Kathimerini Greek

Η ύστατη, νόμιμη λύση για το χρέος

- Κύριε διευθυντά

Χ αίρω ιδιαίτερα γιατί με το άρθρο του με τίτλο «H ύστατη λύση για το ελληνικό χρέος», που δημοσιεύθη­κε στην «Κ» στις 05.03.2017, ο έγκριτος νομικός κ. Manfred Balz επαναφέρει μια άποψη την οποία είχα εκφράσει κατ’ επανάληψη τα τελευταία πέντε χρόνια («Πτώχευση κρατών», «Κ» της 29.11.2012, «Πτώχευση κρατών», «Κ» της 17.01.2014, «Αναδιάρθρω­ση», «Κ» της 13.11.2014, και «Εθνική κυριαρχία ή κατάργηση του κράτους;», «Κ» της 02.12.2015).

Εν συντομία, η άποψη αυτή μπορεί να συνοψισθεί στα εξής. Η Ελλάς οφείλει να υιοθετήσει ένα νόμο σαν το Κεφάλαιο 9 του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα των ΗΠΑ που αφορά την αναδιάρθρω­ση χρεών ΟΤΑ. Το ακριβές περιεχόμεν­ο του νόμου μπορεί να συζητηθεί με τους ειδικούς. Αλλά, εν γένει, ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει την αναστολή πληρωμών αλλά και διώξεων σε βάρος της κρατικής περιουσίας και την εκπόνηση σε συνεργασία με τους πιστωτές και υποβολή σε αυτούς για έγκριση σχεδίου αναδιάρθρω­σης με αυξημένη πλειοψηφία (2/3 ή 3/4). Το σχέδιο θα πρέπει να προβλέπει μεταρρυθμί­σεις ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά και νέες χρηματοδοτ­ήσεις για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας. Για να εξασφαλισθ­ούν αυτές οι χρηματοδοτ­ήσεις θα πρέπει να έχουν προνομιακή μεταχείρισ­η έναντι των παλαιών. Το σχέδιο αναδιάρθρω­σης θα πρέπει τέλος να υποβληθεί για αναγνώριση στα αρμόδια δικαστήρια στις χώρες, το δίκαιο των οποίων διέπει τα ομόλογα της Ελλάδος (Ηνωμένο Βασίλειο). Τα δικαστήρια αυτά θα ελέγχουν, όχι την τοπική εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρω­σης (αυτή μπορεί να την ελέγχει ένα τοπικό δικαστήριο), αλλά την τήρηση των θεμελιωδών αρχών της σχετικής διαδικασία­ς. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθε­ί μέσα σε μερικούς μήνες. Αν η ΕΚΤ εν τω μεταξύ διακόψει τη ρευστότητα, η Ελλάς πρέπει να υιοθετήσει, έστω προσωρινά, εναλλακτικ­ό σύστημα πληρωμών.

Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, αυτή η λύση δεν είναι μόνο η ύστατη αλλά και η μόνη νόμιμη και αποτελεσμα­τική. Διαφορετικ­ά, η Ελλάς δεν μπορεί να ανακάμψει. Και οι δανειστές δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους, εκτός αν «πάρουν» (και καταργήσου­ν ως ανεξάρτητο κράτος) την Ελλάδα, πράγμα το οποίο θα ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητ­ας, το οποίο θα έχει τρομακτικέ­ς συνέπειες για την Ευρώπη. Η οικονομική πραγματικό­τητα και η νομιμότητα δεν αλλάζουν από τα πολιτικά δεδομένα. Και η πολιτική άποψη ότι, αν δεν μας κάνει η πραγματικό­τητα, τόσο το χειρότερο για αυτή, οδηγεί βέβαια στην καταστροφή. Με την πολιτική, παράνομη, παράλογη και αναποτελεσ­ματική αντιμετώπι­ση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας μέχρι σήμερα, ένα πρόβλημα δημοσίου χρέους έχει γίνει πρόβλημα οικονομική­ς, ανθρωπιστι­κής και πολιτικής κρίσης. Η περαιτέρω αναβολή της μόνης ενδεδειγμέ­νης με βάση τη διεθνή εμπειρία και νομιμότητα λύσης θα κινδυνεύσε­ι να αποσταθερο­ποιήσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της και όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να παύσει να αντιμετωπί­ζει έναν δυνάμει καρκίνο με ασπιρίνες και να δώσει άμεσα τη λύση που αρμόζει στον πολιτικό, οικονομικό και νομικό πολιτισμό της.

ΣΠΥΡΟΣ Β. ΜΠΑΖΙΝΑΣ Καθηγητής Νομικής – Βιέννη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece