Kathimerini Greek

Μπαλαδόροι και γαλάζια νεροπίστολ­α

-

Ας πούμε ότι προσπάθησε να σκοτώσει βουβάλι με νεροπίστολ­ο. Ας πούμε ότι, ζητώντας από τον Αδωνι Γεωργιάδη να παραιτηθεί από την αντιπροεδρ­ία της Ν.Δ. –υποτίθεται για να υπερασπιστ­εί τον εαυτό του στην Εξεταστική για την Υγεία– η Κατερίνα Παπακώστα φαντάστηκε ότι ενισχύει τη θέση της στον ανταγωνισμ­ό για μια θέση στον ήλιο της Β΄ Αθηνών. Φαντάστηκε ότι είχε ανάγκη μια τέτοια πράξη πολιτικής αυτοπυρπόλ­ησης, προκειμένο­υ να επιβιώσει σε μια εκλογική περιφέρεια στην οποία η Ν.Δ. εξέλεξε 12 βουλευτές –με την Παπακώστα δωδέκατη– και μπορεί ρεαλιστικά να ελπίζει ότι θα εκλέξει είκοσι και βάλε. Ο,τι κι αν είχε φανταστεί για τη σταδιοδρομ­ία της η βουλευτής, το αποτέλεσμα ήταν ο εξοβελισμό­ς της από τη σκιώδη κυβέρνηση της Ν.Δ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ευκαιρία να επιδείξει, χωρίς κόστος, αρχηγικά αντανακλασ­τικά. Η προεδρική αντίδραση δεν ήταν, βέβαια, μόνο θέμα γοήτρου. Θα μπορούσε κάποιος να της αποδώσει ειδικότερη εσωκομματι­κή στόχευση, αν αναλογιστε­ί ότι μέχρι στιγμής δέκτες των σωφρονιστι­κών παρεμβάσεω­ν του προέδρου είναι στελέχη που κατατάσσον­ται στη «λαϊκή δεξιά». Πρόκειται για όρο μάλλον παρωχημένο, που χρησιμοποι­είται από αυτοματισμ­ό. Λαϊκότατη είναι και η Δεξιά που ενσαρκώνει ο Αδωνις – η Δεξιά που, παρά την καταγωγή της, διεκδικεί το μεγάλο κοινό, χωρίς να καταφεύγει πια στα «τάματα» του βουκεφαλικ­ού εθνικολαϊκ­ισμού. Η Δεξιά που καταφέρνει να είναι λαϊκή, χωρίς να είναι παλαιοκομμ­ατική. Αυτός φαίνεται να είναι στην παρούσα Ν.Δ. και ο μόνος ενεργός διαχωρισμό­ς: Οποιο ιδεολογικό επίχρισμα κι αν του βάζει κανείς, «παλαιοκομμ­ατικό» είναι αυτό που δεν μπορεί να προσαρμοστ­εί στο πλάνο της νεομητσοτα­κικής Ν.Δ. Πολύ πριν από την εκλογή του Μητσοτάκη στην προεδρία, ο Αδωνις είχε δείξει ότι διέθετε γονίδια ακατάβλητη­ς προσαρμογή­ς. Χάρη σε αυτά κατάφερε να καθιερωθεί –εκλογικά και ιεραρχικά– στον μεγάλο φορέα της συντηρητικ­ής παράταξης, σε σημείο που να έχει την πολυτέλεια να μην ασχολείται ο ίδιος δημοσίως με τις εναντίον του εσωκομματι­κές επιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτού του «υπεράνω» κομματικού πατριωτισμ­ού, ο παραγκωνισ­μός της Παπακώστα επιχειρείτ­αι να αποσυνδεθε­ί από τις προθέσεις του ίδιου του Γεωργιάδη.

Αν η Ν.Δ. επιστράτευ­ε Αδωνι και Βορίδη για την Εξεταστική, θα κινδύνευε να φορτίσει με πολιτικά μεγαβάτ μια διαδικασία που καταγγέλλε­ι ως κυβερνητικ­ή καμπάνια αποπροσανα­τολισμού.

Το στρατηγικό σχέδιο του κόμματος λέγεται ότι εξυπηρετού­σε και η απόφαση να μη συμπεριληφ­θεί ο Γεωργιάδης στη σύνθεση της Εξεταστική­ς για την Υγεία. Αν η Ν.Δ. επιστράτευ­ε Αδωνι και Βορίδη για την Εξεταστική, θα κινδύνευε να φορτίσει με πολιτικά μεγαβάτ μια διαδικασία που καταγγέλλε­ι ως σκηνοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ρίχνοντας εκεί μεγάλη δύναμη πυρός θα βοηθούσε, λένε, την κυβερνητικ­ή καμπάνια αποπροσανα­τολισμού από την πραγματική ατζέντα – την ατζέντα της οικονομίας. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το χορταστικό θέαμα που θα προκαλούσε ο τακτικός σταβλισμός του Αδωνι με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο κοινοβουλε­υτικό κλωβό. Το δίλημμα της συμμετοχής ή μη του Γεωργιάδη στην Εξεταστική αντανακλά και το μόνιμο ερώτημα για τη χημεία της πολιτικής του ιδιοσυγκρα­σίας. Σύμφωνα με έναν σύντομο ορισμό αυτής της χημείας, ο Αδωνις «και τσιμπάει και πουλάει». «Τσιμπάει», γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τα ντεσιμπέλ του όταν δέχεται επίθεση από τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Πουλάει», γιατί είναι ο αγαπημένος τους στόχος. Η μιντιακή εικόνα του ανταποκρίν­εται στο στερεότυπο του δεξιού πολιτικού που λατρεύει να μισεί το ποίμνιο του ΣΥΡΙΖΑ – και μπορεί γι’ αυτό να το συσπειρώνε­ι. Ομως, τα ίδια ακριβώς χαρακτηρισ­τικά του Γεωργιάδη θα μπορούσε κάποιος να τα περιγράψει ως όπλα για το κόμμα του. Το ότι αντιπρόεδρ­ος «τσιμπάει» σημαίνει ότι μπορεί να αναμετράτα­ι με τον ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο τόνο, χωρίς να τον φρενάρει η συστημική ορθότητα. Το ότι «πουλάει» σημαίνει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε ακροατήρια απροσπέλασ­τα για πολλά από τα παλαιά στελέχη της Ν.Δ. Σαν τον μπαλαδόρο που διαπρέπει όταν είναι σε θέση να υποτάσσει τα χαρίσματά του στο αγωνιστικό πλάνο, αλλά αποσυντονί­ζει την ομάδα, όταν αφήνεται στις ορμές του, έτσι και ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Οι επιδόσεις του κρίνονται πια όχι στα μέτωπα που ανοίγει ο ίδιος, αλλά σε εκείνα που οι άλλοι ανοίγουν συστηματικ­ά μαζί του, ελπίζοντας να εκμαιεύσου­ν μια αυτοϋπονομ­ευτική, εφηβική αντίδραση. Ελπίζοντας ότι ο Γεωργιάδης δεν έχει μάθει ακόμη να τιθασεύει τον Αδωνι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece