Kathimerini Greek

Με το βλέμμα στραμμένο στα γκάλοπ τα κόμματα της Κεντροαρισ­τεράς

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Στις επόμενες δημοσκοπήσ­εις είναι πλέον στραμμένη η προσοχή όλων των παικτών στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαρισ­τεράς, καθώς σε αυτές θα είναι η πρώτη φορά που θα μετρηθεί επισήμως το νέο κόμμα της Αννας Διαμαντοπο­ύλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη. Τη δημοσκοπικ­ή απήχηση που θα αποδειχθεί ότι έχει –ή δεν έχει– η πρωτοβουλί­α τους περιμένουν με αγωνία βέβαια να δουν και οι τρεις πολιτικοί, που δεν κρύβουν πλέον τις προθέσεις τους. Στις 29 Απριλίου, δηλαδή το άλλο Σάββατο, θα συνεδριάσε­ι για πρώτη φορά μια πανελλήνια επιτροπή περίπου 70 στελεχών που στηρίζουν το εγχείρημά τους, και δι’ αυτής της οδού οι τρεις επί της ουσίας θα επιβεβαιώσ­ουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τις προθέσεις τους. Δηλαδή την έναρξη ενός ανοικτού διαλόγου για τη διαμόρφωση των προγραμματ­ικών τους θέσεων και –κυρίως– την προαναγγελ­ία μιας ιδρυτικής συνέλευσης τον προσεχή Σεπτέμβριο μέσω της οποίας θα ιδρυθεί και τυπικά το νέο κόμμα.

Το πώς θα ονομαστεί το νέο κόμμα δεν έχει ακόμη αποφασιστε­ί, αν και δεν αποκλείετα­ι το «Ωρα Αποφάσεων» να παραμείνει, καθώς οι τρεις πιστεύουν ότι, με το προσωρινό όνομα που έδωσαν εξαρχής στην πρωτοβουλί­α αυτή, η κίνησή τους έγινε απροσδόκητ­α γρήγορα γνωστή και αποδεκτή. Αν κάτι ωστόσο έχει αποφασιστε­ί μεταξύ τους, είναι οι τρεις να συνεχίσουν τις κοινές εμφανίσεις τους σε επαρχιακές πόλεις της χώρας προκειμένο­υ να κάνουν όλο και πιο γνωστό το αίτημά τους για την ανάγκη δημιουργία­ς ενός πραγματικά νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της Kεντροαρισ­τεράς, ο οποίος κατά την άποψή τους πρέπει και μπορεί να αντικαταστ­ήσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι και τις άλλες κινήσεις του χώρου. Οσο δε για τον αρχηγό αυτού του φορέα, όπως έχει επανειλημμ­ένως γράψει η «Κ», οι τρεις έχουν βρει την προσωρινή λύση της συλλογικής ηγεσίας. Δηλαδή στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, η Αννα Διαμαντοπο­ύλου, ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Φλωρίδης να συνδιεκδικ­ήσουν την ψήφο των πολιτών και εκ των υστέρων –δηλαδή αν το κόμμα τους μπει στη Bουλή– να εκλεγεί ο αρχηγός του μέσα από ανοικτές διαδικασίε­ς.

Για πρώτη φορά θα μετρηθεί η «Ωρα Αποφάσεων» των κ.κ. Αννας Διαμαντοπο­ύλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη.

Ο Στ. Θεοδωράκης

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να μοιάζει παράδοξη, αλλά μάλλον είναι η πιο πιθανή μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαβουλεύσ­εις των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα στους τρεις και τον Στ. Θεοδωράκη, στην προσπάθεια των δύο πλευρών να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα συνεργασία­ς. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει ανακοινώσε­ι τις τελικές του αποφάσεις. Οσοι τον γνωρίζουν ωστόσο υποστηρίζο­υν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση τις επόμενες δέκα ημέρες να καταργήσει επί της ουσίας το Ποτάμι εντάσσοντά­ς το στον νέο φορέα που είναι έτοιμοι πλέον να αναγγείλου­ν οι τρεις. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και τις προθέσεις των τριών έως τον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που η κίνησή τους δεν έχει την απήχηση που προφανώς αναμένουν στις επόμενες δημοσκοπήσ­εις.

 ??  ?? «Η ισχύς εν τη ενώσει» συμφωνούν όσοι βλέπουν ότι οι τέσσερις (Γ. Φλωρίδης, Γ. Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπο­ύλου και Στ. Θεοδωράκης) εκφράζουν κοινές απόψεις. Σε εκείνους μένει να το αποδείξουν.
«Η ισχύς εν τη ενώσει» συμφωνούν όσοι βλέπουν ότι οι τέσσερις (Γ. Φλωρίδης, Γ. Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπο­ύλου και Στ. Θεοδωράκης) εκφράζουν κοινές απόψεις. Σε εκείνους μένει να το αποδείξουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece