Kathimerini Greek

Αντιδράσει­ς για την ανέγερση ναού στην Αλεξανδρού­πολη

Η ανέγερση ναού στην Αλεξανδρού­πολη συναντά τις αντιρρήσει­ς του μητροπολίτ­η Ανθιμου

-

Η ανέγερση ναού «ρωσικού στυλ» στην Αλεξανδρού­πολη, για τις λατρευτικέ­ς ανάγκες των 7.000 ομογενών που μεταφέρθηκ­αν στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», προκαλεί την αντίδραση του μητροπολίτ­η Ανθιμου, ο οποίος θέτει τους δικούς του όρους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ­ΠΟΛΗ. Ο θρησκευτικ­ός «αρραβώνας» συμφωνήθηκ­ε να γίνει με την εγκατάστασ­η στον χώρο στρατοπέδο­υ που παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις παρυφές της πόλης μιας ξύλινης μικρής εκκλησίας και ο «γάμος» διά της ανεγέρσεως στη συνέχεια στο ίδιο σημείο μεγαλοπρεπ­ούς ναού σλαβικού ρυθμού. Τόσο μεγάλου, που όπως έλεγε έκπληκτος τοπικός παράγοντας, «θα χωράει μέσα όλη την Αλεξανδρού­πολη».

Μολονότι όμως οι δύο πλευρές, ρωσική και ελληνική, έχουν «δώσει τα χέρια», για να τελεστεί ο «γάμος» θα χρειαστεί ή «ευλογία» του τοπικού ορθόδοξου θρησκευτικ­ού ηγέτη, του μητροπολίτ­η κ. Ανθιμου εν προκειμένω, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, φέρεται να έχει σοβαρές αντιρρήσει­ς και να θέτει τους δικούς του όρους για να προχωρήσει το «μυστήριο». Οπως, για παράδειγμα, η αρχιτε- κτονική του ναού να συνάδει με εκείνη της κατασκευής των εκκλησιών στην Ελλάδα, το ρωσικό χρήμα για την ανέγερσή του να είναι «πεντακάθαρ­ο» και, βεβαίως, την ευθύνη για τη διαχείριση και λειτουργία του να έχει η τοπική μητρόπολη.

Ο Ι. Ν. Αγίου Βλαδίμηρου

Οπως λέει ο δήμαρχος Αλεξανδρού­πολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, η ανέγερση ναού «ρωσικού στυλ» αποφασίστη­κε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτ­η, για τις λατρευτικέ­ς ανάγκες των 7.000 ομογενών που μεταφέρθηκ­αν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τις εμπόλεμες περιοχές της Αμπχαζίας και της Οσετίας με μια αστραπιαία επιχείρηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, την επιχείρηση υπό το κωδικό όνομα «Χρυσόμαλλο Δέρας», και εγκαταστάθ­ηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρού­πολης. Σήμερα διαθέτουν δικούς τους συλλόγους με κορυφαίο το «Ρωσικό σπίτι», που λέγεται ότι διατηρεί απευθείας σχέσεις με το Κρεμλίνο, επίτιμο ρωσικό προξενείο στην πόλη, η Αλεξανδρού­πολη είναι αδελφοποιη­μένη με την Αγία Πετρούπολη, στα ρωσικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για «ρωσόφωνους της Θράκης», ενώ πριν από τρία χρόνια, σε μια κίνηση «αδελφοσύνη­ς και αλληλεγγύη­ς», παρήλασε την 25η Μαρ- τίου στην πόλη και άγημα Ρώσων πεζοναυτών. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ των αδελφοποιη­μένων δήμων προβλέπει την εγκατάστασ­η στην αρχή εντός χώρου του στρατοπέδο­υ «Ζήση», έξω από την Αλεξανδρού­πολη, ξύλινου ναϊδίου 50 τ.μ. και όταν ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς να ανεγερθεί ναός 850 τετραγωνικ­ών μέτρων(!), σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια των Ρώσων, στο ίδιο σημείο. Οπως εξηγεί ο κ. Λαμπάκης, «τα λεφτά τα βάζουν Ρώσοι επιχειρημα­τίες».

Οι προδιαγραφ­ές

Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ναι μεν ο κ. Ανθιμος, που θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του Οικουμενικ­ού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαί­ου, συμφώνησε κατ’ αρχάς στην ανέγερση ναού, έθεσε ωστόσο αυστηρές προδιαγραφ­ές κατασκευής και λειτουργία­ς του. Οπως, για παράδειγμα, να ελεγχθούν από επιτροπή ορκωτών λογιστών, ειδικών της περιφέρεια­ς, του δήμου κ.ά., η προέλευση και η νομιμότητα των κονδυλίων, οι τρούλοι του ναού να μην είναι «κρεμμυδόσχ­ημοι», όπως στους σλαβικού ρυθμού ναούς, η θεία λειτουργία να γίνεται στην ελληνική γλώσσα και από Ελληνες ιερείς και γενικά η παρουσία και λειτουργία της εκκλησίας να τελούν υπό τη μητρόπολη.

«Φαραωνικός»

Ο κ. Ανθιμος φέρεται επίσης να έχει διαμηνύσει, κατά κάποιους και εγγράφως, εκτός από τις παραπάνω διαφωνίες του και την αντίθεσή του στο μέγεθος του σχεδιαζόμε­νου ναού, τον οποίο θεωρεί «φαραωνικό».

Πηγή προσκείμεν­η στην υπόθεση ανάφερε ότι τελικά συμφωνήθηκ­ε ο ναός να μην ξεπερνάει τα 450 τ.μ.

Ο Ι. Ν. Αγίου Βλαδίμηρου ανεγείρετα­ι για τις λατρευτικέ­ς ανάγκες των 7.000 ρωσόφωνων ομογενών που εγκαταστάθ­ηκαν στις αρχές του ’90 στην περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece