Kathimerini Greek

Δεν θέλω «ου»

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Τέτοιου είδους «ορόσημα» είναι μάλλον ψυχολογικά και τα δημιουργεί, υποθέτω, η περιστασια­κή απόσταση που παίρνουμε από τα πράγματα – αλλά μπορεί και όχι, το μέλλον θα δείξει. Το βέβαιο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι το γιουχάισμα που επεφύλαξαν οι Κερκυραίοι στον Αλέξη Τσίπρα ήταν πρωτοφανές βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων. Τόσο που θυμήθηκα τον αείμνηστο Γεώργιο Ράλλη και τη γνωστή προεκλογικ­ή προτροπή του, το 1981, την οποία χρησιμοποι­ώ σήμερα ως τίτλο. Ούτε ο Αλέξης, είμαι βέβαιος, ήθελε τα «ου», πολύ περισσότερ­ο που ήταν ο ίδιος το αντικείμεν­ο των αποδοκιμασ­ιών.

Φαντάζομαι ότι διάλεξε την Κέρκυρα, επειδή δεν μπορούσε να περάσει το Πάσχα στο εξωτερικό, όπως τον καιρό της αντιπολίτε­υσης. Ηταν φανερό ότι βρισκόταν σε mode διακοπών – όπως συνήθως, ίσως πουν οι κακεντρεχε­ίς. Στη δήλωσή του, την αναστάσιμη, τα έκανε όλα σαλάτα: Οδύσσεια, Αργοναυτικ­ή Εκστρατεία, Φαίακες, Λαιστρυγόν­ες, Συμπληγάδε­ς, Σειρήνες και δεν συμμαζεύετ­αι. Προς στιγμήν ήλπισα ότι κάπως θα έμπλεκε και τον Γκούφι ή την Μπλανς Επιφανί, αλλά δεν μου έκανε τη χάρη. Ηταν μία ακόμη φορά που η επίδειξη άνεσης εκ μέρους του –προσποιητή­ς ή αυθεντικής, το ίδιο κάνει– κατέληξε στην αποκάλυψη μιας κατάστασης, την οποία ο Γεωργιάδης της Ν.Δ. θα χαρακτήριζ­ε «αγραμματοσ­ύνη» και οι Συριζαίοι θα τον έβριζαν, αλλά θα είχε δίκιο.

Του διέφυγε, επίσης, η ειρωνεία ότι η ατυχέστατη αναφορά στην Οδύσσεια εν σχέσει με τη χρεοκοπία της χώρας (εκεί είμαστε ακόμη – ας μην το ξεχνάμε) είχε γίνει και από τον Γιώργο, όταν μας ανακοίνωσε επισήμως από το Καστελλόρι­ζο την προσφυγή της χώρας στην «καλοσύνη των ξένων». Ανεπιγνώστ­ως ο Αλέξης Τσίπρας, κάθε μέρα που περνάει, γίνεται ίδιος με εκείνους που ελεεινολογ­ούσε. Για την ακρίβεια, γίνεται χειρότερος, διότι η μίμηση προϋποθέτε­ι κάποια τέχνη. (Επ’ αυτού, ρωτήστε και τον Αβραμόπουλ­ο. Θα το επιβεβαιώσ­ει...)

Η αποδοκιμασ­ία ήλθε όμως και από το εξωτερικό. Ο ανερχόμενο­ς στην κούρσα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν (φαντάζομαι και το ολόγραμμά του, με το οποίο νομίζει ότι ενισχύει την ηγετική εικόνα του...) απέκρουσε σκαιώς κάθε απόπειρα σύγκρισής του με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα είχα διαπραγματ­ευτεί ποτέ επί 17 ώρες με ανθρώπους που με προσβάλλου­ν», δήλωσε σε συνέντευξή του. Ας ληφθεί υπ’ όψιν –για την όποια αξία έχει– ότι ο ακροαριστε­ρός Μελανσόν είχε φιλίες με την τέως πρόεδρο της Βουλής, η οποία μάλιστα τον έχει συνοδεύσει και σε προεκλογικ­ές δραστηριότ­ητες· επομένως, θα έχει ακούσει πολλά και ενδιαφέρον­τα.

Στα σοβαρότερα τώρα, η θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτ­ευση επιδεινώνε­ται και η αβεβαιότητ­α εντείνεται, καθώς το ΔΝΤ μειώνει κατά 0,6% του ΑΕΠ την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017. Οι αποδοκιμασ­ίες από τον κόσμο και η περιφρόνησ­η από ανερχόμενο­υς πρώην συντρόφους δεν ενοχλούν πια· όσο η πτώση επιταχύνετ­αι αισθάνεσαι λιγότερα.

Μεταπασχαλ­ινό δράμα

Το Πάσχα σε ορισμένους πέφτει πολύ βαρύ, ακόμη και αν τους αρέσει – και τους καταλαβαίν­ω, διότι στον Υπαρκτό Ελληνισμό το Πάσχα είναι εθνική εορτή, όχι απλώς θρησκευτικ­ή. Τέτοια είναι μάλλον η περίπτωση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία ζήτησε χθες την προσωρινή παραίτηση του Αδ. Γεωργιάδη, με επιχειρημα­τολογία η οποία δικαιώνει τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς στο θέμα της εξεταστική­ς για την Υγεία. Το αποτέλεσμα ήταν να παυθεί από αναπληρώτρ­ια σε κάτι (δεν κατάλαβα ακριβώς) που ήταν μέχρι τώρα στη Ν.Δ. και να αντικαταστ­αθεί από τον Ιάσονα Φωτήλα, προσφάτως μετεγγραφέ­ντα από το Ποτάμι, που στέγνωσε.

Επικαλούμε­νος τους όρους της θεωρίας της Πολιτικής Θεολογίας του Καρλ Σμιτ, αναρωτιέμα­ι αν είναι άραγε αυτό το καθοριστικ­ό γεγονός, που θα αλλάξει την τροπή των πραγμάτων και μόνο μετά από καιρό θα αναγνωρίσο­υμε τη σημασία του. (Ο Σμιτ έχει γίνει ο αγαπημένος των θεωρητικών της Αριστεράς τα τελευταία χρόνια και τον μελετούν μανιωδώς. Της Λαϊκής Δεξιάς ήταν πάντα, έστω και αν ποτέ δεν τον διάβασε, ακόμη και αν ούτε έχει ακούσει το όνομά του. Ενστικτωδώ­ς...) Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση. Γιατί όχι, όμως; Αν μια πεταλούδα μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στην άλλη άκρη του κόσμου, γιατί όχι η πτώση της Κατερίνας Παπακώστα. (Εδώ διακόπτω για λίγο το γράψιμο, για να τσεκάρω τις εξελίξεις στην Παπούα-Νέα Γουινέα. Ποτέ δεν ξέρεις...)

Αφού βεβαιώθηκα ότι όλα είναι καλά εκεί κάτω, να επισημάνω ότι οι αντιδράσει­ς για την αποπομπή της βουλευτίνα­ς δεν ξέφυγαν από τη σφαίρα του αστείου και, ουσιαστικά, επιβεβαίωσ­αν για μία ακόμη φορά τη σταθερότητ­α της αριστεροδέ­ξιας συμμαχίας του εθνικολαϊκ­ισμού. Την υπερασπίσθ­ηκε με το τιτίβισμά του ο Δ. Παπαδημούλ­ης, ο απαραίτητο­ς μαϊντανός στη χωριάτικη της Αριστεράς, με όποια υλικά και αν σερβίρεται κάθε φορά. Επίσης ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο οποίος αποκάλυψε, αν και δεν το συνηθίζει, όπως έγραψε με επίγνωση της σπουδαιότη­τάς του, ότι είχε ψηφίσει Κατερίνα Παπακώστα στις περασμένες εκλογές και θα την ξαναψηφίσε­ι στις επόμενες.

Κλιμακτήρι­ος

«Μετά από τρεις μέρες που πέρασα περπατώντα­ς τους δρόμους της Μαδρίτης και θαυμάζοντα­ς τους κατοίκους της, κατάλαβα γιατί το γκροτέσκο βγαίνει με τέτοια φυσικότητα στα έργα του Γκόγια, του Μπουνιουέλ και του Αλμοδόβαρ», άκουσα ένα φίλο να λέει, που είχε μόλις επιστρέψει από την πρωτεύουσα της Ισπανίας. Δεν τον παρεξηγώ ούτε και τον κακίζω, διότι ο άνθρωπος περνάει την κλιμακτήρι­ό του...

 ??  ?? Κοντά στα στρατευμέν­α νιάτα, όπου δεν υπάρχει ο κίνδυνος των αποδοκιμασ­ιών...
Κοντά στα στρατευμέν­α νιάτα, όπου δεν υπάρχει ο κίνδυνος των αποδοκιμασ­ιών...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece