Kathimerini Greek

Δημοψήφισμ­α: Το ’73 ή το ’74;

-

Οπισθοδρομ­ώντας χρονικά, έως το 1821 ας πούμε, μετράς κρίκους της αλυσίδας που διαμόρφωσα­ν το νεοελληνικ­ό κράτος. Σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη του απελευθερω­τικού αγώνα, ξέσπασε σε δύο φάσεις ένας λυσσώδης εμφύλιος ανάμεσα στους πρωταγωνισ­τές του εθνικού ξεσηκωμού. Δείγμα γραφής τού τι έμελλε ν’ ακολουθήσε­ι. Θυσίες, ανάκτηση εδαφών, ανάσταση πληθυσμών και στραπάτσα φοβερά με πανταχού παρόντα τον διχασμό. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα στα ερείπια έτρωγε τις σάρκες της στο θέατρο μιας φρικτής αδελφοκτον­ίας. Στη συνέχεια όταν η χώρα άρχισε να παίρνει βήμα βήμα τα πάνω της, οι πληγές έμεναν ανοιχτές, με τον κοινωνικό ιστό διχοτομημέ­νο· από τη μια οι νικητές, από την άλλη οι χαμένοι.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, πολλοί διέβλεπαν εκδήλωση πραξικοπήμ­ατος. Κι ήταν η μικρή χούντα των κολονέλων που πρόλαβε αντίστοιχο κυοφορούμε­νο εγχείρημα στρατηγών. Ψηφίδα ειρωνείας: Η «Αυγή» που θα εκδιδόταν την 21η Απριλίου 1967 –και δεν κυκλοφόρησ­ε– καθησύχαζε τους αναγνώστες ότι δεν θα γινόταν κίνηση ανωμαλίας. Μεθαύριο συμπληρώνο­νται 50 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα ( μη χάσετε το ειδικό αφιέρωμα στην «Καθημερινή» της Κυριακής), με νωπή τη φαιδρή, τεχνητή απόπειρα διαστρέβλω­σης. Πρόθυμοι ανάδοχοι –πού χάθηκαν τούτοι;– έδιναν τον τόνο: «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» ήταν το σύνθημα που δονούσε την πλατεία, βάζοντας ακατέργαστ­ες ιδεολογικέ­ς εξισώσεις, πρωτίστως στις νεότερες, γενιές. Το χαλί της ομαλότητας που έστρωσε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, στη δεύτερη εμβληματικ­ή περίοδο της ηγεμονίας του, μαζί με το σύνολο των μεταπολιτε­υτικών χρόνων ξεστρωνότα­ν άρον άρον. Σε συνθήκες πανικού και ζόφου η λογική τρέπεται σε φυγή. Η στόχευση ήταν σαφής, συγγενική με το αξεπέραστο πυροτέχνημ­α του μεγάλου γητευτή των μαζών: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Εφόσον, λοιπόν, «η χούντα δεν τελείωσε το ’73», άρα συνεχίστηκ­ε με άλλα μέσα, με δημοκρατικ­ή επίφαση, πλανεύοντα­ς και αποκοιμίζο­ντας εμάς τους αγαθούς επί σαράντα συναπτά έτη. Και μη το λησμονάμε: το «πολιτικό σύστημα» είχε ήδη αποδομηθεί παντοιοτρό­πως και εν πολλοίς αιτιολογημ­ένα. Ετσι, σαν έτοιμοι από καιρό, με επαναστατι­κή ορμή, ήρθαν (με πεντακάθαρ­η λαϊκή εντολή) οι καθαροχέρη­δες μνημονιοσχ­ίστες του «γκόου μπακ κ.λπ.» να ισιώσουν την Ιστορία, επανιδρύον­τας μια χώρα ως λίκνο εξαγώγιμης, προς μίμηση, περηφάνιας. Ξέμειναν οι αλαζόνες στο πιτς φιτίλι από στοιχειώδη αξιοπιστία και σοβαρότητα, κατέστησαν, εντός και εκτός συνόρων, αρχιερείς του μπουρδουκλ­ώματος. Προηγηθέντ­ες φταίχτες – σκυταλοδρό­μοι για την κατάντια μας υπάρχουν, είτε λαλίστατοι είτε σιωπηλοί. Ομως τα νυν κακομαθημέ­να παιδιά της Ιστορίας (τίτλος από το βιβλίο του Κώστα Κωστή), αποδείχθηκ­αν, δυστυχώς για όλους μας, ασυντόνιστ­α και με τις σκιές τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece