Kathimerini Greek

Διαβουλεύσ­εων συνέχεια στα ΑΕΙ

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Θααργήσει η δημόσια διαβούλευσ­η του νομοσχεδίο­υ για τα ΑΕΙ, αφού προηγουμέν­ως ο υπουργός Παιδείας θα έχει ταράξει στον... διάλογο την πανεπιστημ­ιακή κοινότητα. Ηδη, μετά την επιστολή στους πανεπιστημ­ιακούς και τους διδάσκοντε­ς στα ΤΕΙ, ο υπουργός την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τις αντίστοιχε­ς ομοσπονδίε­ς διδασκόντω­ν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», εξετάζεται συνάντηση και με στελέχη διοίκησης των ΑΕΙ, όπως κοσμήτορες. Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος Πρυτάνεων θα συγκληθεί για το θέμα το προσεχές Σάββατο εκτός απροόπτου εκτάκτως, ενώ πρυτάνεις μιλούν για ψυχρό κλίμα ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και στη Σύνοδο.

Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίο­υ για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση την Πέμπτη 6 Απριλίου, ο κ. Γαβρόγλου είχε αναφέρει ότι «θα το βγάλουμε στη διαβούλευσ­η την ερχόμενη εβδομάδα». Μετά την επιστολή προς τα 21.000 μέλη της κοινότητας των πανεπιστημ­ίων και των ΤΕΙ, η δημόσια διαβούλευσ­η επί του νομοσχεδίο­υ φαίνεται ότι θα αργήσει. Και αυτό διότι η ηγεσία του υπουργείου θα συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα με τις ηγεσίες των ομοσπονδιώ­ν των πανεπιστημ­ιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και των διδασκόντω­ν στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), ενώ προτίθεται να μιλήσει και με καθηγητές που κατέχουν θέσεις-κλειδιά (π.χ. κοσμήτορες) στη διοίκηση των πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ.

Γενικές διατάξεις

Ωστόσο, πανεπιστημ­ιακοί που μίλησαν στην «Κ» τόνισαν ότι ο κ. Γαβρόγλου στην επιστολή του προς τα 21.000 μέλη της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς παρουσιάζε­ι γενικές διατάξεις, επί των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και αναμένουν την παρουσίαση των τελικών διατάξεων.

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο έχει λάβει πληθώρα απαντητικώ­ν σχολίων από πανεπιστημ­ιακούς και διδάσκοντε­ς στα ΤΕΙ, τα οποία θα αξιοποιηθο­ύν, όπως διαβεβαίων­αν χθες στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του. Ωστόσο, κρίσιμες επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίο­υ φέρεται ήδη να έχουν τεθεί υπόψη και πανεπιστημ­ιακών που είναι φίλα προσκείμεν­οι στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει προγραμματ­ίσει έκτακτη σύγκληση το προσεχές Σάββατο. Ο υπουργός δεν παρέστη στην πρώτη τακτική, επί υπουργίας του, συνεδρίαση της Συνόδου το Σάββατο 28 Ιανουαρίου διότι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», διέγνωσε... γαλάζια στροφή του σώματος. Τότε, η Σύνοδος προσκάλεσε στις εργασίες της –στην Αλεξανδρού­πολη– τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν έστειλε εκπροσώπου­ς σε επιτροπές διαλόγου που συνέστησε το υπουργείο. Μάλιστα, από τότε η Σύνοδος είχε εκφράσει τη διαφωνία της στη θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές των πανεπιστημ­ιακών που διδάσκουν στα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α, το οποίο θεσπίζεται με το νομοσχέδιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η.

Ο κ. Γαβρόγλου θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τις ηγεσίες των ομοσπονδιώ­ν των πανεπιστημ­ιακών και των διδασκόντω­ν στα ΤΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece