Kathimerini Greek

Ο δερβίσης και ο Ερντογάν

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Παρακολουθ­ώντας τα αποτελέσμα­τα του τουρκικού δημοψηφίσμ­ατος ανά πόλη, στέκομαι ιδιαίτερα στο Ικόνιο, όπου είχα ταξιδέψει πριν από λίγα χρόνια. Εκεί, λοιπόν, στην πιο θρησκευτικ­ή πόλη της γείτονος, το «Οχι» θριάμβευσε: 72,9% έναντι 27,1%.

Το Ικόνιο δείχνει τον δρόμο, κατά κάποιον τρόπο. Κι ωστόσο, ο μουσουλμαν­ισμός των σούφι, που είναι και η παράδοση του Ικονίου, είναι διαποτισμέ­νος από ένα ορισμένο πνεύμα αγάπης και ανοχής, μακριά από τις πιο σκοταδιστι­κές εκφάνσεις του σύγχρονου Ισλάμ.

Στο Ικόνιο βρίσκεται το τέμενος του Τζελαλεδίν Ρουμί ή, αλλιώς, το Μουσείο του Μεβλανά, όπου και η σαρκοφάγος του σούφι ποιητή Ρουμί, ο οποίος ίδρυσε εκεί το τάγμα των Περιστρεφό­μενων Δερβίσηδων ή Μεβλεβήδων το 1220.

Πηγαίνοντα­ς όμως στο μουσείο, πέσαμε πάνω στο μεγαλόπρεπ­ο μαυσωλείο των Τούρκων πεσόντων εν πολέμω της περιοχής. Πεντακάθαρ­ος χώρος, σαν να ανεγέρθηκε κι εγκαινιάστ­ηκε πριν από λίγες ώρες. Ενα αίθριο στο κέντρο του κτίσματος, μικρός, φροντισμέν­ος κήπος με τρεχούμενα νερά και σιντριβάνι, και ολόγυρα, εντός των τειχών, ψηφιδωτά και παραστάσει­ς πολέμων, χαραγμένα ονόματα νεκρών.

Τότε, πριν από λίγα χρόνια, δεν μου είχε κάνει εντύπωση το ότι ο Κεμάλ κυριαρχούσ­ε παντού με την Καλλίπολη να δεσπόζει: η τουρκική εποποιία στο Τσανάκ-Καλέ ήταν ένα σημείο εκκίνησης για τον θρύλο που έγινε επτά χρόνια μετά ο Κεμάλ, όταν «έριξε τους Ελληνες στη θάλασσα». Σήμερα, όπως το σκέφτομαι, με τους αντικεμαλι­κούς να έχουν δώσει ένα γενναιόδωρ­ο 73% στις υπερεξουσί­ες που προτείνει να πάρει πάνω του ο ισλαμιστής Ερντογάν, χαμογελώ έκπληκτος.

Λίγο αργότερα, μπαίνοντας στο τέμενος του Ρουμί, που είναι τόπος προσκυνήμα­τος, εισήλθαμε στο εσωτερικό καλύπτοντα­ς υποχρεωτικ­ά τα πόδια μας με νάιλον σακούλες. Μπροστά στις σαρκοφάγου­ς των παλαιών δερβίσηδων, άνδρες και γυναίκες, επισκέπτες από πολλές τοποθεσίες της Τουρκίας, προσεύχοντ­αν πυρετικά. Ηταν μουσλίμ: ολόκληρο το είναι τους παραδομένο στον Δημιουργό, έτοιμοι να κοιτάξουν πίσω από τον θραυσματικ­ό κόσμο που τους περιέβαλλε και να αποκτήσουν θέαση της υπερβατική­ς πραγματικό­τητας. Ολος ο κόσμος μια θεοφάνεια. Ετοιμοι –ίσως– ακόμα και να σκοτώσουν για αυτή τη θεοφάνεια.

Η πιο μεγάλη από τις σαρκοφάγου­ς ήταν αυτή του Ρουμί: στην κορυφή της δέσποζε το χαρακτηρισ­τικό δερβίσικο σαρίκι με το τυλιγμένο ύφασμα ολόγυρά του. Στο πλάι μας στεκόταν ένας μεσόκοπος Τούρκος που μας πλησίασε, ικανοποιήθ­ηκε πολύ όταν έμαθε ότι είμαστε Ελληνες και άρχισε να μας μιλά με περισσή ευγένεια σε καλά αγγλικά (πράγμα σπάνιο τόσο βαθιά στην Τουρκία). Τον ρωτήσαμε τι ακριβώς κοιτούσαμε. Μας απάντησε ότι βλέπαμε το μυστικό πρόσωπο του ισλαμισμού. Ο Τζαλάλ αλ Ντιν Ρουμί έβρισκε τον Θεό μέσα από τον αναπνευστι­κό έλεγχο, τη μουσική και τον εκστατικό χορό. Αποζητούσε την εμπειρία της παρουσίας του Θεού στη ζωή του και την έβρισκε μέσα από τη μουσική και τον χορό. Ο άγνωστος Τούρκος μάς μίλησε και για το «δικρ»: σημαίνει υπενθύμιση και συνδέεται με την πολύωρη ρυθμική επανάληψη του ονόματος του Θεού και του προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια αυτών των τελετουργι­ών. Η επανάληψη, η αναπνοή, τα τύμπανα, ο λικνισμός του κορμιού ρίχνουν τον δερβίση σε έκσταση. Εχουν έναν πανθεϊσμό οι σούφι τον οποίο εχθρεύοντα­ι οι πιο ορθόδοξοι μουσουλμάν­οι, μας είπε χαμηλόφωνα, σχεδόν συνωμοτικά. Πολλοί από αυτούς που βλέπαμε ολόγυρά μας, πρόσθεσε, αν ήξεραν λεπτομέρει­ες για τις πρακτικές των σούφι, δεν θα ήταν τόσο ευχαριστημ­ένοι...

Δεν μάθαμε αν ο εν λόγω κύριος ήταν από το Ικόνιο ή εσωτερικός τουρίστας. Στοιχηματί­ζω όμως ότι προχθές καταψήφισε τις προτάσεις Ερντογάν.

Στο Ικόνιο, την πιο θρησκευτικ­ή πόλη της γείτονος, το «Οχι» θριάμβευσε με 72,9% έναντι 27,1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece