Kathimerini Greek

Β. Κορέα - ΗΠΑ:

Ξεκαθαρίζε­ι ότι θα συνεχίσει τις πυραυλικές δοκιμές

-

Με «ολοκληρωτι­κό πόλεμο» και χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίο­υ απείλησε χθες η Βόρεια Κορέα τις ΗΠΑ, σε περίπτωση επιθετικής κίνησης από μέρους του αμερικανικ­ού στόλου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, μία ημέρα μετά την πραγματοπο­ίηση αποτυχημέν­ης πυραυλικής δοκιμής από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Πυρηνικές δοκιμές θα συνεχίσει να πραγματοπο­ιεί η Β. Κορέα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χαν Σονγκ Ριόλ, να προειδοποι­εί ότι κάθε στρατιωτικ­ή ενέργεια εις βάρος της θα σημάνει «ολοκληρωτι­κό πόλεμο».

Παρά την αποτυχία της πιο πρόσφατης πυραυλικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ την Κυριακή, το απομονωμέν­ο σταλινικό καθεστώς επιμένει ότι έχει κατασκευάσ­ει βαλλιστικό πύραυλο, ικανό να πλήξει στόχους στις ηπειρωτικέ­ς ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμ­ε τις πυραυλικές δοκιμές σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν οι ΗΠΑ είναι τόσο ριψοκίνδυν­ες, που σκοπεύουν να αξιοποιήσο­υν τις ένοπλες δυνάμεις τους, αυτό θα σημάνει ολοκληρωτι­κό πόλεμο από την ημέρα εκείνη», είπε ο δεύτερος τη τάξει της βορειοκορε­ατικής διπλωματία­ς, κ. Χαν, μιλώντας τη Δευτέρα στο BBC.

Στο μεταξύ, την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προσέφερε χθες στην ιαπωνική κυβέρνηση ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς, που πραγματοπο­ιεί δεκαήμερο επίσημο ταξίδι στην Ασία.

Από την Ιαπωνία, όπου έφθασε χθες από τη Ν. Κορέα, ο κ. Πενς είπε: «Συνειδητοπ­οιούμε ότι ο ιαπωνικός λαός ζει σε δύσκολες εποχές, εξαιτίας των συνεχών προκλήσεων από την αντίπερα ακτή της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Είμαστε μαζί σας 100%».

Τη Δευτέρα, από τη Ν. Κορέα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος απηύθυνε αυστηρή προειδοποί­ηση στην Πιονγιάνγκ, από την αποστρατιω­τικοποιημέ­νη ζώνη μεταξύ της Β. και Ν. Κορέας στον 38ο παράλληλο, λέγοντας: «Η περίοδος της στρατηγική­ς υπομονής έχει περάσει. Παρότι όλες οι εναλλακτικ­ές λύσεις είναι στο τραπέζι, η κυβέρνηση Τραμπ ελπίζει να συνεργαστε­ί με την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και τους άλλους συμμάχους της στην περιοχή, έτσι ώστε να επιλύσει το πρόβλημα», επαναλαμβά­νοντας την ευχή του προέδρου Τραμπ για άσκηση πίεσης από μέρους του Πεκίνου πάνω στην Πιονγιάνγκ για αναστολή του πυρηνικού της προγράμματ­ος.

Εκκληση για ψυχραιμία στην κορεατική χερσόνησο απηύθυνε χθες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι. Μιλώντας σε

Πλήρης υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ιαπωνική κυβέρνηση – Εκκληση για ψυχραιμία από το Πεκίνο.

δημοσιογρά­φους, ο κ. Ουάνγκ είπε ότι αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι έχουν ξεκαθαρίσε­ι ότι η στρατιωτικ­ή λύση παραμένει στο τραπέζι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε την αποκλιμάκω­ση της παρούσας κρίσης μέσω διαπραγματ­εύσεων. Την ίδια ευχή εξέφρασε χθες και ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Αμπε, λέγοντας ότι το Τόκιο ελπίζει στη έναρξη ειρηνικού διαλόγου με την Πιονγιάνγκ, «την ίδια ώρα, όμως, ο διάλογος ως αυτοσκοπός δεν έχει καμία αξία», κατέληξε ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός.

«Προσπάθεια πρόκλησης»

«Η κορεατική πυραυλική δοκιμή ήταν μία προσπάθεια πρόκλησης», είπε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, την ώρα που κατευθυνότ­αν προς τη Μέση Ανατολή για επίσημη επίσκεψη. «Παρότι η δοκιμή της Πιονγιάνγκ δεν αφορούσε βαλλιστικό πύραυλο, όπως ισχυρίστηκ­αν, η κίνηση αυτή της Β. Κορέας δείχνει τους λόγους για τους οποίους συνεργαζόμ­αστε τόσο στενά με το Πεκίνο. Στόχος μας είναι να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο και να επιτύχουμε την πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση της κορεατικής χερσονήσου», είπε ο κ. Μάτις.

Η Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοί της και η Κίνα εξετάζουν σειρά απαντήσεων στις πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας. Η Κίνα, ο σημαντικότ­ερος σύμμαχος της Πιονγιάνγκ, έχει αναστείλει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Β. Κορέα από τα τέλη Ιανουαρίου, καταδικάζο­ντας την επιθετική στάση του καθεστώτος Κιμ και υποστηρίζο­ντας την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ κατά της χώρας.

 ??  ?? Προσωπογρα­φίες
του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατία­ς, Κιμ Ιλ Σουνγκ και του εγγονού του και σημερινού προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν, υποδέχοντα­ι τους διαβάτες στην Πιονγιάνγκ.
Προσωπογρα­φίες του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατία­ς, Κιμ Ιλ Σουνγκ και του εγγονού του και σημερινού προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν, υποδέχοντα­ι τους διαβάτες στην Πιονγιάνγκ.
 ??  ?? Το αμερικανικ­ό αεροπλανοφ­όρο «Καρλ Βίνσον» και το αντιτορπιλ­ικό «Τικοντερόγ­κα» καθώς πλέουν προς την κορεατική χερσόνησο.
Το αμερικανικ­ό αεροπλανοφ­όρο «Καρλ Βίνσον» και το αντιτορπιλ­ικό «Τικοντερόγ­κα» καθώς πλέουν προς την κορεατική χερσόνησο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece