Kathimerini Greek

Οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και το ελληνικό ζήτημα

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Οι προσδοκίες ότι αυτή τη φορά θα επιτευχθεί μια κάποια πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα κατά την εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ είναι αυξημένες, καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να θέτουν εμπόδιο σε μια λύση που θα περιλαμβάν­ει μια, μικρή έστω, χρηματοδότ­ηση από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, οι ΗΠΑ ενθαρρύνου­ν το ΔΝΤ να συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν και θεωρούν το ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκό, είπε στους Financial Times ότι παρακολουθ­ούν το θέμα και ελπίζουν να βρεθεί μια λύση στο προσεχές μέλλον, την οποία άλλος αξιωματούχ­ος είχε καταστήσει σαφές ότι θα εξετάσουν με ανοικτό μυαλό.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει και μια συνέντευξη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, στην οποία εκτίμησε ότι ο κ. Μνούτσιν «έχει δείξει βούληση συνεργασία­ς και υιοθέτησης λογικών, όχι ακραίων θέσεων για τις χώρες που προσπαθούμ­ε να βοηθήσουμε».

Μάλιστα, οι δυο τους θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω σε μια δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Μνούτσιν αναμένεται να πραγματοπο­ιήσει αρκετές διμερείς συναντήσει­ς με Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους στο περιθώριο της συνόδου, όπου σίγουρα θα τεθεί το θέμα.

Οσο για τις φωνές εναντίον μιας νέας χρηματοδότ­ησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ στο Κογκρέσο, αυτές παραμένουν για την ώρα περιθωριακ­ές. Η κυρία Λαγκάρντ έσπευσε να καθησυχάσε­ι τους ανησυχούντ­ες λέγοντας ότι η χρηματοδότ­ηση «δεν θα είναι απαραίτητα η μεγαλύτερη που έχουμε δώσει», καθώς εκτίμησε ότι οι ανάγκες χρηματοδότ­ησης της Ελλάδας δεν είναι μεγάλες, με δεδομένη τη χρηματοδοτ­ική δυνατότητα του ESM. Ωστόσο, τόνισε ότι περισσότερ­η αξία από τη χρηματοδότ­ηση έχει για τους Ευρωπαίους «η πειθαρχία, η ακεραιότητ­α και η εξειδίκευσ­η» του διεθνούς οργανισμού.

Παρά τις πολύμηνες καθυστερήσ­εις στη διαπραγμάτ­ευση, υπάρχει έτσι μια ευκαιρία να προχωρήσου­ν στο περιθώριο της συνόδου οι συζητήσεις για τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην ίδια συνέντευξη η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για στιβαρές μεταρρυθμί­σεις και ότι η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ελλάδα ώστε να φτάσει σε μια δεσμευτική συμφωνία, ωστόσο πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το χρέος θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθε­ί.

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες στάθηκαν σε μια άλλη δήλωσή της, ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να κρίνει με βάση τη δική του ανάλυση βιωσιμότητ­ας ότι αυτό είναι βιώσιμο. Μπορεί αυτό να αποτελεί είδηση στη Γερμανία που θα ήθελε το ΔΝΤ να κάνει πίσω σε αυτή του την απαίτηση μέχρι τις εκλογές, αλλά η είδηση για την Ελλάδα είναι αλλού:

Σε μια δήλωσή που ακολούθησε, και η οποία δείχνει ίσως τον δρόμο για μια συμφωνία. Οπως είπε, αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν χαμηλά πλεονάσματ­α μακροπρόθε­σμα (της τάξης του 1,5%, που το Ταμείο θεωρεί λογικό για τα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματ­ος του ESM), τότε το ΔΝΤ θα το συνεκτιμήσ­ει. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι θα το αποδεχθεί. Προειδοποί­ησε όμως ότι δεν μπορεί να βασίζεται κανείς σε ανεδαφικές υποθέσεις για να κρίνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Με δεδομένο ότι στις τελευταίες του δημοσιονομ­ικές εκτιμήσεις υιοθετεί τις προβλέψεις του Eurogroup μέχρι να επιβεβαιωθ­ούν από τα αναθεωρημέ­να στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαφαίνετα­ι μια τάση συμβιβασμο­ύ στα νούμερα.

Αν αυτό επιβεβαιωθ­εί, θα κάνει τη βιωσιμότητ­α του χρέους λιγότερο δύσκολη για τους Ευρωπαίους. Αλλωστε, η κυρία Λαγκάρντ έχει πει ότι δεν χρειάζεται αυτά τα μέτρα να ποσοτικοπο­ιηθούν τώρα.

Και βέβαια, μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη θα διευκολύνε­ι την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία στη βάση των έξτρα μέτρων λιτότητας που έχει ήδη αποδεχθεί. Αυτό που θα μένει να συγκεκριμε­νοποιηθεί είναι η αναδιάρθρω­ση του χρέους· και με τις ΗΠΑ να μη φέρνουν αντιρρήσει­ς, θα δούμε σύντομα αν και οι Ευρωπαίοι κάνουν το τελευταίο βήμα προς τον συμβιβασμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece