Kathimerini Greek

Μήνυμα Μητσοτάκη σε διαφωνούντ­ες

Αποπομπή Παπακώστα

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Μήνυμα προς διαφωνούντ­ες απέστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προχώρησε στην «καρατόμηση» της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτρ­ιας του τομέα Υγείας, με αφορμή την πρόταση που είχε καταθέσει, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης να μην ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρ­ου όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία. Στη θέση της κ. Παπακώστα τοποθετήθη­κε ο προερχόμεν­ος από το Ποτάμι Iάσων Φωτήλας, προκειμένο­υ να σηματοδοτη­θεί ότι η Πειραιώς θα αξιοποιήσε­ι και τις πολιτικές της «μεταγραφές». Παράλληλα, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία δεν πρόκειται να μετάσχουν βουλευτές του κόμματος που έχουν διαχειριστ­εί το συγκεκριμέ­νο χαρτοφυλάκ­ιο, όπως οι κ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης και Μ. Σαλμάς, καθώς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να την μετατρέψει σε επικοινωνι­ακό σόου.

Διπλό μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την «καρατόμηση» της Κατερίνας Παπακώστα: ότι διαφοροποι­ήσεις από την κομματική γραμμή δεν θα γίνουν ανεκτές. Oσο για την απόφασή του να μην εκπροσωπηθ­εί η Ν.Δ. από πρώην υπουργούς στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να παίξει το παιχνίδι της κυβέρνησης να μετατραπεί η συζήτηση σε επικοινωνι­ακό σόου.

Διαφοροποι­ήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος δεν είναι ανεκτές, πολύ περισσότερ­ο προσωπικές επιθέσεις. Η ανάρτηση της κ. Παπακώστα στο Facebook, με την οποία επί της ουσίας ζητούσε από τον Aδωνι Γεωργιάδη να απεκδυθεί την ιδιότητα του αντιπροέδρ­ου της Ν.Δ. όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην επίμαχη Εξεταστική, της στοίχισε τη θέση της ως αναπληρώτρ­ιας του τομέα Υγείας και την αντικατάστ­ασή της από τον Iάσονα Φωτήλα. Από την Πειραιώς διαμηνύετα­ι ότι αυτή ήταν η δεύτερη «κίτρινη κάρτα» προς τη βουλευτή και ότι αν υπάρξει τρίτο «φάλτσο», θα τεθεί αυτομάτως εκτός κόμματος διά της διαγραφής.

Δεν ήταν, εξάλλου, μόνο η επίθεσή της προς τον Αδ. Γεωργιάδη. Υπενθυμίζε­ται ότι προ εβδομάδων και λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Β. Μεϊμαράκη για τις «τζάμπα μαγκιές», η κ. Παπακώστα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη διαγραφή της, όταν με συνέντευξή της φερόταν να τάσσεται κατά της επίσημης γραμμής του κόμματος για την άρνηση ψήφισης των μέτρων και για την ανάγκη εκλογών. Τότε το θέμα μπήκε κάτω από το χαλί, καθώς η βουλευτής ανασκεύασε επί της ουσίας τις δηλώσεις της πριν αυτές δημοσιευθο­ύν (στην εφημερίδα «Ειδήσεις»), υποστηρίζο­ντας πως ουδέποτε παραχώρησε συνέντευξη και ότι απλώς είχε συνομιλία με τον δημοσιογρά­φο. Εξάλλου, κάτι παρόμοιο επεσήμανε η κ. Παπακώστα και χθες (ρ/σ ΣΚΑΪ), υποστηρίζο­ντας ότι εξέφρασε προσωπική άποψη για τον κ. Γεωργιάδη.

Πάντως, η επιλογή του κ. Φωτήλα, πρόσφατα μετεγγραφέ­ντος στη Ν.Δ. (και αρχικά προερχόμεν­ος από το Ποτάμι), να αναλάβει τη θέση της στον τομέα Υγείας, είναι μήνυμα ότι η ηγεσία του κόμματος ενθαρρύνει και προτίθεται να αξιοποιήσε­ι μετεγγραφέ­ς από άλλους χώρους. Οπερ σημαίνει ότι ουδείς τομε- άρχης ή βουλευτής πρέπει να επαναπαύετ­αι – όπως έχει διαμηνύσει και ο κ. Μητσοτάκης, «όλοι αξιολογούν­ται ανά πάσα στιγμή». Η ίδια, πάντως, σχολιάζοντ­ας την απόφαση αντικατάστ­ασής της (μέσω Facebook), δηλώνει ότι σέβεται τις αποφάσεις του και παραμένει στη διάθεση του προέδρου της Ν.Δ.

Μήνυμα, όμως, με πολλαπλούς αποδέκτες, αποτελεί και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για τα στελέχη που θα μετάσχουν στην Εξεταστική για την Υγεία. Παρότι η αρχική εισήγηση προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν η Πειραιώς να εκπροσωπηθ­εί από τους διατελέσαν­τες υπουργούς Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη και Μ. Σαλμά, οι οποίοι, εξάλλου, είχαν μετάσχει και στις κλειστές συσκέψεις που έγιναν στην Πειραιώς, τελικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη: ουδείς από τους πρώην υπουργούς δεν θα εκπροσωπήσ­ει το κόμμα. Η Ν.Δ. θα εκπροσωπηθ­εί από τους βουλευτές Γ. Βλάχο, Γ. Γεωργαντά, Γ. Κεφαλογιάν­νη, Ν. Μηταράκη και Χρ. Μπουκώρο. Η απόφαση υποβάθμιση­ς της συζήτησης μέσω μη συμμετοχής των διατελεσάν­των υπουργών Υγείας της Ν.Δ. συνδέεται, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., με την απόφαση να μη μετατραπεί η συζήτηση σε επικοινωνι­ακό σόου με προσωπικά χαρακτηρισ­τικά, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. «Εμείς θέλουμε καθαρή και ανοικτή συζήτηση», έλεγαν κύκλοι της Πειραιώς, υπογραμμίζ­οντας ότι η Ν.Δ. δεν προτίθεται να δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να τη σύρει σε μια «άλλη» συζήτηση.

Στη θέση της στη σκιώδη κυβέρνηση, ο προερχόμεν­ος από το Ποτάμι Ιάσων Φωτήλας – Κανείς από τους πρώην υπουργούς Υγείας στην Εξεταστική.

Γεύμα με Κατάινεν

Με τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν –ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία της επόμενης Επιτροπής– γευμάτισε χθες στον Πειραιά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Στη συνάντηση συζητήθηκα­ν οι προκλήσεις μετά το Brexit, ενώ δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να αξιοποιήσε­ι η χώρα μας τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που προσφέρει η Ε.Ε. για την τόνωση της απασχόληση­ς και των επενδύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε για τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις στην Ελλάδα.

 ??  ?? Mε τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν Γ. Κατάινεν και τη σύζυγό του γευμάτισε στον Πειραιά το ζεύγος Μητσοτάκη.
Mε τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν Γ. Κατάινεν και τη σύζυγό του γευμάτισε στον Πειραιά το ζεύγος Μητσοτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece