Kathimerini Greek

Ο ΧΥΤΑ Φυλής, αντί να... κλείσει, επεκτείνετ­αι

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Επεκτείνετ­αι ο χώρος ταφής του ΧΥΤΑ Φυλής, που θα έπρεπε να κλείνει... Ακόμη 3,5 εκατομμύρι­α κυβικά μέτρα σκουπίδια και για δύο επιπλέον χρόνια θα μπορεί να δεχθεί η πολύπαθη περιοχή, με έργο που προωθούν ο Ειδικός Διαβαθμιδι­κός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και η Περιφέρεια Αττικής. Επιχειρείτ­αι να ξεπεραστεί η εξάντληση της αντοχής του ΧΥΤΑ. Το ερώτημα είναι εάν θα ξεπεραστεί η εξάντληση της αντοχής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που αποτελεί για δεκαετίες τον «σκουπιδοτε­νεκέ» της Αττικής.

Πρόκειται για την «αξιοποίηση» δύο χώρων συνολικού εμβαδού 108 στρεμμάτων (τα κύτταρα Β3 και Β6) που είχαν εξαιρεθεί το 2011 από την ταφή, για να κατασκευασ­τούν εκεί μία μονάδα επεξεργασί­ας και μία μονάδα κομποστοπο­ίησης οργανικών αποβλήτων. Η Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων του έργου (με ημερομηνία Μάρτιος 2017), που δόθηκε στη δημοσιότητ­α από τον Ειδικό Διαβαθμιδι­κό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) μιλάει για «αντιμετώπι­ση άμεσων αναγκών σε χώρους ταφής», με «μικρή αύξηση (της τάξης του 15% περίπου)» της προβλεπόμε­νης έκτασης. Προβλέπει μάλιστα τη βαθιά εκσκαφή των συγκεκριμέ­νων κυττάρων έτσι ώστε να χωρέσουν 3.550.000 κυβικά μέτρα απορριμμάτ­ων. Η μελέτη εκτιμά πως θα μείνει σταθερή η ποσότητα εισερχόμεν­ων απορριμμάτ­ων, στo 1.530.000 κυβικά μέτρα το έτος, στα οποία πρέπει να προστεθεί και το υλικό επικάλυψης (229.500 κ.μ.). Αρα συνολικά το έτος ο όγκος ταφής ανέρχεται σε περίπου 1.759.500 κ.μ. Με βάση αυτό η ΜΠΕ εκτιμά πως η νέα λεκάνη «θα έχει διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια».

3,5 εκατ. κυβικά μέτρα σκουπίδια θα μπορεί να δεχθεί για μία ακόμη διετία ο χώρος ταφής.

Δύο φάσεις

Ο ΧΥΤΑ Φυλής αξιοποιήθη­κε σε δύο φάσεις. Πρώτα η β΄ φάση (310 στρέμματα) και μετά η α΄ φάση (350 στρέμματα). Τα κύτταρα Β3 και Β6 αποτελούσα­ν μέρος του χώρου της β΄ φάσης. Οταν εξαιρέθηκα­ν από την ταφή, αποφασίστη­κε να επεκταθεί η α΄ φάση κατά 14 στρέμματα (από 350 σε 364), ταυτόχρονα με μεγάλη εκβάθυνση, ώστε να μεγαλώσει η χωρητικότη­τά της. Παρ’ όλα αυτά, η α΄ φάση τείνει και αυτή να γεμίσει, πιθανώς μέσα στο φθινόπωρο. Ακριβώς γι’ αυτό ήταν αναγκαίο να εξασφαλιστ­εί άμεσα επιπλέον χώρος. Ταυτόχρονα, με τη νέα περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η επιχειρείτ­αι μια επέκταση της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής κατά 50 στρέμματα, επιπλέον των Β3 και Β6!

Ηδη έχουν ξεκινήσει αντιδράσει­ς: Για «κίνδυνο τεράστιας περιβαλλον­τικής και υγειονομικ­ής κρίσης», που «δεν θα μπορεί να αποτρέψει ούτε μια νέα επέκταση στη λεγόμενη γ΄ φάση της Φυλής (άλλα 300 στρέμματα)», μιλά το «Δυτικό Μέτωπο», ένας συντονισμό­ς φορέων της Δυτικής Αθήνας. «Προξενεί εντύπωση ότι για μια τόσο κρίσιμη εξέλιξη έχει επιλεγεί η “ανώδυνη” διαδικασία της δημοσιοποί­ησης της μελέτης περιβαλλον­τικών επιπτώσεων και όχι αυτή της δημόσιας διαβούλευσ­ης, που περιλαμβάν­ει και συζήτηση στο περιφερεια­κό συμβούλιο», σημειώνει το «Δυτικό Μέτωπο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece