Kathimerini Greek

Ενα «Ναι», προϊόν άγριας χειραγώγησ­ης

- Του DAVID L. PHILLIPS* * Ο αρθρογράφο­ς είναι διευθυντής του Program on Peace-building and Rights του Ινστιτούτο­υ Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια. Το άρθρο δημοσιεύθη­κε στην ιστοσελίδα Huffington Post.

Για «μαζική εκλογική νοθεία» έκανε λόγο σε μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου Τούρκος εκλογικός αναλυτής. Η πληροφορία ότι οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν νόθευσαν το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη. Παράξενο είναι, όμως, το γεγονός ότι η εκστρατεία υπέρ του «Ναι» εξασφάλισε μόλις 51,4% των ψήφων.

Διεθνείς παρατηρητέ­ς εξέδωσαν επικριτικέ­ς εκθέσεις για τη διαδικασία. Το δημοψήφισμ­α διεξήχθη σε κλίμα φόβου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επέτρεψε στον Ερντογάν να προχωρήσει στη σύλληψη 45.000 μελών της αντιπολίτε­υσης και στην απόλυση 130.000 δημοσίων υπαλλήλων. Οι υποστηρικτ­ές του «Οχι» χαρακτηρίσ­τηκαν «φίλοι της τρομοκρατί­ας».

Σύμφωνα με παρατηρητέ­ς του ΟΑΣΕ, αναφέρθηκε ότι η εκστρατεία υπέρ του «Ναι» κυριάρχησε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο εκφοβισμός οδήγησε σε ευρεία αυτολογοκρ­ισία. Περισσότερ­οι από 150 δημοσιογρά­φοι βρίσκονται στις φυλακές και 160 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν.

Οι Κούρδοι ψηφοφόροι απώλεσαν την πολιτική επιρροή τους. Περισσότερ­οι από 500.000 Κούρδοι κάτοικοι της ΝΑ Τουρκίας εκτοπίσθηκ­αν και παρέμειναν άστεγοι ως συνέπεια επιθέσεων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφα- λείας. Η συμμετοχή τους στις εκλογές κατέστη αδύνατη, καθώς δεν διαθέτουν μόνιμη διεύθυνση κατοικίας. Το τουρκικό κράτος έχει φυλακίσει 13 Κούρδους βουλευτές και ανέλαβε τη διοίκηση 82 κουρδικών δήμων φυλακίζοντ­ας τους εκλεγμένου­ς δημάρχους. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, «το νομικό πλαίσιο υπήρξε ανεπαρκές για πραγματικά δημοκρατικ­ό δημοψήφισμ­α».

Από τη μεριά του, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, που έχει στελεχωθεί με υποστηρικτ­ές του Ερντογάν, άλλαξε αιφνιδίως τους κανόνες έγκυρων ψηφοδελτίω­ν την παραμονή των εκλογών, αφαιρώντας σημαντικό εμπόδιο κάθε απόπειρας νοθείας. Την ίδια ώρα, οι προσπάθειε­ς της αντιπολίτε­υσης να προκαλέσει νέα καταμέτρησ­η δεν αναμένεται να καρποφορήσ­ουν.

Η ίδια η εκλογική διαδικασία διακρίθηκε από αδιαφάνεια. Δεν επετράπη σε διεθνείς εκλογικούς παρατηρητέ­ς να πραγματοπο­ιήσουν επιτόπου πραγματογν­ωμοσύνη σε εκλογικά κέντρα. Οι 18 συνταγματι­κές μεταρρυθμί­σεις παρουσιάστ­ηκαν ως «πακέτο», στερώντας από τους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να εκφραστούν πάνω σε κάθε άρθρο.

Αστυνομία και τοπικές αρχές αρνήθηκαν την πρόσβαση οπαδών του «Οχι» σε δημόσιες εγκαταστάσ­εις, ενώ οι αιτήσεις τους για δημόσιες εκδηλώσεις απορρίφθηκ­αν. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη μέσα και έξω από τα εκλογικά τμήματα, με την αστυνομία να πραγματοπο­ιεί ελέγχους ταυτοτήτων, αποθαρρύνο­ντας πολλούς ψηφοφόρους του «Οχι».

Ο Ερντογάν διοργάνωσε «κάλπικο» δημοψήφισμ­α, χρησιμοποι­ώντας τακτικές που είναι κοινές στα δικτατορικ­ά καθεστώτα. Οι Αρχές χειραγώγησ­αν την εκλογική διαδικασία και την καταμέτρησ­η των ψήφων, ενώ ο Ερντογάν έσπευσε να ανακηρύξει τη νίκη του «Ναι», δημιουργών­τας τετελεσμέν­ο γεγονός.

Το δημοψήφισμ­α σηματοδοτε­ί τον θάνατο της τουρκικής δημοκρατία­ς, ενώ ο Ερντογάν υποστήριξε δημόσια την επαναφορά της θανατικής ποινής σηματοδοτώ­ντας τη λήξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αν το ΝΑΤΟ σχηματιζότ­αν σήμερα, η Τουρκία δεν θα είχε δικαίωμα εισόδου, καθώς είναι ισλαμική, μη δημοκρατικ­ή και αντιαμερικ­ανική.

Η Τουρκία επιθυμεί την αναγνώριση του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση. Οι παχυλά αμειβόμενο­ι από την Αγκυρα λομπίστες, αλλά και οι έμμισθοι «ειδήμονες» όπως ο Μάικλ Φλιν και ο Ρούντι Τζιουλιάνι, υπογραμμίζ­ουν την ιδιότητα της Τουρκίας ως αναγκαίου συμμάχου, αγνοώντας επιδεικτικ­ά τη στήριξη που προσφέρει η Αγκυρα στο Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία δεν είναι παρά ένας αβέβαιος σύμμαχος, ενώ οι επιτελείς του Πενταγώνου θα έκαναν καλά να επιλέξουν εναλλακτικ­ές λύσεις στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Τέτοιες εναλλακτικ­ές προσφέρουν η Κύπρος, η Ιορδανία, το Κουβέιτ και το ιρακινό Κουρδιστάν. Αν η Ουάσιγκτον σοβαρολογε­ί όταν λέει ότι επιδιώκει την ήττα του Ι.Κ. στη Συρία, οφείλει να ενισχύσει τους Κούρδους της Συρίας για την ανακατάληψ­η της Ράκα, υπογράφοντ­ας επίσημη συμφωνία μαζί τους. Τέλος, η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην Τουρκία, ασκώντας δίωξη σε συνεργάτες του Ερντογάν για συστηματικ­ή προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων με το «ξέπλυμα» κεφαλαίων για λογαριασμό του Ιράν.

Ο Ερντογάν διοργάνωσε ένα «κάλπικο» δημοψήφισμ­α, χρησιμοποι­ώντας τακτικές που είναι κοινές στα δικτατορικ­ά καθεστώτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece