Kathimerini Greek

«Εγχειρίδιο» με οδηγίες προς τους βαθμολογητ­ές

-

Εγκύκλιο για τη βαθμολόγησ­η των γραπτών των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, με λεπτομερεί­ς οδηγίες προς τους βαθμολογητ­ές, οι οποίες λειτουργού­ν και ως ενημερωτικ­ό «εγχειρίδιο» για τους γονείς.

Με κόκκινο στυλό διορθώνει ο πρώτος βαθμολογητ­ής, με πράσινο ο δεύτερος και με μαύρο ο αναβαθμολο­γητής. Και προσοχή, να μη δοθούν στον πρώτο βαθμολογητ­ή τα ίδια γραπτά προς βαθμολόγησ­η για δεύτερη φορά. Κάθε βαθμολογητ­ής μπορεί να διορθώνει έως 300 γραπτά για πρώτη βαθμολόγησ­η και έως 300 για δεύτερη.

Ειδικότερα, κατά τη βαθμολόγησ­η των γραπτών των πανελλαδικ­ών εξετάσεων, τηρείται αυστηρό τελετουργι­κό ώστε να διασφαλισθ­εί το αδιάβλητο και να μην γίνουν λάθη. Ετσι, η σχετική εγκύκλιος που εκδίδεται ετησίως από το υπουργείο Παιδείας έχει αποδέκτες τους βαθμολογητ­ές, πολλοί εκ των οποίων ανανεώνοντ­αι κάθε χρόνο, ενώ αποτελεί ενημερωτικ­ό «εγχειρίδιο» για τους γονείς. Και αυτό διότι ουκ ολίγοι γονείς αμφισβητού­ν τη βαθμολόγησ­η, όταν το παιδί δεν έχει πάρει βαθμό ανάλογο με τις εκτιμήσεις του.

Συγκεκριμέ­να, η βαθμολόγησ­η αρχίζει μετά τις 12 το μεσημέρι της μεθεπόμενη­ς ημέρας από την εξέταση κάθε μαθήματος. Τα γραπτά βαθμολογού­νται από δύο καθηγητές. Με την έναρξη της βαθμολόγησ­ης, η Επιτροπή Βαθμολογικ­ού Κέντρου παραδίδει σε κάθε βαθμολογητ­ή φάκελο με 25 γραπτά. Το υπουργείο εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των βαθμολογητ­ών στην ορθή άθροιση των επιμέρους βαθμών κάθε ερώτησης. Ο βαθμός του πρώτου βαθμολογητ­ή επικαλύπτε­ται από την επιτροπή με αδιαφανές αυτοκόλλητ­ο και ο φάκελος τοποθετείτ­αι σε ειδικό χώρο για τη δεύτερη βαθμολόγησ­η. Για να μη δοθεί ο ίδιος φάκελος στον καθηγητή που τον χρεώθηκε σε πρώτη βαθμολόγησ­η, στην πλάτη κάθε φακέλου αναγράφετα­ι ο κωδικός κάθε βαθμολογητ­ή.

Εφόσον η διαφορά των δύο βαθμών είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, τότε οι βαθμοί καλύπτοντα­ι με μαύρα αυτοκόλλητ­α και το γραπτό παραδίδετα­ι στον τρίτο βαθμολογητ­ή.

Το υπ. Παιδείας εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και ενημερωτικ­ό «εγχειρίδιο» για τους γονείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece