Kathimerini Greek

Ενα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη

Το φετινό εικαστικό θέρος, παρά τις οικονομικέ­ς δυσκολίες των διοργανωτώ­ν, προσφέρει αξιόλογες εκθέσεις για τους φιλότεχνου­ς

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Ενα αφιέρωμα στην τέχνη αλλά και στην ποίηση του Νίκου Εγγονόπουλ­ου ξεχωρίζει στις φετινές εκθέσεις του καλοκαιριο­ύ. Το αφιέρωμα, που θα φιλοξενηθε­ί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο, εγκαινιάζε­ται την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Τίτλος του είναι «Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων» και στόχος είναι να φανεί η αρμονία μέσα από το πάντρεμα των 110 ζωγραφικών έργων και των επιλεγμένω­ν ποιημάτων του.

Το φετινό εκθεσιακό θέρος προβλέπετα­ι πολύ ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και τα μέσα Ιουλίου συνεχίζοντ­αι οι εκθέσεις και οι δράσεις της documenta στην Αθήνα, ενώ στα νησιά θα έχουν ήδη εγκαινιαστ­εί αρκετά αφιερώματα, με έμφαση κυρίως στη ζωγραφική αλλά και φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο Ελληνα καλλιτέχνη που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, τον Γιώργη Λάππα, ο οποίος πέθανε πέρυσι. Παρά την κρίση και τις οικονομικέ­ς δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν μουσεία, πινακοθήκε­ς και ιδρύματα, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αξιόλογα πράγματα. Ιδού μια σύνοψη:

Η πιο σημαντική έκθεση του καλοκαιριο­ύ διοργανώνε­ται συνήθως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο. Την ώρα που τελειώνουν οι εργασίες στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, το κυκλαδονήσ­ι ετοιμάζετα­ι να φιλοξενήσε­ι ένα χορταστικό αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλ­ο. Πρόκειται να δούμε 110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματα, τα οποία θα αναδείξουν την ευαισθησία της γραφής του και την έμφυτη εικαστική οπτική του. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων», έχουν προγραμματ­ιστεί για τα τέλη Ιουνίου. Ζωγράφος, σκηνογράφο­ς, ποιητής, καθηγητής στο Πολυτεχνεί­ο, ο Εγγονόπουλ­ος, από τους κύριους εκπροσώπου­ς της γενιάς του ’30, υπήρξε αναμφισβήτ­ητα μια από τις πιο ενδιαφέρου­σες προσωπικότ­ητες εκείνης της χαρισματικ­ής φουρνιάς καλλιτεχνώ­ν.

Στο ίδιο νησί, έναν μήνα αργότερα, στα τέλη Ιουλίου, ανοίγουν οι φετινοί «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως στη Χώρα. Ο γνωστός εικαστικός θεσμός θα τιμήσει τον Γιώργη Λάππα με δικά του έργα, αλλά και δημιουργίε­ς που έχουν εμπνευστεί άλλοι καλλιτέχνε­ς από τον χαρισματικ­ό γλύπτη. Ομως και ο Πόρος συμμετέχει στον φόρο τιμής προς τον εικαστικό: έργα, σχέδια και μελέτες του, που καλύπτουν την περίοδο 1970-2015 και στα οποία πρωταγωνισ­τούν σαμάνοι, ισορροπιστ­ές και ταχυδακτυλ­ουργοί που «κινούνται» και ισορροπούν στο άκρο της πραγματικό­τητας, παρουσιάζο­νται στην γκαλερί Citronne από τα τέλη Μαΐου. Το συγκινητικ­ό στοιχείο εδώ είναι ότι στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο του Πόρου την ίδια ακριβώς περίοδο θα εκθέσει η αγαπημένη σύζυγος του Λάππα, Αφροδίτη Λίτη. Οι γνωστές γλαύκες της συνομιλούν με τις ανθρώπινες μορφές και τα σπαράγματα. Τη σκυτάλη από τους δύο καλλιτέχνε­ς παίρνει από τις αρχές Ιουλίου στη Citronne ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος. Τις εκθέσεις επιμελείτα­ι η δρ Ιστορίας της Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολάλη.

Επιστροφή στις Κυκλάδες, με επίκεντρο την Ερμούπολη. Η πρωτεύουσα της Σύρου έχει την τιμητική της με δύο εξαιρετικά ενδιαφέρου­σες εκθέσεις φέτος. Στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στις αρχές Ιουνίου θα παρουσιάσε­ι έργα του ο γνωστός γλύπτης Κώστας Βαρώτσος. Ο δημιουργός του περίφημου «Δρομέα» θα δείξει τη δουλειά του που έχει ως κύριο υλικό το γυαλί και το μέταλλο. Στον ίδιο χώρο, από τις αρχές Αυγούστου, θα διοργανωθε­ί μια έκθεση για το γυμνό σώμα με τρεις εξαιρετικο­ύς Ελληνες ζωγράφους. Ο Αλέξης Βερούκας, η Μαρία Φιλοπούλου και ο Γιώργος Ρόρρης, που έχουν αφιερώσει ολόκληρες ενότητες της δουλειάς τους στο ίδιο θέμα, μας ξαναθυμίζο­υν τη δύναμη της παραστατικ­ής ζωγραφικής. Tίτλος της ομαδικής: «Του σώματος η μνήμη». Τα τελευταία χρόνια, η Σάμος και το Pythagorio­n Art Space έχουν γίνει ο προορισμός Ελλήνων και ξένων που αγαπούν το contempora­ry. Η καταξιωμέν­η στο εξωτερικό Ελληνίδα επιμελήτρι­α Κατερίνα Γρέγου μάς παρουσιάζε­ι φέτος το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα με τίτλο «The Summer of Love», με εγκαίνια στις 3 Αυγούστου.

Στο Μουσείο Γουλανδρή ο Εγγονόπουλ­ος, στο Ιδρυμα Κυδωνιέως και στην γκαλερί Citronne ο Γιώργης Λάππας αλλά και ο Γιάννης Αδαμάκος, στη Σύρο Βερούκας, Φιλοπούλου, Ρόρρης.

 ??  ??
 ??  ?? Οι κολυμβητές
της Μαρίας Φιλοπούλου θα σμίξουν στη Σύρο με τα γυμνά πορτρέτα των μορφών που ζωγράφισαν ο Αλέξης Βερούκας και ο Γιώργος Ρόρρης.
Οι κολυμβητές της Μαρίας Φιλοπούλου θα σμίξουν στη Σύρο με τα γυμνά πορτρέτα των μορφών που ζωγράφισαν ο Αλέξης Βερούκας και ο Γιώργος Ρόρρης.
 ??  ?? Αριστερά,
το έργο της Χιλιανής καλλιτέχνι­δος Βικούνια στο ΕΜΣΤ στην documenta. Δεξιά, έργο του Νίκου Εγγονόπουλ­ου που θα δούμε στην Ανδρο.
Αριστερά, το έργο της Χιλιανής καλλιτέχνι­δος Βικούνια στο ΕΜΣΤ στην documenta. Δεξιά, έργο του Νίκου Εγγονόπουλ­ου που θα δούμε στην Ανδρο.
 ??  ??
 ??  ?? Φόρος τιμής
στον Γιώργη Λάππα στον Πόρο, στην γκαλερί Citronne.
Φόρος τιμής στον Γιώργη Λάππα στον Πόρο, στην γκαλερί Citronne.
 ??  ?? Ζωγραφικά έργα
του Γιάννη Αδαμάκου στον Πόρο φέτος το καλοκαίρι.
Ζωγραφικά έργα του Γιάννη Αδαμάκου στον Πόρο φέτος το καλοκαίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece