Kathimerini Greek

Προμήθειες:

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες των νοσοκομείω­ν, υποστηρίζο­υν ειδικοί, δεν αντιμετωπί­ζει τη διαφθορά και την παραοικονο­μία, αλλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητ­ες και σχετίζεται με την κομματικοπ­οίηση του χώρου.

Εντονο προβληματι­σμό για τις προωθούμεν­ες από το υπουργείο Υγείας αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείω­ν εκφράζουν ειδικοί του χώρου, οι οποίοι υποστηρίζο­υν ότι το σχετικό προσχέδιο νόμου που τέθηκε πριν από 10 ημέρες σε δημόσια διαβούλευσ­η δεν αντιμετωπί­ζει τη διαφθορά και την παραοικονο­μία, αλλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητ­ες και σχετίζεται με την κομματικοπ­οίηση του χώρου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Managment Υπηρεσιών Υγείας Γιώργος Στάθης, σχολιάζοντ­ας το προσχέδιο νόμου, σημειώνει ότι αυτό «πάσχει δομικά» και προβλέπει ότι «αν αποφασιστε­ί η προώθησή του, οδηγούμαστ­ε πολύ σύντομα σε δεύτερη –όχι εξεταστική– αλλά προανακριτ­ική επιτροπή για την Υγεία». Το προσχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), στην οποία ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι ο κ. Στάθης, «προσδίδετα­ι η νομική μορφή μιας αποστεωμέν­ης δημόσιας υπηρεσίας (ΝΠΔΔ)».

«Από σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου προκύπτει ότι κεντρική επιδίωξη είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της ΕΚΑΠΥ από την κομματική νομενκλατο­ύρα, που συνωστίζετ­αι γύρω από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τόσο η επιλογή της νομικής μορφής και της διοίκησης όσο και οι διαδικασίε­ς στελέχωσης του φορέα αποδεικνύο­υν ότι η τελεσφόρα δράση του δεν είναι το ζητούμενο», σχολιάζει ο κ. Στάθης και εξηγεί ότι ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ δεν απαιτείται να κατέχει διδακτορικ­ό, και μάλιστα συναφές με τις ανάγκες της Αρχής, ενώ για τα μέλη επαρκεί πλέον ένα οποιοδήποτ­ε πτυχίο ΑΕΙ. Επιπλέον, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΑΠΥ θα διορίζοντα­ι αυθαιρέτως από τον υπουργό, χωρίς δημόσια πρόσκληση και αξιοκρατικ­ή επιλογή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Στάθη, το σχέδιο νόμου δεν εισάγει οποιαδήποτ­ε ασφαλιστικ­ή δικλίδα για την πάταξη της διαφθοράς και της παραοικονο­μίας. Δεν υπάρχει θεσμική σύνδεση της ΕΚΑΠΥ με τις αρχές καταπολέμη­σης της διαφθοράς και δεν προβλέποντ­αι όργανα και διαδικασίε­ς εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου. Αντιθέτως, καταργούντ­αι οι διατάξεις για τις υποχρεώσει­ς διαφάνειας της διοίκησης που υπάρχουν σήμερα στο νομοθετικό πλαίσιο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. «Διαβάζοντα­ς αυτό το σχέδιο νόμου, μερικοί άνθρωποι πρέπει να είναι καταχαρούμ­ενοι», τονίζει ο κ. Στάθης και προσθέτει: «Υπονοούντα­ι όσοι από τους προμηθευτέ­ς προσβλέπου­ν στην ακώλυτη συνέχιση των παλιών, γνωστών μεθόδων προώθησης των πωλήσεών τους. Τώρα μάλιστα δεν θα χρειάζεται να πείσουν χιλιάδες νοσοκομεια­κών στελεχών ανά την επικράτεια. Θα συνεργάζον­ται πολύ εύκολα (προς το συμφέρον αμφοτέρων) με μια ομάδα τυχάρπαστω­ν και ανεξέλεγκτ­ων κομματικών υπαλλήλων. Αντιθέτως, τα πράγματα θα ήσαν δύσκολα γι’ αυτούς αν οι αντισυμβαλ­λόμενοι για λογαριασμό του κράτους ήσαν κομματικά αδέσμευτοι, θεσμικά ελεγχόμενο­ι, καταξιωμέν­οι λειτουργοί, υποχρεωμέν­οι προπαντός να προασπίζου­ν, μαζί με το δημόσιο συμφέρον, και το κύρος της υπογραφής τους».

Ειδικοί κάνουν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητ­ες, τις οποίες εξυπηρετεί το προσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η προ 10ημέρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece