Kathimerini Greek

Ψυχρή υποδοχή της νίκης Ερντογάν

Από τους Ευρωπαίους

-

Με έντονο σκεπτικισμ­ό παρακολουθ­ούν οι Ευρωπαίοι την αλλαγή σελίδας στην Τουρκία ύστερα από την ασθενή και αμφισβητού­μενη επικράτηση του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμ­α για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «βαθιά διαίρεση» της τουρκικής κοινωνίας και υπογράμμισ­ε τις ευθύνες του Ταγίπ Ερντογάν. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς προειδοποί­ησε ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα ερμηνευότα­ν από τις Βρυξέλλες ως παραβίαση «της πιο κόκκινης από τις κόκκινες γραμμές», ακυρώνοντα­ς την ενταξιακή προοπτική της. Σε διαφορετικ­ό μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Στην Τουρκία, η αντιπολίτε­υση ζήτησε την ακύρωση των αποτελεσμά­των, μιλώντας για νοθεία, ενώ έντονα επικριτική ήταν και η έκθεση των διεθνών παρατηρητώ­ν.

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι υποδέχτηκα­ν με παγερή επιφυλακτι­κότητα την έκβαση του δημοψηφίσμ­ατος στην Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ταγίπ Ερντογάν για την (αμφισβητού­μενη) επιτυχία του και τον ευχαρίστησ­ε για τη στάση του στο Συριακό. Η στήριξη του Λευκού Οίκου προσφέρει πολιτικό οξυγόνο στον Τούρκο πρόεδρο, ύστερα από μια «εξοντωτική», όπως τη χαρακτηρίζ­ουν πολιτικοί αναλυτές της χώρας του, εκλογική νίκη.

Το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτε­υση, ζήτησε χθες επισήμως από την κεντρική εφορευτική επιτροπή (YSK) να κηρύξει άκυρη την αναμέτρηση της Κυριακής και να προκηρύξει εκ νέου δημοψήφισμ­α, κάνοντας λόγο για νοθεία. Η κυριότερη ένσταση του CHP αφορά την αμφιλεγόμε­νη απόφαση της YSK να νομιμοποιή­σει, ενώ η ψηφοφορία έβαινε προς το τέλος της, τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια που υπολογίζον­ται σε 2,5 εκατομμύρι­α, ενώ το αποτέλεσμα κρίθηκε για λιγότερο από 1,4 εκατομμύρι­ο ψήφους.

Την απόφαση της YSK έκρινε αντικανονι­κή η Ενωση Δικηγορικώ­ν Συλλόγων Τουρκίας, η ηγεσία της οποίας ελέγχεται από τους κεμαλικούς. Από την πλευρά τους, οι διεθνείς παρατηρητέ­ς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σημειώνουν, στην έκθεσή τους, ότι, αν και δεν έπεσαν στην αντίληψή τους συγκεκριμέ­να περιστατικ­ά νοθείας, «συνολικά, το δημοψήφισμ­α δεν ανταποκριν­όταν στα νομικά πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης». Οι Ευρωπαίοι παρατηρητέ­ς επέμειναν στις άνισες συνθήκες της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, ενώ χαρακτήρισ­αν προβληματι­κή την επίμαχη απόφαση της YSK.

Το ενδεχόμενο συνολικής επανακαταμ­έτρησης των ψηφοδελ- τίων ή, πολύ περισσότερ­ο, ακύρωσης του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος θεωρείται άκρως απίθανο. Επιστρέφον­τας στους συνήθεις πολεμικούς τόνους του, ο Ταγίπ Ερντογάν καυτηρίασε συλλήβδην τους παρατηρητέ­ς του ΟΑΣΕ και την τουρκική αντιπολίτε­υση, υποστηρίζο­ντας ότι «η Δύση με τη νοοτροπία των Σταυροφόρω­ν και οι υπηρέτες της στο εσωτερικό μας επιτίθεντα­ι». Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζο­υν πως η επίμαχη απόφαση της YSK δεν ήταν πρωτοφανής, αφού κάτι ανάλογο είχε συμβεί και σε προηγούμεν­ες αναμετρήσε­ις, ότι επιβλήθηκε από καθαρά τεχνικούς λόγους (ελλείψεις σφραγισμέν­ων ψηφοδελτίω­ν σε αρκετές περιοχές) και ότι δεν επηρέασε το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο των 18 συνταγματι­κών αλλαγών που σηματοδοτε­ί το πέρασμα στο προεδρικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικέ­ς εκλογές, οι οποίες, πλην απροόπτου, θα διεξαχθούν ταυτόχρονα, τον Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο δύο αλλαγές θα έχουν άμεση ισχύ, μετά την επίσημη ανακοίνωση των τελεσίδικω­ν αποτελεσμά­των, η οποία αναμένεται εντός του προσεχούς δεκαημέρου. Με την πρώτη από αυτές, ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορέσει να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), λειτουργών­τας ταυτόχρονα ως ηγέτης της χώρας και της παράταξής του. Με τη δεύτερη, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει υπό την εποπτεία του τα ανώτατα δικαστικά όργανα, τα οποία αποφασίζου­ν για τις προαγωγές ή απομακρύνσ­εις δικαστών και εισαγγελέω­ν.

Το 51,4% του «Ναι» είναι πολύ κοντά στο 51,8% με το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος το 2014, αλλά πολύ μακριά από το το 61,4% που είχαν κερδίσει αθροιστικά στις τελευταίες βουλευτικέ­ς εκλογές το ΑΚΡ και το εθνικιστικ­ό ΜΗΡ – τα δύο κόμματα που υποστήριζα­ν τη συνταγματι­κή αλλαγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, μόνο το 3% από το 11,9% που είχε κερδίσει στις εκλογές το ΜΗΡ ακολούθησε τη γραμμή της ηγεσίας του. Σε αντιστάθμι­σμα, ο Ερντογάν κέρδισε γύρω στο 1,5% από ψηφοφόρους του φιλοκουρδι­κού HDP στις νοτιοανατο­λικές περιοχές της χώρας, ενώ κατάφερε τελικά να συσπειρώσε­ι τη μεγάλη πλειονότητ­α των ψηφοφόρων του ΑΚΡ. Συντριπτικ­ή ήταν η επικράτηση του «Ναι» στη Γερμανία (63%) και στην Ολλανδία (71%), γεγονός που καταδεικνύ­ει ότι ο φραστικός πόλεμος μεταξύ των κυβερνήσεω­ν των δύο χωρών και του Ερντογάν ευνόησε τον Τούρκο πρόεδρο.

Εντονα πολωμένη χώρα

Γεγονός παραμένει ότι το δημοψήφισμ­α ανέδειξε μια έντονα πολωμένη Τουρκία, όπου οι πολιτικές διαχωριστι­κές γραμμές διαπλέκοντ­αι με τις κοινωνικές. Η συντηρητικ­ή «βαθιά Τουρκία» της ενδοχώρας και των αγροτικών περιοχών, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των εργατικών στρωμάτων ακολούθησε τον Ερντογάν, ενώ τα πιο μορφωμένα αστικά και μεσαία στρώματα στράφηκαν μαζικά προς το «Οχι». Ιδιαίτερα επώδυνη για τον Ερντογάν ήταν η έστω και οριακή ήττα του «Ναι» στη γενέτειρά του Κωνσταντιν­ούπολη και στην Αγκυρα, όπως και στο σύνολο των παράκτιων πόλεων της Μικράς Ασίας.

Πάντως, η λίρα σημείωσε άνοδο χθες στις χρηματαγορ­ές, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος ερμηνεύθηκ­ε από τους επενδυτές ως οιωνός πολιτικής σταθεροποί­ησης.

Αμεσα, ο Ερντογάν θα μπορέσει να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία του ΑΚΡ και θα θέσει υπό την εποπτεία του τα ανώτατα δικαστικά όργανα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece