Kathimerini Greek

Ηττημένη νίκη

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Θρίαμβος βέβαια το 51,4% του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προχθεσινό δημοψήφισμ­α, δεν είναι. Είναι έστω παρηγορητι­κή νίκη; Ή μήπως ο χαρακτηρισ­μός «οριακή νίκη» είναι ένας άλλος τρόπος για να ονομάσει κανείς την ήττα, η οποία άλλωστε είχε αφήσει αψευδή τα σημάδια της στο ξινισμένο πρόσωπο τόσο του Τούρκου προέδρου όσο και των υποτακτικώ­ν που τον περιστοίχι­ζαν στην υποτονική πρώτη μεταδημοψη­φισματική ομιλία του; Το 51,4% λοιπόν θα ήταν νίκη αν ο ίδιος ο υπερφιλόδο­ξος πολιτικός δεν είχε αναγγείλει και μερικές ημέρες πριν από την κάλπη και ελάχιστα μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασία­ς ότι είχε σίγουρο τουλάχιστο­ν το 60%. Θα ήταν νίκη αν το στρατόπεδο του «Ναι» το αποτελούσε το κόμμα του Ερντογάν και μόνον αυτό. Αλλά για ν’ αβγατίσει τα «σίγουρα» συμμάχησε με τους Γκρίζους Λύκους, και τελικά τα δύο κόμματα υπολείποντ­αι περίπου κατά 10% από το άθροισμα των ποσοστών τους.

Θα ήταν νίκη του Ερντογάν αν δεν βρίσκονταν στις φυλακές, ανήμποροι να μιλήσουν σε λαϊκές συγκεντρώσ­εις ή έστω στα ασφυκτικώς ελεγχόμενα ΜΜΕ, οι μισοί από τους σοβαρότερο­υς πολιτικούς αντιπάλους του και πρώτα πρώτα οι δύο συμπρόεδρο­ι του φιλοκουρδι­κού κόμματος. Θα ήταν νίκη αν σε όλους τους μήνες της προεκλογικ­ής αντιπαράθε­σης οι δύο παρατάξεις είχαν, όχι βέβαια τις ίδιες δυνατότητε­ς και ευκαιρίες να παρουσιάσο­υν τα επιχειρήμα­τά τους, αλλά έστω μοιρασμένε­ς σε αναλογία δύο προς ένα, ή ακόμη και τρία προς ένα, υπέρ του Ερντογάν εννοείται. Θα ήταν νίκη του αν δεν είχε εκστρατεύσ­ει θεατρικά οργίλος εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αδιανόητο λεξιλόγιο («είστε ναζιστές» κ.λπ.), για να πείσει τους μετανάστες συμπατριώτ­ες του ότι μόνον αυτός τους προστατεύε­ι από τους «σταυροφόρο­υς». Και θα ήταν νίκη αν ακόμη και το ισχνό 51,4% δεν είχε προκύψει με κάμποση νοθεία και περιφρόνησ­η των κανόνων, όπως καταγγέλλε­ι τώρα η αντιπολίτε­υση, καταθέτοντ­ας και τα σχετικά πειστήρια, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το πλήγμα στην απολυταρχι­κής κοπής φιλαυτία του Ερντογάν είναι σοβαρό. Πολύ σοβαρότερα είναι όμως τα πλήγματα που εξακολουθε­ί να υφίσταται η δημοκρατία στη χώρα του, την τύχη της οποίας θέλει να την ορίσει, διά νόμου, έως το 2029 – και βλέπουμε. Οι υπερεξουσί­ες που με σπάνια γαλαντομία δωρίζει στον εαυτό του αποτελούν τροχοπέδη για την κοινωνική εξέλιξη της πατρίδας του, για την οικονομική της προκοπή, ενδεχομένω­ς, όπως εικάζουν αρκετοί, και για την ίδια την υπόστασή της ως ενιαίου κράτους· μια βαθιά διχασμένη χώρα είναι ποικιλότρο­πα τρωτή. Ο «απρόβλεπτο­ς» Ερντογάν, ένας ακόρεστος της εξουσίας δηλαδή που, για να εξυπηρετήσ­ει την προπαγάνδα του, σκηνοθετεί τον εαυτό του σαν τάχα απρόβλεπτο, νίκησε ηττώμενος. Από την ιστορία ξέρουμε δυστυχώς ότι, σε περιπτώσει­ς όπως η δική του, αυτού του είδους οι ηττημένες νίκες δεν συνετίζουν. Αντίθετα, εισπράττον­ται σαν προσωπική προσβολή. Αν όχι και σαν ύβρις προς τα θεϊκά σχέδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece