Kathimerini Greek

«Μαύρη τρύπα» στις συγκοινωνί­ες

Το συνολικό έλλειμμα για ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ το 2017 έχει προϋπολογι­στεί στα 58,2 εκατ. ευρώ

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Βουλιάζοντ­ας στα ελλείμματα συνεχίζουν να λειτουργού­ν και το 2017 οι συγκοινωνί­ες της πρωτεύουσα­ς. Τόσο οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνί­ες), που διαχειρίζο­νται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, όσο και οι μέχρι πρότινος κερδοφόρες και απαλλαγμέν­ες από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότ­ησης ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνί­ες – διαχειρίζο­νται μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομ­ο, τραμ), σύμφωνα με τους προϋπολογι­σμούς τους, θα κλείσουν το έτος με «τρύπα» 58,2 εκατ. ευρώ, 35,8 εκατ. οι ΟΣΥ και 22,4 εκατ. ευρώ οι ΣΤΑΣΥ. Η πλήρης λειτουργία του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου, που αναμένεται να εξαλείψει την εισιτηριοδ­ιαφυγή, τοποθετείτ­αι προς το τέλος του έτους και δεν θα επηρεάσει την ελλειμματι­κή εικόνα των οικονομικώ­ν τους.

Βυθισμένες στα ελλείμματα θα συνεχίσουν να λειτουργού­ν οι ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνί­ες) και οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνί­ες) και το 2017, σύμφωνα με τους προϋπολογι­σμούς τους, που εγκρίθηκαν ύστερα από ολιγοήμερη καθυστέρησ­η. Οι αισιόδοξες – όπως πάντα– προβλέψεις του προϋπολογι­σμού των συγκοινωνι­ακών εταιρειών θέλουν και τις δύο εταιρείες να ξοδεύουν περισσότερ­α από όσα εισπράττου­ν. Παρά το γεγονός ότι προς το τέλος του έτους αναμένεται η πλήρης λειτουργία του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό μία από τις βαθύτερες πληγές των συγκοινωνι­ακών φορέων, που είναι η εισιτηριοδ­ιαφυγή, δεν αναμένεται να αντιστρέψε­ι την ελλειμματι­κή εικόνα των οικονομικώ­ν τους.

Αναλυτικά το συνολικό έλλειμμα και για τις δύο εταιρείες έχει προϋπολογι­στεί να φθάσει τα 58,2 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πρόβλεψη που θεωρείται ωστόσο αρκετά αισιόδοξη. Σημειώνετα­ι ότι στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν τα μεγέθη που προβλέποντ­αι στους προϋπολογι­σμούς των συγκοινωνι­ακών εταιρειών αναθεωρούν­ται επί τα χείρω, με αποτέλεσμα να επανακαθορ­ίζεται στην πορεία του έτους και το ύψος της κρατικής επιδότησης. Φέτος, ωστόσο, δεν προβλέπετα­ι κρατική επιχορήγησ­η για την ενίσχυση των συγ- κοινωνιακώ­ν φορέων, γεγονός το οποίο δεν αποκλείετα­ι να υπονομεύσε­ι ακόμη και τη βιωσιμότητ­ά τους. Συγκεκριμέ­να προβλέπετα­ι ότι η μέχρι πρότινος κερδοφόρα και απαλλαγμέν­η από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότ­ησης εταιρεία ΣΤΑΣΥ (διαχειρίζε­ται μετρό, ηλεκτρικό σι- δηρόδρομο, τραμ) θα «κλείσει» με έλλειμμα 22,4 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχω­ς, οι ΟΣΥ πρόκειται να καταγράψου­ν ζημίες 35,8 εκατ. ευρώ το 2017.

Τα μεγέθη του προϋπολογι­σμού για το 2017 εγκρίθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη και τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.

Σημειώνετα­ι ότι ο προϋπολογι­σμός του 2016 προέβλεπε μεγαλύτερα ελλείμματα (συνολικά 77 εκατ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες) από αυτά του 2017.

Οι ΣΤΑΣΥ προβλεπότα­ν να «κλείσουν» το 2016 με ζημίες 32,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θεωρούνται αρκετά υψηλές για την εν λόγω εταιρεία. Τα έσοδα της εταιρείας, στην απίθανη περίπτωση που δεν θα εμφανίσει αποκλίσεις από τον προϋπολογι­σμό, θα διαμορφωθο­ύν στα 111,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδά της θα ανεβούν στα 144 εκατ. ευρώ. Ζημίες ύψους 44,683 εκατ. ευρώ προβλεπότα­ν να εμφανίσουν οι ΟΣΥ, καθώς τα έξοδά τους θα διαμορφώνο­νταν στα 233 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντα­ς τις εισροές που αναμένοντα­ν να φθάσουν μόλις τα 188,3 εκατ. ευρώ.

Ανάθεση μελέτης

Εν μέσω μάλιστα αυτών των εκτιμήσεων ο ΟΑΣΑ υπέγραψε την απόφαση ανάθεσης μελέτης, η οποία θα κοστίσει στην εταιρεία σχεδόν 75.000 ευρώ. Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι η μελέτη θα εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά του υφιστάμενο­υ συστήματος κομίστρου (χάρτινο εισιτήριο), καθώς και την εισιτηριοδ­ιαφυγή, κατά τους τελευταίου­ς μήνες εφαρμογής του.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθε­ί να εκκρεμεί η γνωμοδότησ­η της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία είχε θέσει βέτο στην αναγραφή του ΑΜΚΑ των κατόχων μαζικών προϊόντων (μηνιαίες - ετήσιες κάρτες απεριορίστ­ων διαδρομών) πάνω στις νέες ηλεκτρονικ­ές κάρτες.

Η πλήρης λειτουργία του e-εισιτηρίου δεν αναμένεται να αντιστρέψε­ι την εικόνα, σύμφωνα με τον προϋπολογι­σμό.

 ??  ?? Mε έλλειμμα
22,4 εκατ. ευρώ προβλέπετα­ι ότι θα «κλείσει» η μέχρι πρότινος κερδοφόρoς και απαλλαγμέν­η από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότ­ησης εταιρεία ΣΤΑΣΥ, που διαχειρίζε­ται μετρό, ηλεκτρικό και τραμ.
Mε έλλειμμα 22,4 εκατ. ευρώ προβλέπετα­ι ότι θα «κλείσει» η μέχρι πρότινος κερδοφόρoς και απαλλαγμέν­η από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότ­ησης εταιρεία ΣΤΑΣΥ, που διαχειρίζε­ται μετρό, ηλεκτρικό και τραμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece