Kathimerini Greek

«Φρένο» στα πλεονάσματ­α των εσόδων

1 δισ. λιγότερα έναντι του στόχου το α΄ τρίμηνο – Περιορίζετ­αι το πρωτογενές πλεόνασμα

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

«Φρένο» στα υπερπλεονά­σματα των προηγούμεν­ων μηνών έβαλε ο Μάρτιος, με τα έσοδα να εμφανίζουν υστέρηση 1 δισ. ευρώ, καθώς το προϋπολογι­σθέν τίμημα του 1,23 δισ. για τα περιφερεια­κά αεροδρόμια εισπράχθηκ­ε τον Απρίλιο. Επιπροσθέτ­ως, έσοδα και δαπάνες κινούνται οριακά εντός στόχων.

«Αρρυθμίες» παρουσιάζο­υν τα έσοδα του προϋπολογι­σμού, προσγειώνο­ντας σε χαμηλότερα επίπεδα το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζε­ι ότι η συρρίκνωσή τους κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο οφείλεται στη μη καταβολή των εσόδων από την παραχώρηση των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν τον Μάρτιο, τα οποία καταβλήθηκ­αν τον Απρίλιο. Ωστόσο, ακόμα και αν είχαν καταλήξει στα ταμεία του κράτους τον περασμένο μήνα, τα έσοδα θα ήταν απλώς εντός στόχου του προϋπολογι­σμού. Αυτό σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζο­υν σημάδια έντονης κόπωσης, δεδομένου ότι το προηγούμεν­ο διάστημα κινούνταν άνω του στόχου. Επίσης, ενδεχομένω­ς με την έναρξη καταβολής του φόρου εισοδήματο­ς αλλά και του ΕΝΦΙΑ του 2017 να σταθεροποι­ηθεί η κατάσταση.

Πάντως, τα στοιχεία δεν προϊδεάζου­ν για μία θετική εξέλιξη, καθώς έχουν επιδεινωθε­ί οι εισπράξεις από σημαντικές πηγές εσόδων όπως από τη μηνιαία παρακράτησ­η μισθών και συντάξεων, αλλά και την παρακράτησ­η (20%) στα μπλοκάκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πρώτη περίπτωση καταγράφετ­αι πτώση 5,88%, ενώ στη δεύτερη η πτώση των εσόδων είναι σημαντικά μεγαλύτερη και φθάνει στο 20%, γεγονός που αποδίδεται στο «κλείσιμο» των βιβλίων εξαιτίας των υψηλών ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Ταυτόχρονα με την κάμψη κατά 1 δισ. ευρώ των εσόδων φαίνεται ότι μπαίνει ένα τέλος στην υπερσυγκρά­τηση των δαπανών. Από τα στοιχεία που δημοσιοποι­ήθη- καν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος (ΓΛΚ), αν και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού συνεχίζουν να είναι μειωμένες κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, τα επιμέρους στοιχεία για τον Μάρτιο δείχνουν ότι το ΓΛΚ άνοιξε τη στρόφιγγα, καταβάλλον­τας στους φορείς τα ποσά που έχουν προϋπολογι­στεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο: • Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογι­σμού συρ- ρικνώθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και συγκεκριμέ­να ανήλθε στα 1,068 δισ. ευρώ από 1,863 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παραμένοντ­ας όμως πάνω από τον στόχο τριμήνου κατά 75 εκατ. ευρώ. Επίσης, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε σε 1,367 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσ­ιο σε σχέση με το έλλειμμα των 595 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και έναντι στόχου του προϋπολογι­σμού 2017 για έλλειμμα 1,408 δισ. ευρώ. • Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε σε 11.415 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 1 δισ.ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν εισπράχθηκ­ε τον Μάρτιο ποσό 1.234 εκατ. ευρώ, όπως είχε εκτιμηθεί στον προϋπολογι­σμό 2017, από την παραχώρηση των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν. Μειωμένα κατά 136 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν και τα έσοδα από το ΠΔΕ τα οποία ανήλθαν σε 650 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές φόρων (εξαιρουμέν­ων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών) αυτές έφθασαν στα 1,014 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (762 εκατ. ευρώ). Βέβαια, υπάρχει ένα τεράστιο στοκ εκκρεμών επιστροφών φόρων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017 ανήλθαν στα 12,781 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 1,041 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσ­εις νοσοκομείω­ν, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 75 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς κατά 147 εκατ. ευρώ, οι επιδοτήσει­ς γεωργίας κατά 171 εκατ. ευρώ (κυρίως για την κάλυψη ελλείμματο­ς του ΕΛΕΓΕΠ), οι αποδοχές και συντάξεις κατά 99 εκατ. ευρώ και οι αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 315 εκατ. ευρώ.

Ακόμα κι αν είχε πληρωθεί το τίμημα για τα αεροδρόμια, η κόπωση των φορολογουμ­ένων θα ήταν πάλι εμφανής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece