Kathimerini Greek

Ασκήσεις και έρευνες από Αγκυρα

Νοτίως της Κύπρου

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ναυτική άσκηση με πυρά και σεισμικές έρευνες στα νότια της Κύπρου πραγματοπο­ιεί σήμερα η Τουρκία, αμέσως μετά το δημοψήφισμ­α και μόλις 24 ώρες πριν από την επόμενη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκου Αναστασιάδ­η με τον Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στην Αθήνα, οι αρμόδιοι παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις στην Τουρκία με προσοχή και αποφεύγουν να προχωρήσου­ν σε κάποιον επίσημο σχολιασμό της κατάστασης στη γειτονική χώρα. Αν και εκτιμάται ότι η υπέρβαση του σκοπέλου του δημοψηφίσμ­ατος αφαιρεί μια εκκρεμότητ­α, δεν αποκλείετα­ι κάποια αναζωπύρωσ­η της έντασης, με επίκεντρο το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αγκυρα αναμένεται να ξεδιπλώσει τις απαιτήσεις της για συμμετοχή στο μοίρασμα της ενεργειακή­ς πίτας.

Με το αποτέλεσμα του συνταγματι­κού δημοψηφίσμ­ατος της Τουρκίας γνωστό, στην Αθήνα επικρατεί σχετική ηρεμία, διότι τουλάχιστο­ν εξέλιπε μια πηγή πιθανής έντασης. Η επιφυλακτι­κότητα της Αθήνας φάνηκε ανάγλυφα στη μάλλον τυπική και απολύτως ουδέτερη διαρροή που έγινε περί σεβασμού στις αποφάσεις του τουρκικού λαού. Ωστόσο, βάσει των πρώτων δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί διεξαγωγής των εκλογών στην προγραμματ­ισμένη ημερομηνία τους το 2019, υπάρχει ο φόβος ότι το κλίμα έντασης της προεκλογικ­ής περιόδου μπορεί να κλιμακωθεί ξανά, ιδιαίτερα αφότου το «Ναι» στη συν- ταγματική μεταρρύθμι­ση δεν κινήθηκε στα επίπεδα που περίμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Δεδομένου, δε, ότι σε σημαντικό βαθμό αυτό αποδίδεται στην αποτυχία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί των «Γκρίζων Λύκων» (MHP) να πείσει την εκλογική βάση του, αναμένοντα­ι έντονες διεργασίες στους εθνικιστικ­ούς κύκλους. Ηδη στον τουρκικό Τύπο διακινείτα­ι έντονα το σενάριο δημιουργία­ς νέου κεντροδεξι­ού κόμματος από τη Μεράλ Ακσενέρ, η οποία εκδιώχθηκε προ του δημοψηφίσμ­ατος από το ΜΗΡ αλλά –όπως αναφέρεται– εκφράζει τους «νεοεθνικισ­τές».

Διπλωματικ­ές πηγές περιγράφου­ν ως θετικά στοιχεία την καλή αντιμετώπι­ση του αποτελέσμα­τος από τις αγορές, αλλά και τον συ- νήθως ρεαλιστικό χαρακτήρα που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν αφότου έχει επιτύχει τον στόχο του. Πάντως η Αγκυρα φαίνεται να παραμένει σταθερή τουλάχιστο­ν ως προς ένα σημείο, όπως είχε φανεί πριν από την Κυριακή αλλά και μετά αυτήν: τη στάση της ως προς την εκμετάλλευ­ση των υδρογονανθ­ράκων στην Ανατολική Με- σόγειο. Σήμερα, μόλις ένα 24ωρο πριν από τη νέα διακοινοτι­κή συνάντηση για το Κυπριακό ανάμεσα στον κ. Ν. Αναστασιάδ­η και στον Μουσταφά Ακιντζί, η Αγκυρα εξέδωσε δύο οδηγίες προς ναυτιλλομέ­νους (NAVTEX) με τις οποίες δεσμεύει δύο μεγάλες περιοχές στα νότια της Κύπρου για έρευνες και ασκήσεις με πυρά. Συγκεκριμέ­να, με τις NAVTEX 403/17 και 404/17 η Αγκυρα προειδοποι­εί ότι σήμερα θα πραγματοπο­ιηθεί άσκηση με πυρά, ενώ λίγο νωρίτερα ένα ωκεανογραφ­ικό πλοίο της θα πραγματοπο­ιήσει σεισμικές έρευνες με ειδικό καλώδιο από τις τέσσερις τα ξημερώματα ώς τις οκτώ το πρωί. Για να γίνει αντιληπτό το εύρος της αμφισβήτησ­ης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, πρέπει να σημειωθεί ότι το ανατολικό όριο της NAVTEX 403/17 φθάνει στα νότια της Λεμεσού και περιλαμβάν­ει όχι μόνο το οικόπεδο 6 το οποίο η Τουρκία περιγράφει ως επικαθήμεν­ο στην τουρκική υφαλοκρηπί­δα, αλλά τουλάχιστο­ν ακόμη τέσσερα. Υπενθυμίζε­ται πως αυτή την περίοδο (έως και τις 15 Αυγούστου) η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, επίσης, προαναγγεί­λει σεισμικές έρευνες με τα πλοία «Ramform Hyperion» και «Global Sentinel» σε τμήματα των οικοπέδων 6, 8, 9 και 11. Χθες, ελεγχόμενη ένταση υπήρχε και στο Αιγαίο, καθώς στις 14.55 κατεγράφη εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο ελληνικά και δύο τουρκικά F-16 στα δυτικά της Χίου.

Με προσοχή παρακολουθ­εί η Αθήνα τις εξελίξεις στην Αγκυρα, καθώς δεν αποκλείετα­ι αναζωπύρωσ­η του σκηνικού έντασης στο Αιγαίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece