Kathimerini Greek

Μετέωρες πλέον οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις

- Της ALISON SMALE THE NEW YORK TIMES

Παράτο«φλερτ» δεκαετιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, πολλοί Ευρωπαίοι δίσταζαν να καλωσορίσο­υν μια μεγάλη μουσουλμαν­ική χώρα με «προβληματι­κή» ιστορία στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ενωση.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος της Κυριακής αναμένεται τώρα να σημάνει το τέλος του «φλερτ» αυτού, σύμφωνα με αναλυτές. Ανάλογα με την οπτική γωνία, το αποτέλεσμα της κάλπης είτε επιβεβαίωσ­ε τις χειρότερες υποψίες των Ευρωπαίων για την Τουρκία είτε αντιμετωπί­στηκε ως αναπόφευκτ­η επίπτωση των ευρωπαϊκών δισταγμών απέναντι στην Αγκυρα.

«Δώστε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις. Τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν ίδια μετά το δημοψήφισμ­α. Η σχέση Ευρώπης - Τουρκίας πρέπει επιτέλους να γίνει ειλικρινής», έγραψε στο Twitter ο συντηρητικ­ός υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός του Βελγίου και επικεφαλής των Φιλελεύθερ­ων στο Ευρωκοινοβ­ούλιο Γκι Φερχόφσταν­τ είπε ότι «η μόνη λογική λύση θα ήταν η άμεση δια- κοπή των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων» και η ριζική αναθεώρηση της σχέσης της Ευρώπης με την Τουρκία.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν φάνηκε να ανησυχεί για το ενδεχόμενο αυτό. «Εδώ και 54 χρόνια μάς υποχρεώναν να περιμένουμ­ε στις πύλες της Ευρώπης», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο «Ανατολή».

Η προοπτική υπερεξουσι­ών, αυταρχικής διακυβέρνη­σης και αναβίωσης του εθνικισμού ίσως να μοιάζει στον Ταγίπ Ερντογάν πιο ενδιαφέρου­σα από τα πιθανά οφέλη μιας ένταξης στην Ε.Ε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, την ώρα που γιόρταζε τη νίκη του στη δημοψήφισμ­α, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ειρωνικά στην Ενωση και στην προσπάθειά της να εμποδίσει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

«Πιστεύαμε ότι η συζήτηση για την ποινή του θανάτου θα έληγε μετά το δημοψήφισμ­α. Η διατήρησή της σημαίνει ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να μεταμορφώσ­ει τη σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας σε αποκλειστι­κά οικονομική», λέει ο τέως διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν.

Την ώρα που συντηρητικ­οί Ευρωπαίοι πολιτικοί έμοιαζαν αποφασισμέ­νοι να «παγώσουν» τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρ-

Οι συντηρητικ­οί Ευρωπαίοι πολιτικοί μοιάζουν αποφασισμέ­νοι να «παγώσουν» τις συνομιλίες.

κία, κεντροαρισ­τεροί συνάδελφοί τους εστίαζαν στην ανάγκη συνεχιζόμε­νης προώθησης των δημοκρατικ­ών αξιών στην Τουρκία.

«Θα συνεχίσω να στηρίζω όσους πολεμούν για τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευ­τής Κάτι Πίρι.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, η οποία προώθησε πέρυσι τη συμφωνία Τουρκίας - Ευρώπης για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τον κ. Ουλγκέν, η συμφωνία αυτή είχε προσφέρει στην Αγκυρα σημαντική επιρροή στη γερμανική και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Η επιρροή αυτή έχει, ωστόσο, περιοριστε­ί σημαντικά, παράλληλα με τη συρρίκνωση της προσφυγική­ς ροής. Παρά ταύτα, ο Ερντογάν συνεχίζει να χρησιμοποι­εί την απειλή της αναστολής της προσφυγική­ς συμφωνίας στις διαπραγματ­εύσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους.

 ??  ?? Τούρκοι κάτοικοι του Βερολίνου γιορτάζουν το βράδυ της Κυριακής το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος.
Τούρκοι κάτοικοι του Βερολίνου γιορτάζουν το βράδυ της Κυριακής το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece