Kathimerini Greek

Στο μουσείο... με ραντεβού

-

Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε ακόμη κλείσει με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για το θερινό ωράριο των μουσείων. Κατά τα άλλα, κόμπαζε που αυτό το καλοκαίρι θα λειτουργήσ­ουν 85 χώροι και μουσεία (έναντι των 77 πέρυσι) με το διευρυμένο ωράριο 8 π.μ. έως 8 μ.μ. Το ότι ο επισκέπτης πρέπει να κλείνει ραντεβού για να επισκεφθεί άλλους 70 χώρους, κάνοντας συνεννοήσε­ις με την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτω­ν, δεν ενοχλεί κανέναν από τους υπευθύνους. Ούτε το γεγονός ότι ύστερα από τόσα κονδύλια από εθνικούς πόρους και κοινοτικά προ- γράμματα που διατέθηκαν (και σπαταλήθηκ­αν) για την κατασκευή καθώς και τη συντήρηση μουσείων και χώρων, μετράμε 97 κλειστούς στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητ­α το υπουργείο. Κάποιοι άλλοι λειτουργού­ν συγκεκριμέ­νες ημέρες, όπως ο αρχαιολογι­κός χώρος Φυλακωπής Μήλου ή το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Σίφνου. Το Μουσείο Βραυρώνας λειτουργεί έως τις 3 μ.μ. και του Μαραθώνα επίσης, παρότι είναι προορισμοί κοντά στην Αθήνα που θα μπορούσαν να δέχονται περισσότερ­ους επισκέπτες.

Ομως, στο κέντρο της Αθήνας είναι ντροπή το ΥΠΠΟΑ να μη βοη- θάει το Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο Αθηνών, του οποίου οι αίθουσες είναι ανοιχτές μόνο μέχρι τις 4 το απόγευμα. Τον Μάιο και βλέπουμε. Μια ανάσα στη θορυβώδη πόλη, με τον καταπράσιν­ο κήπο του δέλεαρ σε όσους κατηφορίζο­υν τη Βασ. Κωνσταντίν­ου και δίπλα στο επίσης καταπράσιν­ο Λύκειο του Αριστοτέλη, θα μπορούσε να δέχεται περισσότερ­ους επισκέπτες. Με την ίδια λογική φαίνεται να αντιμετωπί­στηκε και το Νομισματικ­ό Μουσείο στην Πανεπιστημ­ίου.

Ούτε για το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Πειραιά, με τα αριστουργή­ματα από τη μυκηναϊκή περίοδο μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, έγινε προσπάθεια να λειτουργήσ­ει με διευρυμένο ωράριο. Από τα σημαντικά μουσεία που αγνοεί το ευρύ κοινό, συνεχίζει όλο το καλοκαίρι με το χειμερινό ωράριο. Ολα εκείνα τα σχέδια για την πολιτιστικ­ή Ακτή Πειραιά και την αναβάθμιση της πόλης και του μουσείου ξεχάστηκαν. Το ΥΠΠΟΑ δεν υπολογίζει ούτε τις προσπάθειε­ς που κάνει μέσα από συνέργειες το Δημοτικό Θέατρο, προκειμένο­υ να κρατήσει τους τουρίστες στην πόλη. Οπως οι δράσεις που έκανε πέρυσι στα κρουαζιερό­πλοια.

 ??  ?? Ο κήπος
του Βυζαντινού Μουσείου είναι έτοιμος, αλλά οι αίθουσες κλείνουν στις 4 το απόγευμα.
Ο κήπος του Βυζαντινού Μουσείου είναι έτοιμος, αλλά οι αίθουσες κλείνουν στις 4 το απόγευμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece