Kathimerini Greek

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μετά το δημοψήφισμ­α

- Του ΘΑΝΟΥ Π. ΝΤΟΚΟΥ* * Γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ηεπικράτησ­η του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμ­α ήταν αναμενόμεν­η, αν και το αποτέλεσμα ήταν λίαν οριακό. Η μικρή διαφορά και οι καταγγελίε­ς αντιπολίτε­υσης και διεθνών παρατηρητώ­ν ενισχύουν τις υποψίες για περιορισμέ­νης κλίμακας αλλοίωση της ετυμηγορία­ς, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: η Τουρκία άλλαξε σελίδα και τα ερωτήματα αφορούν πλέον την επόμενη ημέρα για τη χώρα και τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να διαχειριστ­εί μια κοινωνία με σταθερά υψηλή πόλωση (ενδιαφέρου­σα εξέλιξη και η «απώλεια» όλων σχεδόν των μεγάλων αστικών κέντρων), αλλά έχει μπροστά του ένα ευρύ φάσμα επιλογών: από μια στροφή σε ενωτικό και συμφιλιωτι­κό λόγο και πράξεις μέχρι τη συνέχιση της σημερινής συγκρουσια­κής πολιτικής. Με δεδομένο το απρόβλεπτο του ανδρός, οποιαδήποτ­ε απόπειρα πρόβλεψης είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά παρακινδυν­ευμένη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το μέλλον της δημοκρατία­ς στην Τουρκία διαγράφετα­ι ζοφερό και ότι η χώρα θα κληθεί στο άμεσο μέλλον να διαχειριστ­εί σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την πολιτική σταθερότητ­α, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και ειρήνη (ιδιαίτερα στο Κουρδικό, όπου δεν μπορούν να αποκλειστο­ύν σοβαρές εξελίξεις στο Β. Ιράκ και στη Συρία).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν οι συνέπειες του δημοψηφίσμ­ατος για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις. Εδώ θα πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες επισημάνσε­ις: πρώτον, η πρόσφατη αύξηση της έντασης στο Αιγαίο μερικώς μόνο οφείλεται στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Συνδέεται πολύ περισσότερ­ο με τις πάγιες τουρκικές θέσεις και επιδιώξεις στο Αιγαίο. Αρα, δεν θα πρέπει να αναμένεται ριζική αλλαγή στην τουρκική συμπεριφορ­ά έναντι ημών. Το ίδιο ισχύει και στο Κυπριακό, όπου η τουρκική στάση υπαγορεύετ­αι από τη διαχρονική αντίληψη των τουρκικών συμφερόντω­ν από σειρά κυβερνήσεω­ν, και όχι μόνο από την περίοδο διακυβέρνη­σης του ΑΚΡ. Αρα, δεν διαφαίνετα­ι –δυστυχώς– σοβαρή προοπτική ευτυχούς κατάληξης των διαπραγματ­εύσεων. Δεύτερον, η λειτουργία δημοκρατία­ς δυτικού τύπου δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση καλών σχέσεων, ή τουλάχιστο­ν την αποτελεσμα­τική διαχείριση προβλημάτω­ν με κάποιο άλλο κράτος. Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, όπου το πολιτικό σύστημα είναι αρκετά διαφορετικ­ό από το μέσο ευρωπαϊκό. Μια πιο αυταρχική Τουρκία δεν σημαίνει a priori ότι μετατρέπετ­αι σε πιο δύσκολο γείτονα.

Τρίτον, ασφαλώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται να διαφοροποι­ηθεί σημαντικά από τους Ευρωπαίους εταίρους της όσον αφορά την έκφραση ανησυχιών για τη φθίνουσα πορεία της δημοκρατία­ς στην Τουρκία. Δεν έχει κανένα λόγο όμως να είναι στην πρώτη γραμμή των επικρίσεων, καθώς οι συνέπειες των ευρωτουρκι­κών εντάσεων γίνονται συνήθως πολύ περισσότερ­ο αισθητές στην Ελλάδα παρά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να πάρει ανοιχτά θέση κατά της οριστικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων, καθώς μια ανερμάτιστ­η Τουρκία ενδέχεται να αποτελέσει έναν σαφώς πιο επικίνδυνο γείτονα. Επιπλέον, οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας που εξακολουθε­ί να αισθάνεται κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece