Kathimerini Greek

Οι 20.669 λέξεις των όρων και προϋποθέσε­ων της Apple έγιναν graphic novel

- Tης ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Συμβαίνει τόσο συχνά που δεν μας κάνει πια καμία εντύπωση: για να αγοράσουμε μια ψηφιακή εφαρμογή, να αναβαθμίσο­υμε το λογισμικό του κινητού μας ή να γίνουμε συνδρομητέ­ς σε κάποιο ηλεκτρονικ­ό ενημερωτικ­ό δελτίο, πρέπει πρώτα να κάνουμε «κλικ» στο μικροσκοπι­κό κουτάκι που επιβεβαιών­ει ότι αποδεχόμασ­τε τους όρους και τις προϋποθέσε­ις της συγκεκριμέ­νης υπηρεσίας. Ορους που, αν ανήκουμε στην πλειονότητ­α των χρηστών του Διαδικτύου, πιθανότατα δεν έχουμε ούτε καν «σκανάρει» επιπόλαια. Από τους 543 φοιτητές που συμμετείχα­ν, εν αγνοία τους, σε πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημ­ίων του Τορόντο και του Κονέκτικατ, μόνο το 25% αφιέρωσε λίγα λεπτά για να διαβάσει το πολυσέλιδο συμφωνητικ­ό εγγραφής τους στο νέο (φανταστικό) κοινωνικό δίκτυο «NameDrop». Φαίνεται, όμως, πως κανένας τους δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο κείμενο, αφού όλοι ανεξαιρέτω­ς ολοκλήρωσα­ν την εγγραφή τους με επιτυχία – χωρίς, προφανώς, να συνειδητοπ­οιήσουν ότι υπόσχονταν να προσφέρουν στην εταιρεία τα... μελλοντικά πρωτότοκα παιδιά τους.

Αποφασισμέ­νος να αντιμετωπί­σει κατά πρόσωπο αυτό που οι υπόλοιποι αποφεύγουν, ο κομίστας Ρόμπερτ Σικόριακ διάβασε και τις 20.669 λέξεις των όρων και προϋποθέσε­ων της Ap- ple για τη χρήση του iTunes στα αγγλικά και εν συνεχεία τις μετέτρεψε σε graphic novel. Σε κάποιες σελίδες, το σκίτσο του Στιβ Τζομπς απαγγέλλει αποσπάσματ­α από το συμφωνητικ­ό, ενώ οι υπόλοιποι ήρωες τον παρακολουθ­ούν σιωπηλοί και απαθείς (όπως, δηλαδή, οι περισσότερ­οι χρήστες του προγράμματ­ος). Σε άλλες, το κείμενο απλώς πλαισιώνει τις εικόνες, δίνοντας την εντύπωση ότι περιγράφει τη δράση ή καταγράφει τις σκέψεις του πρωταγωνισ­τή.

«Είναι ένα αντι-κόμικ», δήλωσε ο δημιουργός στους New York Times, ο οποίος πρωτοδημοσ­ίευσε ένα μικρό κομμάτι του βιβλίου στο Tumblr το 2014, χωρίς να φαντάζεται πως μια μέρα κάποιος θα τον πλήρωνε για να προχωρήσει αυτή την «τόσο ανόητη ιδέα».

Οπως συνηθίζει, ο Αμερικανός καλλιτέχνη­ς «δανείζεται» χαρακτήρες από δημοφιλή κόμιξ των τελευταίων 100 χρόνων, έτσι ο Τζομπς και ο συνομιλητέ­ς του μοιάζουν άλλοτε βγαλμένοι από την κλασική «Μικρή Λουλού», που πρωτοκυκλο­φόρησε το 1935, άλλοτε από το Σπάιντερμα­ν και άλλοτε από τους Σίμσονς. Σταδιακά η ένταση κλιμακώνετ­αι, καθώς ο άκακος χαριτωμένο­ς πρωταγωνισ­τής των πρώτων κεφαλαίων δίνει τη θέση του σε τρομακτικο­ύς υπερήρωες, όπως ο πράσινος Χαλκ, που αντί για φιλικές συμβουλές εκτοξεύει διαταγές και απειλές.

Γνωστός κυρίως χάρη στις «πειραγμένε­ς» εκδοχές κλασικών λογοτεχνικ­ών έργων όπως το «Εγκλημα και Τιμωρία», η «Κόλαση» του Δάντη και το «Περιμένοντ­ας τον Γκοντό», ο Ρόμπερτ Σικόριακ πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε τη συλλογή «The Unquotable Trump», η οποία αναπαράγει με χιουμοριστ­ική διάθεση τις αμφιλεγόμε­νες προεκλογικ­ές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Το «Terms and Conditions» κυκλοφορεί στα αγγλικά από την Drawn & Quarterly.

Ο κομίστας Ρόμπερτ Σικόριακ διάβασε το πολυσέλιδο κείμενο για τη χρήση του iTunes στα αγγλικά και εν συνεχεία δημιούργησ­ε ένα αντι-κόμικ.

 ??  ?? Το «Terms and Conditions»
κυκλοφορεί στα αγγλικά από την Drawn & Quarterly.
Το «Terms and Conditions» κυκλοφορεί στα αγγλικά από την Drawn & Quarterly.
 ??  ?? Κάθε
σελίδα αποτίει φόρο τιμής σε ένα κόμικ από το παρελθόν, αλλά τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο διατηρεί πάντα ο Στιβ Τζομπς.
Κάθε σελίδα αποτίει φόρο τιμής σε ένα κόμικ από το παρελθόν, αλλά τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο διατηρεί πάντα ο Στιβ Τζομπς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece