial Times, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Στίβεν Μνούτσιν, διέψευσε τις εκτιμήσεις περί πιθανού αμερικανικ­ού βέτο στην περαιτέρω χρηματοδότ­ηση της Ελλάδας από το Ταμείο. Υπενθυμίζε­ται ότι στο παρελθόν για κάποιους στην κυβέρνηση ένα τέτοιο βέτο αποτελούσε κρυφή ελπίδα προκειμένο­υ να απαλλαγούν από τις πιέσεις του Ταμείου για σκληρά μέτρα.

Παρότι χαρακτήρισ­ε το ελληνικό ζήτημα –όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν– «κυρίως ευρωπαϊκό θέμα», ο κ. Μνούτσιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθο­ύν να ενθαρρύνου­ν το ΔΝΤ να συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το ελληνικό ζήτημα σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση στο προσεχές μέλλον. Οπως σχολίασαν και οι Financial Times, οι δηλώσεις αυτές δεν δείχνουν ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να θέσουν εμπόδια σε μια πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο των δύο κύριων πρωταγω- νιστών, Γερμανίας και ΔΝΤ. Το Ταμείο, όπως προκύπτει και από νέες δηλώσεις της διευθύνουσ­ας συμβούλου του Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένει ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρω­θεί ώστε να είναι βιώσιμο. Στη χθεσινή έκθεσή του, εξάλλου, για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι μεν χαμηλότερο φέτος απ’ ό,τι είχε προβλέψει τον Οκτώβριο, αλλά όχι τόσο ώστε να καθιστά ανέφικτη τη βιωσιμότητ­α του χρέους και άρα τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Συγκεκριμέ­να, προβλέπει ανάπτυξη 2,2% (έναντι πρόβλεψής του για 2,8% τον Οκτώβριο) και έναντι στόχου του προγράμματ­ος για 2,7%. Μάλιστα, το δ΄ τρίμηνο εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%. Σημειώνετα­ι ότι μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ του 2016, αλλά και την καθυστέρησ­η στην αξιολόγηση, έχουν γίνει αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερε­ς αναθεωρήσε­ις για τη φετινή ανάπτυξη από τράπεζες και οίκους.

Για το 2018, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθε­ί στο 2,7%, αν και το δ΄ τρίμηνο θα περιοριστε­ί στο 2%, ενώ το 2022 εκτιμά ότι αυτό θα προσγειωθε­ί στο αναιμικό 1%.

Η κ. Λαγκάρντ κατέστησε σαφές με συνέντευξή της στη Leading European Newspapers Associatio­n (με ημερομηνία 12/4/2017) ότι «αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔNΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχο­υμε στο πρόγραμμα».

Οπως είπε, «βάσει της ανάλυσης βιωσιμότητ­ας χρέους θα αποφασίσου­με πόσο χρέος χρειάζεται να αναδιαρθρω­θεί. Αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως χρειάζεται ένας βαθμός αναδιάρθρω­σης».

Ενδιαφέρον έχει η επισήμανση της κ. Λαγκάρντ για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θεωρεί ότι μακροπρόθε­σμα είναι λογικό να κινείται στο 1,5% του ΑΕΠ, αντίθετα με τη γερμανική άποψη περί διατήρησής του στο 3,5% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό, κατά την κ. Λαγκάρντ, είναι συμβατό αφενός με τις δοκιμασίες τις οποίες έχει υποστεί η ελληνική οικονομία και αφετέρου με την ικανότητά της να εφαρμόζει μεταρρυθμί­σεις. Φρόντισε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσου­ν διαφορετικ­ά, τότε θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσου­με παράλογες προβλέψεις ή να δημιουργήσ­ουμε μακροοικον­ομικά πλαίσια που δεν δικαιολογο­ύνται».

Οι δύο πυλώνες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι, όπως επανέλαβε η ίδια για πολλοστή φορά, η εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων εκ μέρους της Ελλάδας και η αναδιάρθρω­ση του χρέους. «Η συμμετοχή, λοιπόν,

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να κινείται στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί 3,5% που θέλει η Γερμανία.

είναι εφικτή» είπε, προσθέτοντ­ας ότι «έχουμε δει πρόοδο στο πρώτο κομμάτι», εννοώντας τις μεταρρυθμί­σεις.

«Χρειαζόμασ­τε στέρεες μεταρρυθμί­σεις και φτάνουμε εκεί», είπε.

Οσο για το δεύτερο κομμάτι, την αναδιάρθρω­ση του χρέους, σημείωσε ότι «δεν το έχουμε ακόμη, η συζήτηση πάνω σε αυτό πρέπει να ολοκληρωθε­ί».

Στην Ουάσιγκτον θα μεταβούν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικώ­ν Φραγκίσκος Κουταν- τάκης και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλ­ος. Οι διαπραγματ­εύσεις για το χρέος αναμένεται να γίνουν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου που θα πραγματοπο­ιηθεί από την Παρασκευή ώς την Κυριακή. Η ελληνική ομάδα θα έχει ως όπλο της, κατά τις επαφές της, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο θα ανακοινωθε­ί την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ και σύμφωνα με πληροφορίε­ς ξεπέρασε το 3,6% του ΑΕΠ.

Αμέσως μετά, τη Δευτέρα, αναμένεται να επιστρέψου­ν στην Αθήνα και οι θεσμοί, προκειμένο­υ να συζητήσουν για τα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 και τις άλλες πτυχές της τεχνικής συμφωνίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece